Om du varslats om uppsägning

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar. Även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så. Här är några tips på hur du förbereder dig.

Stäng

Om du har varslats och riskerar att bli arbetslös

I filmen går vi igenom vad du ska tänka på om du blir varslad, vad du ska göra om du blir arbetslös och hur du snabbt kommer ut på arbetsmarknaden igen.

Vad innebär varsel?

Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Rent praktiskt innebär det att arbetsgivaren gör en anmälan både till den fackliga organisationen och till oss. Anmälan innehåller bland annat skälen till de planerade neddragningarna, när de kommer att ske och hur många som omfattas.

Om du varslats och riskerar att bli uppsagd

Det är inte alls säkert att ett varsel slutar med uppsägning, men det kan ändå vara bra att förbereda sig på det värsta. Här är några tips.

  • Kolla upp vad som gäller med uppsägningstid, försäkringar, och tjänstepension. Kolla också om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. I så fall finns det möjlighet att få stöd från en omställningsorganisation. Tala med din arbetsgivare eller din fackförening för mer information.
  • Lägg upp en profil här på vår webbplats. Då har du börjat känna på möjligheterna att hitta ett nytt jobb. Men att skapa en profil på Platsbanken betyder inte att du är arbetssökande. Vänta med att skriva in dig som arbetslös först när varsel- och uppsägningstiden är slut.
  • Ta hjälp av Karriärvägledning på egen hand. Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning.
  • Gå in på Din jobbansökan och få tips om hur du vässar ditt cv, brev och din intervju. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

Du kan få lönegaranti när din arbetsgivare har gått i konkurs

Statlig lönegaranti innebär att du får ut din lön trots att din arbetsgivare har gått i konkurs. Det är staten som betalar ut pengarna via Länsstyrelsen. Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti. Kontakta konkursförvaltaren om du har frågor om din lön. Om du vill veta vem som är förvaltare kan du vända dig till tingsrätten som fattat konkursbeslutet.

Det här gäller för att du ska få lönegaranti

Lönegarantin omfattar den lön du har tjänat in men inte fått, men också lön under uppsägningstiden och semesterersättning. Du behöver skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen för att få lönegaranti. Anmälan till a-kassan gör du din första arbetslösa dag utan lönegaranti. Ring eller chatta med oss så hjälper vi dig med det.

För att få lön och semesterersättning under uppsägningstiden behöver du också skicka in blanketten ”Försäkran enligt lönegarantilagen” till Länsstyrelsen. Blanketten hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

Du ska även skicka med ett intyg på att du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du kan själv skriva ut intyget. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Visa/ändra mina uppgifter". Välj "Dokument och intyg" så får du intyget i pdf-format.

Vanliga frågor och svar

Uppdaterades 6 maj klockan 10.41.

Vad innebär det att bli varslad?

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda.

Jag har blivit varslad. Ska jag kontakta Arbetsförmedlingen?

Om du har blivit varslad behöver du inte höra av dig till oss. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så.

OM du blir uppsagd – skriv in dig hos oss första dagen du är arbetslös.

Skriv in dig

Jag är korttidspermitterad. Vad innebär det?

Korttidspermittering (korttidsarbete) innebär att du som anställd går ner i arbetstid och lön istället för att du blir uppsagd. Hur din lön kan förändras kan du läsa mer om hos Tillväxtverket. Du behöver inte anmäla dig hos Arbetsförmedlingen om du är korttidspermitterad (korttidsarbete).

Korttidsarbete ger dig möjlighet att behålla jobbet samtidigt som det ger drabbade företag möjlighet att behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

Förstärkt stöd under 2020 för stöd vid korttidsarbete

Vad gäller för mig som är anställd med lönestöd eller anställningsstöd från Arbetsförmedlingen vid korttidsarbete?

Stödet för korttidsarbete går att kombinera med lönestöd och anställningsstöd. Arbetsförmedlingen behöver inte göra något med ditt redan fattade beslut.

Jag är permitterad. Ska jag kontakta Arbetsförmedlingen?

Du behöver inte anmäla dig till Arbetsförmedlingen för att arbetsgivaren ska få ersättning vid korttidspermittering (korttidsarbete).

Om du är permitterad enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är du normalt fortfarande anställd hos din arbetsgivare och har lön därifrån. Då behöver du inte höra av dig till Arbetsförmedlingen.

När du har blivit uppsagd

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos oss din första arbetslösa dag. Det gör du enklast här på webbplatsen.

Skriv in dig

Kan du ta ett jobb direkt?

Många arbetsgivare behöver omedelbar hjälp. I Platsbanken samlar vi lediga jobb för dig som är tillgänglig för ett #jobbjustnu.

#jobbjustnu i Platsbanken