Vill du jobba i sommar?

Lediga sommarjobb för sommaren 2025 hittar du i Platsbanken. Där finns sommarjobb som arbetsgivare anmält till Arbetsförmedlingen. Men det finns flera sätt att hitta jobben på.

Så kan du söka lediga sommarjobb 2025

Det mest effektiva sättet att hitta ett sommarjobb i Sverige är att kombinera olika metoder. Om du söker sommarjobb på flera olika sätt så ökar du dina chanser att lyckas. Använd Arbetsförmedlingen, kolla jobbannonser och kontakta arbetsgivare direkt.

Berätta för alla – familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar – att du söker roliga sommarjobb eller extrajobb för ungdomar 2025. Många kommuner och landsting har sommarjobb för dig som fortfarande går i gymnasiet och är student. Kontakta kommunen eller landstinget där du bor och hör efter om de har något du kan söka.

Drömmer du om att sommarjobba i ett annat land?

Även utanför Sverige finns företag som anställer extra personal under sommaren.

Hur du skriver en bra ansökan

Ansökan ska innehålla ett kort personligt brev och en lista på vad du kan och har gjort tidigare; ett cv eller en meritförteckning. Ansökan ska snabbt informera arbetsgivaren om dina kunskaper, meriter och erfarenheter. Det gäller att få arbetsgivaren att fastna för just dig.

Skriv ett kort men personligt ansökningsbrev som fångar arbetsgivarens intresse. Förklara varför du är perfekt för jobbet. Lägg gärna ner tid och kraft på ditt cv och din ansökan och anpassa dem till det jobb du söker. Lista också dina erfarenheter och personliga egenskaper i ett cv som är max en sida.

Anställningsintervjun är ett bra tillfälle att ta reda på om jobbet passar dig och om du passar för jobbet. Det gör inget om du är nervös, arbetsgivaren har säkert själv sökt jobb en gång och vet hur det känns.

Fler goda råd om hur du söker jobbet

Att tänka på när du fått ett sommarjobb

Har du fått ett sommarjobb? Grattis! Här är bra saker att ha koll på för ungdomar som sommarjobbar, till exempel är det viktigt att du får ett anställningsavtal och får veta hur mycket du kommer att tjäna.

Vilket arbete du kan ta beror både på vad du kan göra och på hur gammal du är. Till exempel får du inte jobba före klockan sex på morgonen om du är under 18 år och inte jobba ensam eller ha hand om en kassa förrän du fyllt 16 år. Var inte rädd för att be om hjälp och ställa frågor. Alla vet att du är ny.

Tänk på att du har rätt att få ett skriftligt lönebesked där det står hur många timmar du har jobbat, hur mycket du fått betalt och om arbetsgivaren har betalat in skatt.

När du slutar jobbet ska du få ett anställningsintyg. Be gärna arbetsgivaren om ett personligt omdöme. Ett bra betyg hjälper när du ska söka nästa jobb!

Trivs du på sommarjobbet kan du alltid fråga om du kan jobba extra även efter sommaren. Det ger värdefull arbetslivserfarenhet.

Både när du söker och får jobb är det viktigt att känna till dina rättigheter och skyldigheter. Ställ inte upp på att arbeta svart eller "provjobba" gratis. Tänk på att det finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Innan du tar ett jobb, be om ett skriftligt anställningsbevis med dina arbets- och lönevillkor.

På följande sajter hittar du mer viktig information som du behöver känna till när du sommarjobbar.

LO:s ungdoms-sajt (kollpajobbet.lo.se)

Regler för hur personer som inte fyllt 18 år får arbeta (arbetsmiljoverket.se)

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (skatteverket.se)

Här är några punkter som normalt sett ska finnas med i ett anställningsavtal:

  • Arbetsgivarens och ditt namn och adress
  • Arbetsuppgifter
  • Arbetsplats
  • Tillträdesdag
  • Anställningsform, tillsvidare eller tidsbegränsad
  • Uppsägningstider
  • Semester
  • Arbetstider. Är det till exempel flextid, jour eller skiftarbete? Övertidsregler. Anställningsform. Är det en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning som vikariat eller säsongsarbete?
  • Lön och andra förmåner, hur ofta lönen ska betalas ut
  • Jobbets omfattning. Är det hel- eller deltid?
  • Om det finns kollektivavtal.