Skriv in dig som arbetssökande

Skriv in dig din första arbetslösa dag. Börja med att logga in med e-legitimation. Starta Skriv in dig och fyll i alla uppgifter, till exempel om vilka jobb du söker och vad du har för erfarenhet. Boka sedan ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare. Kontakta din a-kassa för att ansöka om ersättning.

Innehåll på sidan

När ska jag skriva in mig?

Det är viktigt att du skriver in dig hos oss din första arbetslösa dag. Då kan a-kassan bedöma din rätt till ersättning från första arbetslösa dagen. Du kan börja fylla i uppgifter redan innan du har blivit arbetslös. Vänta sedan till din första arbetslösa dag innan du skickar in din inskrivning.

När du skriver in dig hos oss den första dagen du är arbetslös och är aktivt arbetssökande kan en annan myndighet, eller kommun, bedöma din rätt till ersättning. Försäkringskassan kan till exempel besluta om din sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Hur skriver jag in mig?

  • Första steget är att logga in med e-legitimation på vår webbplats.
  • Gå till Skriv in dig och fyll i information om dina utbildningar, arbetslivserfarenheter och kompetenser. Se till att ha gott om tid när du registrerar dig, ju mer vi får veta desto snabbare kan vi hjälpa dig vidare.
  • I sista steget bokar du tid för ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare och skickar sen in inskrivningen. Du kan bli uppringd direkt efter att du har skrivit in dig. Vet du redan vid inskrivningen att du kommer att börja arbeta eller studera inom 3 månader behöver du inte boka planeringssamtal. I stället får du frågan om du vill bli utskriven automatiskt när du börjar din nya sysselsättning, när du svarat på det skickar du in inskrivningen.

När du har fyllt i alla uppgifter och skickat in din inskrivning får du en bekräftelse på att du har skrivit in dig och är registrerad som arbetssökande.

Om du inte har tillgång till en dator eller mobiltelefon kan du besöka ett servicekontor och låna en dator.

Om du inte har e-legitimation kan du förbereda din inskrivning på webben. Du loggar då in med användarnamn och lösenord och fyller sedan i dina uppgifter i Skriv in dig. Därefter behöver du besöka ett servicekontor för att bli inskriven som arbetssökande. Din första inskrivningsdag räknas från den dag du personligen besöker ett servicekontor. Vi meddelar då din a-kassa att du är arbetslös så att du kan ansöka om ersättning. Ta med legitimation när du besöker servicekontoret.

Innan du besöker ett servicekontor är det bra att kolla upp öppettiderna då de snabbt kan ändras.

Hitta servicekontor

Besöket måste du göra inom 14 dagar från det att du skickat in dina uppgifter här på webbplatsen. Om du inte gör det raderas dina uppgifter automatiskt.

Skriv in dig

film
/

11 minuter 7 sekunder

I den här filmen guidar vi dig steg för steg när du ska skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Ansök om ersättning från a-kassa

När du är arbetslös och inskriven hos oss kan du ansöka om ersättning från en a-kassa under tiden du söker jobb. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare, och om du är medlem i en a-kassa.

Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Det gör du enklast genom att logga in på din a-kassas webbplats.

Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap och grundersättning i samband med att du blir arbetslös. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan.

Ersättning från a-kassan

Förbered dig inför planeringssamtalet

Du bokar ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare när du skriver in dig. Om du ska börja arbeta eller studera inom 3 månader behöver inte boka planeringssamtal.

Förbered dig inför planeringssamtalet

Vanliga frågor och svar

Hur bokar jag om eller avbokar ett möte med Arbetsförmedlingen?

Har du fått förhinder, till exempel på grund av jobbintervju eller arbete, måste du boka om tiden för ditt första planeringssamtal. Logga in på Mina sidor för att omboka och välja en ny tid.

Mina sidor

Vid sjukdom eller vab kan du inte själv boka om ditt möte utan måste då ringa oss för att meddela förhinder och för att få en ny tid. Du måste också ringa oss om du vill avboka mötet.

Hur anmäler jag arbetslöshet till a-kassan?

När du skriver in dig på vår webbplats med e-legitimation anger du samtidigt att du tänker söka ersättning från en a-kassa. Besök sedan din a-kassas webbplats för att fylla i de uppgifter de behöver.

Om du redan är inskriven och anmäld till en a-kassa men är pausad på grund av att du har jobbat eller varit sjuk en period behöver du kontakta oss via telefon eller chatt din första arbetslösa dag. Då meddelar vi din a-kassa att du åter är arbetssökande.

Kontakta oss

Vad är sjukpenningsgrundande inkomst, SGI?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Försäkringskassan räknar fram din SGI. Din SGI ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om din SGI och hur du kan skydda den i olika situationer.

Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Vad gäller när jag har fått avgångsvederlag?

Har du fått avgångsvederlag rekommenderar vi att du skriver in dig din första arbetslösa dag och anmäler dig till din a-kassa. A-kassan kommer då att räkna ut från vilken dag du tidigast kan få ersättning. A-kassan ser ett avgångsvederlag som lön.

Kontakta Försäkringskassan för att få information om din sjukpenninggrundande inkomst eftersom den kan påverkas av när du skriver in dig.

Skriver du in dig som arbetssökande under perioden du har avgångsvederlag behöver du även vara aktivt arbetssökande. Det innebär att du behöver söka arbete och aktivitetsrapportera varje månad.

Vad ska jag tänka på om jag blir varslad eller uppsagd?

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda men det är bra att förbereda sig om det skulle hända.

Kolla upp vad som gäller med till exempel uppsägningstid för just dig. Börja gärna upprätta cv och personligt brev så är du beredd om du skulle bli arbetslös.

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos oss din första arbetslösa dag. Det gör du enklast här på webbplatsen.

Hur ser jag om jag är inskriven?

Du kan logga in på Mina sidor för att kontrollera att du är inskriven. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen står det ”Inskriven” och datum för när du skrev in dig under ditt namn. Du kan också se ditt inskrivningsintyg under Mina dokument. Står det ”Du är inte inskriven” under ditt namn är du inte inskriven.

Hur får jag ett intyg om att jag är inskriven?

Du kan själv skriva ut ett intyg på att du är inskriven hos oss. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Mina dokument". Där hittar du ditt inskrivningsintyg i PDF-format som du kan skriva ut eller visa upp.

Jag fyllde inte i vilken a-kassa jag är medlem i vid inskrivningen. Vad ska jag göra nu?

Har du inte angett att du ska söka ersättning från a-kassa när du skrev in dig kan du ringa oss och vi kan meddela din a-kassa. Din anmälan till a-kassan gäller från det datum som du ringer eller besöker oss och kan legitimera dig.

Om jag ska skriva in mig, inte har e-legitimation och servicekontoret är stängt, hur gör jag då?

Statens servicecenter eftersträvar att alltid ha något servicekontor öppet i närområdet, så kolla upp öppettider för servicekontoren nära dig, i förväg.

Om du saknar e-legitimation och har lång resväg till närmaste öppna servicekontor kan du ringa oss och tala med en arbetsförmedlare för att påbörja inskrivningen. Observera att inskrivningen inte blir klar förrän du besöker ett servicekontor och kan legitimera dig.