Hitta jobbet utomlands

Cup

Funderar du på att söka jobb i ett annat land? Vi hjälper dig få koll på vad som gäller. Gör dig redo för ditt livs äventyr!

Här finns jobben

Det finns många sätt att hitta jobb för dig som vill ut i världen. Du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. Här är några exempel på webbplatser där du kan börja leta.

Lediga jobb i Eures-portalen (ec.europa.eu)

Lediga jobb utomlands i Platsbanken

Tänk på att det finns fler möjligheter att komma ut i världen och skaffa sig internationella erfarenheter. Det kan till exempel vara volontärarbete, ungdomsutbyte, olika former av praktik eller att jobba som au pair.

Ta hjälp av Eures när du söker jobb i Europa

Arbetsförmedlingen ingår i nätverket European Employment Services, Eures. Nätverket består av företag och organisationer som samarbetar för att föra samman arbetssökande och arbetsgivare i EU/EES och Schweiz. På Eures-portalen kan du registrera dig som arbetssökande, hitta lediga jobb och få information om hur det är att jobba utomlands.

Eures-portalen (ec.europa.eu)

Så söker du jobbet

Söker du jobb i Europa kan du använda den europeiska cv-mallen Europass. Europass är ett av de mest använda cv-formaten i Europa. Det är lätt att fylla i och bekant för arbetsgivare och utbildningsinstitutioner.

Skapa en Europassprofil

Börja med att registera dig och skapa en Europassprofil med information om din utbildning, arbetslivserfarenhet och kompetens. Sedan kan du skapa så många cv:n du vill med bara några klick. Välj din favoritdesign och vilken information du vill ta med, så gör Europass resten.

Du kan skapa, spara och dela cv:n på 29 språk. Du kan ladda ner ditt cv, spara det i ditt Europassbibliotek och dela det med arbetsgivare eller på Eures-portalen och andra platsannonssajter.

Registrera dig och skapa en Europassprofil (europa.eu)

Kort film från UHR.se om Europass (youtube.com)

Råd om hur du skriver en jobbansökan

Med hjälp av Europass kan du skriva ditt cv och personliga brev på landets språk eller på engelska. För ansökningar till Norge eller Danmark går det ofta bra att skriva på svenska. Ibland kan du även behöva översätta relevanta betyg och intyg. Genom Europass kan du lätt bifoga dina examens- eller yrkesexamensbevis utfärdade direkt av högskolan eller utbildningsanordnaren. På Euresportalen kan du även få fler råd och tips om hur man skriver ansökningar i olika länder. Du kan också få information om bland annat levnadskostnader, hälso- och sjukvård och skatter i olika länder.

Eures-portalen – Leva och arbeta (ec.europa.eu)

Ekonomiskt stöd när du söker jobb utomlands

I vissa fall kan du få ekonomiskt stöd för att åka på anställningsintervju inom EU/EES och Schweiz. Du måste vara inskriven hos oss samt söka ersättningen i förväg.

Ersättning för resekostnader

Är du 18 år eller äldre och söker jobb inom EU, Norge eller Island? Då kan du ansöka om bland annat bidrag för intervjuresa och bosättningsstöd. Du ansöker innan du åker via projektet EURES Targeted Mobility Scheme (TMS) Sweden.

EURES Targeted Mobility Scheme (TMS) Sweden

Vill du komma i kontakt med Eures?

Behöver du komma i kontakt med en Eures-rådgivare i ett annat land? Då rekommenderar vi dig att söka efter en rådgivare i Eures-portalen.

Eures-portalen – Sök efter Eures-rådgivare per ort (ec.europa.eu)

Arbetstillstånd, skatt och a-kassa?

Kolla upp vad som gäller för dig som vill jobba utomlands.

Jobba utomlands – regler, skatt, försäkringar m.m.