Kakor (Cookies)

På arbetsformedlingen.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys för att kunna göra webbplatsen bättre. Du kan välja om vi får spara bara nödvändiga kakor eller om vi också får spara kakor för webbanalys.

Vad är kakor?

En kaka är en liten textfil som lagras på din dator och innehåller information om ditt besök på en webbplats. Den ger ingen information om dig som användare och överför inte virus till din dator.

En typ av kaka sparas tillfälligt på din dator när du besöker vår webbplats och tas bort när du stänger din webbläsare. Den andra typen av kaka lagras i din dator under längre tid och används vid ditt nästa besök på vår webbplats.

Alla som besöker vår webbplats och som använder kakor måste enligt lag få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad de används till och hur du kan välja bort dem.

Om du inte vill att kakor används på din dator, kan du ändra inställningen i din webbläsares säkerhetsinställningar. Då lagras inga kakor men du kommer inte heller att kunna använda vissa funktioner, till exempel tjänster på webbplatsen som kräver inloggning.

Nödvändiga kakor på arbetsformedlingen.se

Vi använder tre sessionskakor på Arbetsförmedlingens webbplats för att våra tjänster och funktioner ska fungera:
  • SV-internal-JSESSIONID – används för att kunna knyta användaren till ett specifikt besök.
  • Sv-cookie-consent – lagrar godkännande av kakor.
  • Af-cooke-consent – lagrar godkännande av kakor för Arbetsförmedlingens egna funktioner.

Kakor för webbanalys

Vi använder Matomo för att få en bild av hur besökare använder arbetsformedlingen.se. Matomo används för att samla in användardata som är nödvändiga för att vi ska få veta hur vi kan utveckla webbplatsen på bästa sätt.

Kakor skapade av Matomo analyserar vi så här:

  • Af-matomo – används för att ge oss på Arbetsförmedlingen information om hur vår webbplats används så att vi kan underhålla, driva och förbättra användarupplevelsen.
  • _pk_id – används för att spara anonymiserad data kopplat till unik besökare, vilket behövs bland annat för att kunna uppskatta antal användare och dimensionera våra tjänster.
  • _pk_ref – används för att kunna se trafikflöden.
  • _pk_ses, _pk_cvar – korttidskakor för temporär data.

Datan i Matomo är anonym

Den data som samlas in i Matomo är anonymiserad så att man aldrig ska kunna identifiera en enskild individ. Vi delar heller aldrig med oss av denna data till tredje part. Alla tjänster som används för datainsamling driftas i miljöer som finns inom Sveriges gränser och som är dedikerade till Arbetsförmedlingen.

Om du inte vill acceptera lagring av kakor för Matomo

Om du inte vill att kakor lagras på din dator kan du stänga av funktionen. Det gör du i din webbläsares inställningar. Då lagras inga kakor, men du kommer inte heller att kunna använda vissa funktioner på webbplatsen.

Om du inte vill stänga av lagringen av kakor, men ändå inte vill att dina besök på Arbetsförmedlingens webbplats ska visas i Matomos statistik, kan du använda webbläsarens inställningar för Do Not Track-begäran.

AI-tjänst för förslag på sidor

Arbetsformedlingen.se använder tjänsten rek.ai för att samla in anonym statistik för att kunna ge förslag på sidor för våra besökare.

Den anonyma statistik vi har tillgång till är tidpunkt, besökta sidor, inloggad eller oinloggad samt information från webbläsaren.

Vi testar rek.ai på arbetsformedlingen.se i Platsbanken där jobbsökning på en specifik ort kan ge förslag på liknande orter att lägga till i sökningen.

Om tjänsten rek.ai

Rättslig information om kakor

Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation

Mer om kakor och lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats:

Post- och telestyrelsen (PTS)