Söker du arbete och är från Ukraina?
Har du flytt till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina? Här kan du läsa om hur du skriver in dig som arbetssökande och vilket stöd vi kan ge dig.
Olika möjligheter till stöd
Med stöd av massflyktsdirektivet kan du som flytt från Ukraina få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige med rätt att arbeta.
Beroende på hur länge du har varit i Sverige och om du kan folkbokföra dig kan du ta del av olika typer av stöd från oss på Arbetsförmedlingen. För att få ersättning behöver du delta i ett program, vara aktiv och delta i de aktiviteter som vi gemensamt beslutar.
Hur skriver jag in mig som arbetssökande?
Om du vill ha stöd när du söker jobb i Sverige kan du skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Vilka jobb finns att söka?
Det finns många företag i Sverige som söker nya medarbetare.
Skriv in dig
Om du vill ha stöd i att söka arbete i Sverige kan du skriva in dig (registrera dig) hos Arbetsförmedlingen.
Om du redan har skrivit in dig en gång när du har haft uppehållstillstånd, behöver du inte skriva in dig igen när du blivit folkbokförd. Du behöver dock kontakta oss om du vill delta i etableringsprogrammet. Du har rätt till tolk i din kontakt med Arbetsförmedlingen.
Du skriver in dig på Arbetsförmedlingen genom att besöka ett servicekontor.
Till servicekontoret behöver du ha med dig:
- giltig legitimation, till exempel pass, och det uppehållstillståndskort eller bekräftelse på ansökan om förlängt uppehållstillstånd som du har fått av Migrationsverket.
- ett samordningsnummer (skatteverket.se). Om du har ett samordningsnummer ta med det. Om du inte fått ett samordningsnummer kan du ansöka om det på servicekontoret. Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.
Samordningsnummer (skatteverket.se).
Om du har personnummer kan du skriva in dig digitalt på Arbetsförmedlingen med bank-id.
Planeringssamtal
När du har skrivit in dig erbjuds du ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare (på engelska eller med tolk om det behövs).
På mötet går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:
- dina kompetenser
- vilka jobb du söker
- vilket stöd du kan få av oss
- hur du ska gå till väga för att nå dina mål.
Om du har tillgång till dina intyg och betyg, ha gärna dessa till hands på planeringssamtalet. Du har möjlighet att få dina betyg översatta.
Vilket stöd du kan få av Arbetsförmedlingen beror till stor del på hur länge du har varit i Sverige och om du är folkbokförd.
Vanliga frågor och svar
Hitta lediga jobb
Lediga jobb som arbetsgivare anmäler till Arbetsförmedlingen i Sverige finns i Platsbanken.
Sök jobb i Platsbanken (på svenska)
Se lediga nystartsjobb (på svenska)