Hitta ett yrke som passar dig

Var passar dina kompetenser och erfarenheter? Ofta inom fler yrken och branscher än vad du kanske har tänkt dig. Ta reda på fakta om olika yrken och hitta alternativ som passar dig.

Hitta yrken som matchar dina kompetenser

Det finns tusentals olika yrken, om man räknar med alla olika inriktningar. Kraven för de olika yrkena varierar förstås, men en och samma kompetens kan användas inom flera yrken. Många yrken har förändrats med tiden, vilket innebär nya krav på kompetens. Till exempel har den tekniska utvecklingen lett till att it-kompetens efterfrågas i många fler yrken idag än tidigare.

Ta hjälp av vår guide för att skaffa dig en bild av vad ett yrke innebär, om det passar dig och vad som krävs i form av utbildning och kompetenser.

Gör så här

  1. Utgå från din intresseprofil och yrkesprofil. Och försök skapa dig en bild av vilka yrken eller yrkesområden som skulle kunna matcha dina egenskaper och intressen. Tänk gärna brett i början och titta på flera olika alternativ. Tips: Om du inte har koll på din profil, börja här: Ta reda på vem du är.
  2. Sök på de yrkesområden och yrken som du är nyfiken på i Hitta yrken. Här finns fakta och utbildningstips om över 300 yrken. Du kan se filmer, läsa om vilka krav som finns för yrket och kolla hur framtidsutsikterna ser ut. Tips: bokmärk de yrken du tycker är intressanta. Du kommer ha användning för det senare.
  3. Vidga dina vyer! Både i Hitta yrken och Intresseguiden finns förslag på alternativa yrken. Gör en ny sökning och titta på alternativen med nya ögon. Försök att frigöra dig från förutfattade meningar och fördomar. Då får du mer att välja på och kanske upptäcker nya, oväntade möjligheter. Tänk på att även om dina intressen är en viktig utgångspunkt för ditt val, så får du vara beredd på att kompromissa utifrån hur arbetsmarknaden ser ut.
  4. Sök bland annonserna i Platsbanken. Sök efter jobb i din kommun eller ditt län för att få en bild av vilka möjligheter som finns. Du kan också söka på dina kompetenser och egenskaper för att hitta tänkbara jobb. Tips: bokmärk de jobb du tycker är intressanta.

Skriv ner de yrken som känns aktuella. Det här blir starten på din topplista, och från den ska du snart välja ut ett toppalternativ. Kom ihåg att anteckna till exempel vad i yrket som intresserar dig, vilka arbetsuppgifter du tycker passar dig och så vidare.

Matcha dina yrkesalternativ mot jobbmöjligheter

Gör så här

  1. Utgå från din topplista som du har kommit fram till i övningen ovan. Gå till Hitta yrkesprognoser och titta på framtidsutsikter för dina olika alternativ. I Hitta yrkesprognoser hittar du framtidsutsikter för cirka 300 vanliga yrken, presenterade per län och på ett samt fem års sikt. Du kan också kolla jobbmöjligheter i Hitta yrken.
  2. Skriv ner jobbutsikterna för dina alternativ. Kanske dök det upp nya intressanta alternativ?

Prioritera dina jobbalternativ

Nu är det dags att prioritera, och komma fram till vilket av dina alternativ på din topplista du ska gå vidare med. Enklast är förstås uteslutningsmetoden: när du ser alla dina alternativ samlade i en lista är det förmodligen lättare att jämföra dem med varandra och stryka de alternativ som inte känns lika intressanta längre. Ett annat sätt är att göra en enkel prioriteringstabell.

Gör så här

  1. Ladda ner vår prioriteringsmall. Eller rita upp en egen tabell. Skriv in din topplista med yrkesalternativ i mallen. Betygsätt i vilken grad som varje yrke passar dina styrkor, intressen och om utsikterna att få ett jobb. Sätt betyg på en skala från 1 till 5, där 1 är mindre bra och 5 är mycket bra.
  2. Jämför resultatet i din lista med varandra. Och stryk de alternativ som inte känns lika intressanta längre. Målet är att du ska välja ut ett toppyrke som du vill satsa på. Skriv in ditt huvudalternativ i mallen Mitt jobb-jag.

Mer yrkesinspiration

Följ med ut på arbetsplatser och upplev ett yrke på plats. Välkommen på ett virtuellt studiebesök hos några av de yrken som kan bli din framtid.

Yrkesjakten (youtube.com)

Vägar vidare mot jobb eller utbildning

Siktar du på utbildning först, eller jobb direkt? Vi guidar dig vidare på vägen mot ditt mål och hjälper dig att övervinna eventuella hinder på vägen.