Inför planeringssamtalet

När du har skrivit in dig hos oss är nästa steg att planera för hur du snabbast ska gå till väga för att hitta ett jobb eller påbörja studier. Det första mötet med oss är ett planeringssamtal. För att mötet ska bli effektivt är det extra viktigt att du förbereder dig noggrant innan.

Vad händer på planeringssamtalet?

På mötet går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

  • dina kompetenser
  • vilka jobb du söker
  • vilket stöd du kan få av oss
  • hur du ska gå tillväga för att nå dina mål.

Vi går också igenom om det finns något som gör att du kan behöva extra stöd och hjälp för att söka jobb och arbeta. Till exempel om du har en funktionsnedsättning, diagnos eller problem med din hälsa. Vi undersöker sedan tillsammans med dig vilka stöd du behöver för att kunna arbeta.

Hjälp för arbetssökande med funktionsnedsättning eller ohälsa

En handlingsplan upprättas

Du och arbetsförmedlaren kommer överens om vilka aktiviteter som passar bäst för dig. Det kan till exempel handla om att du ska delta i ett webbinar, skriva ett cv eller studera svenska. Sedan är det du själv som ser till att hålla planen levande och tar egna initiativ för att nå dina mål. Om du vid inskrivningen valt att du vill skriva ut dig inom tre månader behöver du inte något planeringssamtal.

Se webbinarium om hur du skriver in dig

Så här kan du förbereda dig inför mötet

Fundera på vad du vill jobba med och uppdatera ditt cv. Vilka jobb kan du tänka dig att söka direkt? Behöver du komplettera din utbildning eller dina erfarenheter? Tänk igenom dina mål, och hur vägen till ett jobb kan se ut. Skriv ner dina tankar om nästa steg. Tänk också igenom och skriv ner vilka frågor du har till oss.

Tips på saker du kan göra inför planeringssamtalet:

Formulera mål och delmål för ditt jobbsökande

Skriva en jobbansökan: cv och personligt brev

Gå in på Platsbanken och se om du hittar lämpliga jobb att söka

Skapa en profil och bli hittad av arbetsgivare som söker personal

Delta på våra webbinarier och lyssna på våra jobbpoddar

Översätt och få dina betyg bedömda

Har du en utländsk utbildning kan du behöva översatta dina betyg och få din utbildning bedömd för att kunna söka jobb eller utbildning i Sverige.

Kontakta oss så kan vi vid behov hjälpa dig att få dina dokument översatta. Det gäller om dina utbildningsdokument är utfärdade på andra språk än engelska, franska, spanska, tyska eller något av de nordiska språken.

Universitets- och högskolerådet, UHR, kan hjälpa dig att få din utländska utbildning bedömd.

Bedömning av utländsk utbildning (uhr.se)

Ansök om arbetslöshetsersättning

Om du har frågor om a-kassa, ditt medlemskap eller något annat, kontaktar du din a-kassa direkt. Ersättning från a-kassa är pengar som du kan få när du är arbetslös, medlem i en a-kassa och inskriven hos oss. Kolla upp om du är medlem i någon a-kassa. Här kan du läsa om vilka villkor som gäller och hur du ansöker om ersättning och hur du gör om du inte är medlem i en a-kassa:

Ersättning från a-kassa

Har du fått med alla uppgifter?

Titta gärna igenom de uppgifter som du registrerade när du skrev in dig. Kolla så att du har fått med alla utbildningar du gått, tidigare jobb du haft och om du har någon kompetens du vill lyfta fram. Logga in och komplettera din information innan planeringssamtalet, så blir vårt möte mer effektivt.

Komplettera dina meriter

Håll koll på din planering på Mina sidor

När din plan är upprättad hittar du den när du loggar in på Mina sidor. Där får du en överblick över dina aktiviteter – både vilka du har genomfört och vilka som är nästa steg. Mina sidor är ett stöd för dig i ditt jobbsökande, därför är det viktigt att du löpande håller din planering uppdaterad.

Mina sidor

Hjälp oss att bli bättre

Vi vill gärna ha dina synpunkter.