Ersättning från a-kassa

För att få pengar när du är arbetslös kan du ansöka om ersättning hos en a-kassa. Här kan du läsa om vilka villkor som gäller och hur du ansöker om ersättning.

Stäng

Vad är arbetslöshetsförsäkringen?

Filmen förklarar vad arbetslöshetsförsäkringen är och villkoren för att få ersättning från a-kassa.

Hur söker jag ersättning från a-kassa?

  • Skriv in dig hos oss första dagen du är arbetslös.
  • Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Det gör du enklast genom att logga in på din a-kassas webbplats.

Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap och grundersättning i samband med att du blir arbetslös. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan.

Hitta din a-kassa

Vad krävs för att få ersättning från a-kassa?

För att få ersättning från en a-kassa ska du vara inskriven hos oss. Du behöver vara beredd att kunna ta ett jobb direkt. Det innebär bland annat att du inte är sjukskriven, att du är i Sverige och att du har eventuell barnomsorg ordnad.

För att ha rätt till ersättning måste du också ha jobbat tidigare. Du behöver uppfylla ett av följande villkor:

  • Du har jobbat i minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad under det senaste året.
  • Du har jobbat i minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året.

Om du har fått besked från din a-kassa att du inte uppfyller villkoren för ersättning kan du kontakta din kommun för att ansöka om ekonomiskt stöd.

Hur mycket pengar får jag?

Du kan antingen få ersättning som baseras på din tidigare inkomst, eller en så kallad grundersättning. Vilken ersättning du får beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan.

Ersättning baserad på din inkomst

Du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön, och högst 26 400 kronor per månad före skatt om du är medlem i en a-kassa sedan minst ett år. Varje månad som du var medlem i en a-kassa under perioden mars-december 2020 räknas som fyra månader. Det betyder att du kan ha rätt till ersättning baserad på din inkomst efter kortare tid som medlem.

Grundersättning

Grundersättningen är upp till 11 220 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare. Den kan du söka om du inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem kortare tid än ett år. Du ska också ha fyllt 20 år.

Det är din a-kassa som beslutar om ersättningen och räknar ut hur mycket ersättning du har rätt till.

Vad krävs för att du ska behålla din ersättning?

När du får ersättning från a-kassan är det viktigt att du är aktiv och söker flera jobb per månad. Det kan vara annonserade jobb och jobb som Arbetsförmedlingen har bett dig söka (anvisat) eller tipsat dig om. Du kan också lämna intresseanmälningar eller ditt cv till arbetsgivare. Tänk på att du kan behöva bredda ditt sökande, både när det gäller yrken och var i landet du söker jobb.

Du behöver genomföra de aktiviteter vi kommer överens om och delta i möten som vi bokar. Om du får förhinder behöver du meddela oss. Du behöver också rapportera dina aktiviteter varje månad. Det innebär att du redovisar vilka jobb du har sökt och annat du gjort för att komma närmare ett jobb. Du ska lämna in din aktivitetsrapport tidigast den 1:a och senast den 14:e varje månad.

Om du vill gå en kurs eller studera medan du söker jobb behöver du kontakta din a-kassa. De beslutar om du får göra det och samtidigt ha ersättning från a-kassan.

Aktivitetsrapportera

A-kassa inom Europa

Funderar du på att arbeta eller har du arbetat i ett annat land i Europa? Inom EU/EES-området och Schweiz finns lagar för att du inte ska förlora din sociala trygghet om du rör dig mellan de olika länderna.

Ta med ersättningen för att söka jobb i Europa

Om du har rätt till ersättning från a-kassa i Sverige kan du ansöka om att få ta med din ersättning för att söka jobb i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz.

Du måste vara helt arbetslös och ha varit inskriven hos oss under minst fyra veckor efter att du blev arbetslös. 

Tänk på att ansöka innan du reser. Du ansöker hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Ansökan om intyg på IAF:s webbplats

Kontakta din a-kassa om du har frågor

Om du har frågor om din ersättning, utbetalning, ditt medlemskap eller något annat, kontaktar du din a-kassa. På Sveriges a-kassors webbplats hittar du kontaktuppgifter till alla a-kassor.

Sveriges a-kassor

På webbplatsen Hej a-kassa hittar du mer information om a-kassan. Här får du också vägledning när du ska välja a-kassa.

Hej a-kassa

Varning eller avstängning från ersättning

Om du till exempel inte aktivt söker jobb eller om du låter bli att rapportera dina aktiviteter, kan du få en varning eller bli avstängd från din ersättning under en eller flera dagar. Det är din a-kassa som utreder och fattar beslut om detta.

Varning eller avstängning från ersättning

Kontroller av sökta jobb

Vi gör ibland kontroller för att undersöka om du har sökt de jobb som du redovisat i din aktivitetsrapport.

Om du behöver styrka jobb du har sökt

Läs mer

Skriv in dig