Karriärvägledning på egen hand

Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Målet: en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Så här gör du

Karriärvägledningen består av tre delar. Varje del innehåller olika övningar, där du också behöver reflektera lite över resultaten. Övningarna är av samma typ som professionella jobbcoacher använder sig av, men här gör du dem på egen hand. Ett tips är dock att reflektera över resultaten tillsammans med en vän. Dokumentera gärna varje steg i mallen "Mitt jobb-jag". Då har du ett bra underlag till ett cv och jobbansökan, och är väl förberedd inför ett samtal med en arbetsförmedlare. När du har gått igenom de tre delarna har du:

  • kartlagt dina kompetenser
  • ringat in tänkbara yrken
  • gjort en plan för att gå vidare.

Karriärvägledning i tre steg

Hitta ditt jobb-jag

Att förstå vem du är och vad du är bra på är grunden till din karriärplanering. Genom att fundera över dina förmågor, intressen och vad som motiverar dig, får du en tydligare bild av dig själv och vilka resurser du har. Vi ger dig verktyg för att svara på frågorna ”Vem är jag? Vad kan jag? Vad vill jag göra?”.

Ta en titt på yrken och arbetsmarknad

Ofta finns det fler yrken och branscher som passar dig än vad du först har tänkt dig. På en föränderlig arbetsmarknad behöver du också vara beredd att vidga vyerna. Vi hjälper dig att ringa in vilket yrkesområde som passar dig. Gå sedan vidare och se vilken utbildning som krävs, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka alternativ som finns.

Vägar vidare mot utbildning eller jobb

När du har skaffat dig en tydligare bild av vad du kan, vill och vilka möjligheter som finns, är det dags att göra en plan. Det är bra att dela upp vägen mot målet i flera mindre steg. Då känns vägen mycket lättare. Vi ger exempel på vägar vidare och vilken hjälp du kan få om du kör fast.

Tips när du vägleder dig själv

  • Var beredd att lägga lite tid på de olika stegen, det har du igen längre fram.
  • Du kan gå igenom de olika stegen i den ordning du själv vill. Om du gör allt i ett svep eller delar upp det på några tillfällen – det väljer du också själv.
  • Vissa av stegen kanske du tycker att du redan har koll på. Men vårt tips är att du går igenom samtliga steg ändå. Då blir det enklare att fylla i din plan med mål och delmål. De övningar som vi erbjuder här är enkla att göra, och vi anger ungefär hur lång tid varje övning tar. Men glöm inte att du behöver reflektera över resultaten och anteckna vad du kommer fram till.

Kom ihåg: det är du som är expert på dig själv! Och det är du som fattar besluten om din framtid.