Om du varslats om uppsägning

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar. Även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så. Här är några tips på hur du förbereder dig.

Varslad? Vänta med att skriva in dig!

Vad innebär varsel?

Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Rent praktiskt innebär det att arbetsgivaren gör en anmälan både till den fackliga organisationen och till oss. Anmälan innehåller bland annat skälen till de planerade neddragningarna, när de kommer att ske och hur många som omfattas.

Om du varslats och riskerar att bli uppsagd

Det är inte alls säkert att ett varsel slutar med uppsägning, men det kan ändå vara bra att förbereda sig på det värsta. Här är några tips.

  • Kolla upp vad som gäller med till uppsägningstid, försäkringar, och tjänstepension. Kolla också om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. Isåfall finns det möjlighet att få stöd från en omställningsorganisation. Tala med din arbetsgivare eller din fackförening för mer information.
  • Lägg upp en profil här på vår webbplats. Då har du börjat känna på möjligheterna att hitta ett nytt jobb. Men att skapa en profil på Platsbanken betyder inte att du är arbetssökande. Vänta med att skriva in dig som arbetslös först när varsel- och uppsägningstiden är slut.
  • Ta hjälp av Karriärvägledning på egen hand. Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning.
  • Gå in på Din jobbansökan och få tips om hur du vässar ditt cv, brev och din intervju. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

När du har blivit uppsagd

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos oss din första arbetslösa dag. Det gör du enklast här på webbplatsen.

När du blir arbetslös