Skriv in dig

Skriv in dig på vår webbplats med e-legitimation din första arbetslösa dag. Boka planeringssamtal med en arbetsförmedlare och kontakta din a-kassa för att ansöka om ersättning.

Ansök om a-kassa

Boka planeringssamtal

Innehåll på sidan

När ska jag skriva in mig?

Det är viktigt att du skriver in dig hos oss senast första dagen du är arbetslös. Då kan a-kassan bedöma din rätt till ersättning från första arbetslösa dagen.

När du skriver in dig hos oss den första dagen du är arbetslös och är aktivt arbetssökande kan en annan myndighet, eller kommun, bedöma din rätt till ersättning. Försäkringskassan kan till exempel besluta om din sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Fyll i alla uppgifter du kan. Ju mer vi får veta desto snabbare kan vi hjälpa dig.

Hur skriver jag in mig?

 • Logga in med din e-legitimation (till exempel mobilt bank-id).
 • Har du inget konto på arbetsformedlingen.se måste du först fylla i dina uppgifter och skapa ett konto.
 • När du har skapat ett konto och är inloggad med din e-legitimation kan du starta din anmälan som arbetslös.
 • Du kommer att få fylla i uppgifter om till exempel utbildning, tidigare jobb, kompetenser och vilka jobb du söker.
 • När du skriver in dig ska du boka en tid för ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare. Vet du redan nu att du kommer att börja arbeta eller studera inom 3 månader? Då kommer du enbart att ta del av våra digitala tjänster och behöver inte boka planeringssamtal och inte ha kontakt med en arbetsförmedlare.

Om du inte har en egen dator eller smart mobiltelefon kan du besöka ett servicekontor och låna en dator.

Ansök om ersättning från a-kassa

När du är arbetslös kan du ansöka om ersättning från en a-kassa under tiden du söker jobb. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare, och om du är medlem i en a-kassa.

Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Det gör du enklast genom att logga in på din a-kassas webbplats.

Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap och grundersättning i samband med att du blir arbetslös. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan.

Ersättning från a-kassan

Förbered dig inför planeringssamtalet

Du ska boka ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare redan när du skriver in dig. Vet du redan nu att du kommer att börja arbeta eller studera inom 3 månader? Då kommer du enbart att ta del av våra digitala tjänster och behöver inte boka planeringssamtal och inte ha kontakt med en arbetsförmedlare.

Det är bra om du förbereder dig inför mötet och börjar planera på egen hand. Då blir mötet mer effektivt. Du kan till exempel:

 • se över och uppdatera ditt cv
 • fundera på vad du vill jobba med.

Inför planeringssamtalet

Vad händer på planeringssamtalet?

Ditt första möte med oss är ett planeringssamtal. Då går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

 • dina kompetenser
 • vilka jobb du söker
 • vilket stöd du kan få av oss
 • hur du ska göra för att nå dina mål.

Vi går också igenom om det finns något som gör att du kan behöva extra stöd och hjälp för att söka jobb och arbeta. Till exempel om du har en funktionsnedsättning, diagnos eller problem med din hälsa. Vi undersöker sedan tillsammans med dig vilka stöd du behöver för att kunna arbeta.

Frågor och svar

Hur avbokar eller ombokar jag ett möte med er?

För att avboka eller omboka ett möte behöver du kontakta oss.

Om du skulle missa ditt möte eller glömmer bort att meddela att du inte kan delta på utsatt tid kan det påverka din ersättning.

Kontakta oss

Kan jag skriva in mig utan e-legitimation?

Om du inte har e-legitimation kan du förbereda din inskrivning på webben. Du skapar då ett konto och loggar in med användarnamn och lösenord. Du behöver sedan besöka ett servicekontor för att bli inskriven som arbetssökande. Du kan inte boka ditt besök i förväg. Din första inskrivningsdag räknas från den dag du personligen besöker ett servicekontor. Ta med legitimation.

Besöket måste du göra inom 14 dagar från det att du skickat in dina uppgifter här på webbplatsen. Om du inte gör det raderas dina uppgifter automatiskt.

Om du inte kan använda vår webbtjänst behöver du besöka ett servicekontor för att skriva in dig som arbetssökande. Kom ihåg att ta med legitimation när du besöker ett servicekontor. Vi meddelar då din a-kassa att du är arbetslös så att du kan ansöka om ersättning.

Så här skaffar du e-legitimation

Hur anmäler jag arbetslöshet till a-kassan?

När du skriver in dig på vår webbplats med e-legitimation anger du samtidigt att du tänker söka ersättning från en a-kassa. Besök sedan din a-kassas webbplats för att fylla i de uppgifter de behöver.

Om du redan är inskriven och anmäld till en a-kassa men är pausad på grund av att du har jobbat eller varit sjuk en period behöver du kontakta oss via telefon eller chatt. Då meddelar vi din a-kassa att du åter är arbetssökande.

Kontakta oss

Vad är sjukpenningsgrundande inkomst, SGI?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Försäkringskassan räknar fram din SGI. Din SGI ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om din SGI och hur du kan skydda den i olika situationer.

Försäkringskassan

Vad gäller när jag har fått avgångsvederlag?

Har du fått avgångsvederlag rekommenderar vi att du skriver in dig din första arbetslösa dag och anmäler dig till din a-kassa. A-kassan kommer då att räkna ut från vilken dag du tidigast kan få ersättning. A-kassan ser ett avgångsvederlag som lön.

Kontakta Försäkringskassan för att få information om din sjukpenninggrundande inkomst eftersom den kan påverkas av när du skriver in dig.

Skriver du in dig som arbetssökande under perioden du har avgångsvederlag behöver du även vara aktivt arbetssökande. Det innebär att du behöver söka arbete och aktivitetsrapportera varje månad.

Vad ska jag tänka på om jag blir varslad eller uppsagd?

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda men det är bra att förbereda sig om det skulle hända.

Kolla upp vad som gäller med till exempel uppsägningstid för just dig. Börja gärna upprätta cv och personligt brev så är du beredd om du skulle bli arbetslös.

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos oss din första arbetslösa dag. Det gör du enklast här på webbplatsen.

Hur ser jag om jag är inskriven?

Om du är osäker på om du är inskriven eller inte kan du logga in på Mina sidor med din e-legitimation för att se det. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen står det ”Min inskrivning” under ditt namn. Står det ”Skriv in dig” under ditt namn är du inte inskriven.

Hur får jag ett intyg om att jag är inskriven?

Du kan själv skriva ut ett intyg på att du är inskriven hos oss. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Visa/ändra mina uppgifter". Välj "Dokument och intyg" så får du upp intyget i PDF-format för att skriva ut eller visa upp.

Jag fyllde inte i vilken a-kassa jag är medlem i vid inskrivningen. Vad ska jag göra nu?

Har du inte angett att du ska söka ersättning från a-kassa när du skrev in dig kan du ringa oss och vi kan meddela din a-kassa. Din anmälan till a-kassan gäller från det datum som du ringer eller besöker oss och kan legitimera dig.