Hitta ett yrke som passar dig

Var passar din kompetenser och dina erfarenheter? Ofta inom fler yrken och branscher än vad du kanske har tänkt dig. Ta reda på fakta om olika yrken och hitta alternativen som passar dig.

Ta reda på vilka yrken som matchar dina kompetenser

Det finns tusentals olika yrken, om man räknar med alla olika inriktningar. Kraven för de olika yrkena varierar förstås, men en och samma kompetens kan användas inom flera yrken. Många yrken har förändrats med tiden, vilket innebär nya krav på kompetens. Till exempel har den tekniska utvecklingen lett till att it-kompetens efterfrågas i många fler yrken idag än tidigare.

Gå igenom dina styrkor och kompetenser och försök skapa dig en bild av vilka yrken eller yrkesområden som skulle kunna matcha. Tänk gärna brett i början och titta på flera olika alternativ. Ta hjälp av våra olika verktyg för att skaffa dig en bild av vad ett yrke innebär, om det passar dig och vad som krävs i form av utbildning och kompetenser.

Gör så här

  1. Gör Intresseguiden eller Yrkesguiden. Svara på 5-12 enkla frågor och hitta din intresseprofil eller yrkesprofil. Vilka yrken fick du? Utifrån din profil från Intresseguiden eller Yrkesguiden och Mitt jobb-jag, är det några yrken som skulle passa dig?
  2. Titta på yrkesområden och yrken i Hitta yrken. Här finns fakta och utbildningstips om över 300 yrken. Du kan se filmer, läsa om vilka krav som finns för yrket och kolla hur framtidsutsikterna ser ut. Tips: bokmärk de yrken du tycker är intressanta. Du kommer ha användning för det senare.
  3. Vidga dina vyer! Både i Hitta yrken, Intresseguiden och Yrkesguiden finns förslag på alternativa yrken. Gör en ny sökning och titta på alternativen med nya ögon. Försök att frigöra dig från förutfattade meningar och fördomar. Då får du mer att välja på och kanske upptäcker nya, oväntade möjligheter. Tänk på att även om dina intressen är en viktig utgångspunkt för ditt val, så får du vara beredd på att kompromissa utifrån hur arbetsmarknaden ser ut.
  4. Sök bland annonserna i Platsbanken. Sök efter jobb i din kommun eller ditt län för att få en bild av vilka möjligheter som finns. Du kan också söka på dina kompetenser och egenskaper för att hitta tänkbara jobb. Tips: bokmärk de jobb du tycker är intressanta.

Skriv ner de yrken som känns aktuella. Det här blir starten på din topplista, och från den ska du snart välja ut ett toppalternativ. Kom ihåg att anteckna till exempel vad i yrket som intresserar dig, vilka arbetsuppgifter du tycker passar dig och så vidare.

Matcha dina yrkesalternativ mot jobbmöjligheter

Gör så här

  1. Utgå från alternativen som du kommit fram till i övningen ovan. Gå till Hitta yrkesprognoser och titta på framtidsutsikter för dina olika alternativ. I Hitta yrkesprognoser hittar du framtidsutsikter för cirka 300 vanliga yrken, presenterade per län och på ett samt fem års sikt.
  2. Kanske dök det upp nya intressanta alternativ? Skriv ner dem.

Prioritera

Nu är det dags att prioritera, och komma fram till vilket av dina alternativ du ska gå vidare med. Enklast är förstås uteslutningsmetoden: när du ser alla dina alternativ samlade i en lista är det förmodligen lättare att jämföra dem med varandra och stryka de alternativ som inte känns lika intressanta längre. Ett annat sätt är att göra en enkel prioriteringstabell.

Gör så här

  1. Rita upp en tabell, på papper eller i datorn. Du kan också ladda ner vår prioriteringsmall som pdf.

Skriv in ditt toppalternativ i Mitt jobb-jag

Oavsett vilken prioriteringsmetod du använder så är målet att du till slut ska välja ut ett alternativ – ditt toppalternativ. Det skriver du in i mallen Mitt jobb-jag.

Mer yrkesinspiration

Följ med ut på arbetsplatser och upplev ett yrke på plats. Välkommen på ett virtuellt studiebesök hos några av de yrken som kan bli din framtid.

Yrkesjakten

Vägar vidare mot jobb eller utbildning

Siktar du på utbildning först, eller jobb direkt? Vi guidar dig vidare på vägen mot ditt mål och hjälper dig att övervinna eventuella hinder på vägen.