Inför planeringssamtalet

När du har skrivit in dig hos oss, blir nästa steg att planera för att snabbt hitta jobb eller studier. Det första mötet med oss är ett planeringssamtal. För att mötet ska fungera effektivt är det extra viktigt att du förbereder dig noggrant. Här får du tips på hur du planerar inför mötet med hjälp av vår webbplats.

Vad händer på planeringssamtalet?

På mötet går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

  • dina kompetenser
  • vilka jobb du söker
  • vilket stöd du kan få av oss
  • hur du ska gå tillväga för att nå dina mål.

Du och arbetsförmedlaren kommer överens om vilka aktiviteter som passar bäst för dig. Det kan till exempel handla om att du ska delta i ett webbinar, skriva ett cv eller studera svenska. Sedan är det du själv som ser till att hålla planen levande och tar egna initiativ för att nå dina mål. Om du vid inskrivningen valt att du vill skriva ut dig inom tre månader behöver du inte något planeringssamtal.

Se webbinarium: Skriv in dig - så får du koll

Börja planera redan nu och uppdatera ditt cv

Fundera på vad du vill jobba med och uppdatera ditt cv. Vilka jobb kan du tänka dig att söka direkt? Behöver du komplettera din utbildning eller dina erfarenheter? Tänk igenom dina mål, och hur vägen till ett jobb kan se ut. Skriv ner dina tankar om nästa steg. Tänk också igenom och skriv ner vilka frågor du har till oss.

Här är några tips:

Formulera mål och delmål för ditt jobbsökande

Tips när du gör en jobbansökan, cv, personligt brev

Gå in på Platsbanken och se om du hittar lämpliga jobb att söka

Skapa en profil och bli hittad av arbetsgivare som söker personal

Delta på våra webbinarier och lyssna på våra jobbpoddar

Ansöka om arbetslöshetsersättning

Om du har frågor om a-kassa, ditt medlemskap eller något annat, kontaktar du din a-kassa direkt. Ersättning från a-kassa är pengar som du kan få när du är arbetslös, medlem i en a-kassa och inskriven hos oss. Kolla upp om du är medlem i någon a-kassa. Här kan du läsa om vilka villkor som gäller och hur du ansöker om ersättning.

Ersättning från a-kassa

Om du inte är medlem i någon a-kassa, kolla upp om det är aktuellt att ansöka om medlemskap. Mer information, till exempel om vilken a-kassa som passar dig, hittar du på webbplatserna Hej a-kassa och Sveriges a-kassor.

Sveriges a-kassor

Hej a-kassa

Har du fått med alla uppgifter?

Titta gärna igenom de uppgifter som du registrerade när du skrev in dig. Har du fått med allt, eller har du kanske glömt någon utbildning, ett tidigare jobb eller någon kompetens du vill lyfta fram? Komplettera din information innan mötet med oss, så blir vårt möte mer effektivt.

Komplettera dina meriter

Håll koll på din planering på Mina sidor

Din planering hittar du under Mina sidor när du är inloggad med e-legitimation. Här får du en överblick över dina aktiviteter – både vilka du har genomfört och vilka som är nästa steg för dig. Mina sidor är ett stöd för dig i ditt jobbsökande, därför är det viktigt att du håller din planering uppdaterad.

Om du inte har e-legitimation

Om du inte har en egen dator eller smart mobiltelefon kan du besöka ett servicekontor och låna en dator.

Om du inte har e-legitimation kan du få din planering utskriven eller hemskickad av en arbetsförmedlare.

Så skaffar du e-legitimation