Hitta jobbet utomlands

Cup

Funderar du på att söka jobb i ett annat land? Vi hjälper dig få koll på vad som gäller. Gör dig redo för ditt livs äventyr!

Här finns jobben

Det finns många sätt att hitta jobb för dig som vill ut i världen. Du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. Här är några exempel på webbplatser där du kan börja leta.

Lediga jobb i Eures-portalen

Lediga jobb utomlands i Platsbanken

Tänk på att det finns fler möjligheter att komma ut i världen och skaffa sig internationella erfarenheter. Det kan till exempel vara volontärarbete, ungdomsutbyte, olika former av praktik eller att jobba som au pair.

Ta hjälp av Eures när du söker jobb i Europa

Arbetsförmedlingen ingår i nätverket European Employment Services, Eures. Nätverket består av företag och organisationer som samarbetar för att föra samman arbetssökande och arbetsgivare i EU/EES och Schweiz. På Eures-portalen kan du registrera dig som arbetssökande, hitta lediga jobb och få information om hur det är att jobba utomlands.

Eures-portalen

Så här söker du jobbet

Ta reda på hur du bäst skriver en jobbansökan för det land där du vill jobba. Söker du jobb i Europa kan du använda den europeiska cv-mallen Europass.

Connect with Europass

Stäng

Europass - den europeiska cv-mallen

Filmen berättar varför cv-mallen Europass är bra att använda när du söker jobb i ett annat land i Europa.

Skriv ditt cv och personliga brev på landets språk eller på engelska. För ansökningar till Norge eller Danmark går det ofta bra att skriva på svenska. Ibland kan du även behöva översätta relevanta betyg och intyg. På Eures-portalen kan du få fler råd och tips om hur man skriver ansökningar i olika länder. Där kan du också få information om bland annat levnadskostnader, hälso- och sjukvård och skatter i olika länder.

Eures-portalen – Leva och arbeta

Ekonomiskt stöd när du söker jobb utomlands

I vissa fall kan du få ekonomiskt stöd för att åka på anställningsintervju inom EU/EES och Schweiz. Du måste vara inskriven hos oss samt söka ersättningen i förväg.

Ersättning för resekostnader

Är du 18 år eller äldre och söker jobb inom EU, Norge eller Island? Då kan du ansöka om bland annat bidrag för intervjuresa och bosättningsstöd. Du ansöker innan du åker via projektet Riktad mobilitetsinsats – Ditt första Eures-jobb.

Riktad mobilitetsinsats – Ditt första Eures-jobb

Vill du komma i kontakt med Eures?

Chatta med Arbetsförmedlingens Eures-rådgivare om du behöver hjälp att komma närmare ett jobb i Europa.

Chatten är öppen måndag, onsdag och fredag klockan 10–12 samt tisdag och torsdag klockan 13–15.

Behöver du komma i kontakt med en Eures-rådgivare i ett annat land? Då rekommenderar vi dig att söka efter en rådgivare i Eures-portalen.

Eures-portalen – Sök efter Eures-rådgivare per ort

Arbetstillstånd, skatt och a-kassa?

Kolla upp vad som gäller för dig som vill jobba utomlands.

Jobba utomlands – regler, skatt, försäkringar m.m.