Söker du arbete och är från Ukraina?

Har du flytt till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina? Här kan du läsa om hur du skriver in dig som arbetssökande och vilket stöd vi kan ge dig.

Olika möjligheter till stöd

Med stöd av massflyktsdirektivet kan du som flytt från Ukraina få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige med rätt att arbeta.

Beroende på hur länge du har varit i Sverige och om du kan folkbokföra dig kan du ta del av olika typer av stöd från oss på Arbetsförmedlingen. För att få ersättning behöver du delta i ett program, vara aktiv och delta i de aktiviteter som vi gemensamt beslutar.

Etableringsprogrammet består av individuella aktiviteter och stöd, samtidigt som du aktivt ska söka jobb. Programmet riktar sig till dig som är ny i Sverige.

Om du har samordningsnummer kan du börja i etableringsprogrammets första fas (kartläggning) om du uppfyller övriga kvalificeringsgrunder. Bor du i ett boende som Migrationsverket ordnat, kan du delta i programmet först när du har folkbokfört dig och en kommun har tagit emot dig.

Du får din ersättning från Arbetsförmedlingen och ersättningen betalas ut av Försäkringskassan i efterskott. Läs mer om ersättningen i Vanliga frågor och svar.

Etableringsprogrammet

Etableringsjobb

Med etableringsjobb får du som har varit arbetslös länge eller tillhör en viss kategori av nyanlända möjlighet att få arbete. Du behöver själv hitta en arbetsgivare som vill anställa dig med etableringsjobb. Etableringsjobb innebär en tidsbegränsad anställning på heltid i max två år hos den arbetsgivare som anställer dig. Målet är att etableringsjobb ska leda till en tillsvidareanställning.

Introduktionsjobb

Ett introduktionsjobb är ett jobb hos en privat eller offentlig arbetsgivare, där du får en chans att komma in i arbetslivet. Den som anställer dig får samtidigt ett bidrag till din lön. Ett introduktionsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning. Du kan också ha ett introduktionsjobb på deltid om du har permanent nedsatt arbetsförmåga.

Introduktionsjobb går att kombinera med studier.

Nystartsjobb

Med nystartsjobb får du som varit borta från arbetslivet en längre tid en chans att komma tillbaka igen. Den som anställer dig får samtidigt ett bidrag till din lön. Nystartsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på hel- eller deltid. För att arbetsgivare ska kunna anställa dig med hjälp av nystartsjobb måste du ha varit inskriven och registrerad som arbetslös i sex månader under en niomånadersperiod.

Lönebidrag

Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett jobb som är anpassat efter dina förutsättningar. Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till din arbetsgivare som en kompensation för att arbetsgivaren anpassar jobbet och arbetsplatsen efter dina förutsättningar. Du kan jobba både hos privata och offentliga arbetsgivare. Du kan vara tillsvidareanställd eller ha en tidsbegränsad anställning och du kan jobba antingen heltid eller deltid.

Du har inte möjlighet att ta del av stöd som till exempel arbetsmarknadsutbildning, validering eller arbetspraktik. Du kan inte heller ta del av etableringsprogrammet, jobbgarantin för ungdomar eller jobb och utvecklingsgarantin.

För varje stöd finns vissa krav som måste vara uppfyllda. Vilka stöd som kan fungera för just dig kan du ta upp i dina samtal med en arbetsförmedlare.

Om du har folkbokfört dig på annan grund än ditt uppehållstillstånd, exempelvis om du är anhörig till en EU/EES-medborgare, kan du ta del av vissa av våra stöd. Du har möjlighet att ta del av anställningsstöd, vissa insatser och program men inte etableringsprogrammet.

För varje stöd finns vissa krav som måste vara uppfyllda. Vilka stöd som kan fungera för just dig kan du ta upp i dina samtal med en arbetsförmedlare.

Etableringsprogrammet

Från den första november 2024 kan du som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd folkbokföra dig när du varit i Sverige i tolv månader. Då kan du folkbokföra dig och delta i etableringsprogrammet.

Etableringsprogrammet består av individuella aktiviteter och stöd, samtidigt som du aktivt ska söka jobb. Programmet riktar sig till dig som är ny i Sverige.

Om du har samordningsnummer kan du börja i etableringsprogrammets första fas (kartläggning) om du uppfyller övriga kvalificeringsgrunder. Bor du i ett boende som Migrationsverket ordnat, kan du delta i programmet först när du har folkbokfört dig och en kommun har tagit emot dig.

Du får din ersättning från Arbetsförmedlingen och ersättningen betalas ut av Försäkringskassan i efterskott. Läs mer om ersättningen i Vanliga frågor och svar.

Hur skriver jag in mig som arbetssökande?

film
/

2 minuter 40 sekunder

Om du vill ha stöd när du söker jobb i Sverige kan du skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Vilka jobb finns att söka?

film
/

1 minut 34 sekunder

Det finns många företag i Sverige som söker nya medarbetare.

Skriv in dig

Om du vill ha stöd i att söka arbete i Sverige kan du skriva in dig (registrera dig) hos Arbetsförmedlingen.

Om du redan har skrivit in dig en gång när du har haft uppehållstillstånd, behöver du inte skriva in dig igen när du blivit folkbokförd. Du behöver dock kontakta oss om du vill delta i etableringsprogrammet. Du har rätt till tolk i din kontakt med Arbetsförmedlingen.

Du skriver in dig på Arbetsförmedlingen genom att besöka ett servicekontor.

Servicekontor (statenssc.se)

Till servicekontoret behöver du ha med dig:

  • giltig legitimation, till exempel pass, och det uppehållstillståndskort eller bekräftelse på ansökan om förlängt uppehållstillstånd som du har fått av Migrationsverket.
  • ett samordningsnummer (skatteverket.se). Om du har ett samordningsnummer ta med det. Om du inte fått ett samordningsnummer kan du ansöka om det på servicekontoret. Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Samordningsnummer (skatteverket.se).

Om du har personnummer kan du skriva in dig digitalt på Arbetsförmedlingen med bank-id.

Planeringssamtal

När du har skrivit in dig erbjuds du ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare (på engelska eller med tolk om det behövs).

På mötet går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

  • dina kompetenser
  • vilka jobb du söker
  • vilket stöd du kan få av oss
  • hur du ska gå till väga för att nå dina mål.

Om du har tillgång till dina intyg och betyg, ha gärna dessa till hands på planeringssamtalet. Du har möjlighet att få dina betyg översatta.

Vilket stöd du kan få av Arbetsförmedlingen beror till stor del på hur länge du har varit i Sverige och om du är folkbokförd.

Vanliga frågor och svar

När du har samordningsnummer kan du ta del av visst stöd från Arbetsförmedlingen, bland annat subventionerade anställningar. När du är folkbokförd i Sverige får du ett personnummer. Då har du möjlighet att ta del av mer stöd från Arbetsförmedlingen, bland annat etableringsprogrammet.

Ja, om du uppfyller kraven för etableringsprogrammet kan du börja i etableringsprogrammets första fas (kartläggning) även om du bara har samordningsnummer.

För att få delta i etableringsprogrammet ska du vara inskriven på Arbetsförmedlingen, ha fyllt 20 men inte 66 år och ha ett uppehållstillstånd som kan ligga till grund för folkbokföring. Jobbar du deltid eller är föräldraledig på deltid med föräldrapenning kan du delta på deltid. Om du arbetar heltid eller är föräldraledig på heltid med föräldrapenning kan du inte delta i programmet.

För dig med tillfälligt skydd handlar det om uppehållstillstånd med klassningskod T1 och TA. Aktuell för folkbokföring är du som har haft uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i minst två år och befunnit dig i Sverige under den tiden. Från den dag tvåårsgränsen infaller blir du aktuell för folkbokföring hos Skatteverket och kan få delta i etableringsprogrammet, om övriga villkor är uppfyllda.

Du kan exempelvis få svenska för invandrare (sfi), gå kurser på komvux eller på högskola, validera din utbildning eller dina yrkeskunskaper, gå en samhällsorienterande utbildning, göra praktik på en arbetsplats, få stöd när du söker jobb eller funderar på att starta eget företag. Om du behöver det finns det möjlighet att få stöd av en tolk.

Du kan delta i programmet inom en period av 36 månader från det att du har blivit folkbokförd i Sverige eller mottagen i en kommun. Programmets längd, med aktiviteter och ersättning, är maximalt 24 månader.

Du som nu är aktuell för folkbokföring och redan är inskriven hos Arbetsförmedlingen behöver kontakta oss för att kunna delta i etableringsprogrammet. Kontakta oss via telefonnummer 0771–416 416 eller besök ett servicekontor. Du som inte är inskriven hos Arbetsförmedlingen behöver besöka ett servicekontor för hjälp med inskrivning.

Servicekontor (statenssc.se)

Du som bor i ett boende som Migrationsverket ordnat kan börja delta i programmet när du folkbokfört dig och en kommun tagit emot dig.

När du blivit mottagen i en kommun får du inte längre ersättningen från Migrationsverket (LMA-ersättningen) och kan få etableringsersättning.

Du som har ordnat boende på egen hand kan delta i etableringsprogrammet redan innan du blir folkbokförd.

Du kan inte delta i etableringsprogrammet om du bor på:

  • ABO, anläggningsboende som Migrationsverket står för. Kan vara vanliga lägenheter hos privat eller kommunal hyresvärd.
  • Kommunboende: Boende som kommunerna ordnar enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA). De flesta som omfattats av massflyktsdirektivet har eller har haft denna form av boende.

Du kan delta i etableringsprogrammet om du bor på:

  • EBO, eget boende. Du behöver inte vänta på folkbokföring och personnummer för att börja i etableringsprogrammet.
  • Kommunmottagen: Du måste vara mottagen hos en kommun för att tillhöra målgruppen för etableringsprogrammet. Det innebär att du har folkbokfört dig, slutat få ersättning från Migrationsverket och har tagits emot av en kommun.

När du blir folkbokförd har du inte längre rätt till ekonomiskt stöd (dagersättning) från Migrationsverket. När du deltar i etableringsprogrammet kan du i stället ansöka om etableringsersättning från Försäkringskassan. Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott, medan Försäkringskassan betalar ut etableringsersättning en månad i efterskott. Det kan skapa ett glapp mellan den sista utbetalningen av dagersättning och den första utbetalningen av etableringsersättning.

Du har bara rätt till ekonomiskt bistånd från kommunen när du är folkbokförd. Då kan du ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunen om du har svårt att försörja dig själv eller din familj.

Läs mer på Information Sverige.

Du som kommer från Ukraina och har haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i två år (informationsverige.se)

Etableringsersättningen är i dag cirka 6 800 kronor per månad om du deltar på heltid. När du fått beslut om den första fasen (kartläggning) får du 231 kronor per dag (5 dagar per vecka) i etableringsersättning. När du har ett personnummer kan du delta i aktiviteter och då är etableringsersättningen 308 kronor per dag om du deltar i programmet på heltid. Om du deltar på deltid får du mindre pengar.

Du betalar inte skatt för etableringsersättningen. Ersättningen kan betalas ut för högst fem dagar i veckan.

Etableringstillägg för barn som bor med dig

Ett hushåll med barn som bor hemma kan utöver etableringsersättning kan få etableringstillägg mellan 800 och maximalt 4 500 kronor per månad.

För barn som är 0–10 år får du 800 kronor i månaden. För äldre barn får du 1 500 kronor i månaden. Du kan få etableringstillägg för högst tre barn. Det betyder att etableringstillägget kan bli högst 4 500 kronor i månaden.

Bostadsersättning för ensamstående

Du kan få bostadsersättning om du betalar mer 1 800 kronor i månaden för din bostad. Du kan få högst 3 900 kronor per månad.

Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Ersättning för dig som deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen (forsakringskassan.se)

Hitta lediga jobb

Lediga jobb som arbetsgivare anmäler till Arbetsförmedlingen i Sverige finns i Platsbanken.

Sök jobb i Platsbanken (på svenska)

Se lediga nystartsjobb (på svenska)