Om du varslats om uppsägning

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar. Vi ger tips om hur du kan förbereda dig även om du inte vet om du berörs. Här får du även veta vad som gäller om du blir permitterad, uppsagd eller om din arbetsgivare går i konkurs.

Är du varslad?

Det är inte säkert att du blir arbetslös även om du blivit varslad. Du kan hitta ett nytt jobb under perioden och förutsättningarna kan ändras på din arbetsplats, så att du kan ha kvar din anställning.

Det viktigt att du skriver in dig den första dagen som arbetslös. Då kan du även ansöka om a-kassa direkt. Du behåller också din sjukpenningsgrundade inkomst, SGI.

Vad betyder varsel?

Varsel betyder att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda.

Rent praktiskt innebär det att arbetsgivaren gör en anmälan både till den fackliga organisationen och till oss. Anmälan innehåller bland annat skälen till de planerade neddragningarna, när de kommer att ske och hur många som omfattas.

Tips om du blir varslad om uppsägning

Det är inte alls säkert att ett varsel slutar med uppsägning, men det kan ändå vara bra att förbereda sig på det värsta. Här är några tips.

  • Kolla upp vad som gäller med uppsägningstid, försäkringar, och tjänstepension. Kolla också om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. I så fall finns det möjlighet att få stöd från en omställningsorganisation. Tala med din arbetsgivare eller din fackförening för mer information.
  • Lägg upp en profil här på vår webbplats. Då har du börjat känna på möjligheterna att hitta ett nytt jobb. Men att skapa en profil på Platsbanken betyder inte att du är arbetssökande. Vänta med att skriva in dig som arbetslös först när varsel- och uppsägningstiden är slut.
  • Ta hjälp av Karriärvägledning på egen hand. Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning.
  • Gå in på cv, jobbansökan och intervju och få tips om hur du vässar dina ansökningshandlingar och förbereder dig inför en jobbintervju. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

Lönegaranti om din arbetsgivare går i konkurs

Statlig lönegaranti innebär att du får ut din lön trots att din arbetsgivare har gått i konkurs. Det är staten som betalar ut pengarna via Länsstyrelsen. Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti. Kontakta konkursförvaltaren om du har frågor om din lön. Om du vill veta vem som är förvaltare kan du vända dig till tingsrätten som fattat konkursbeslutet.

Det här gäller för att du ska få lönegaranti

Lönegarantin omfattar den lön du har tjänat in men inte fått, men också lön under uppsägningstiden och semesterersättning. Du behöver skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen för att få lönegaranti. Anmälan till a-kassan gör du din första arbetslösa dag utan lönegaranti. Ring eller chatta med oss så hjälper vi dig med det.

För att få lön och semesterersättning under uppsägningstiden behöver du också skicka in blanketten ”Försäkran enligt lönegarantilagen” till Länsstyrelsen. Blanketten hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

Du ska även skicka med ett intyg på att du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du kan själv skriva ut intyget. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Visa/ändra mina uppgifter". Välj "Dokument och intyg" så får du intyget i pdf-format.

Är du permitterad?

Att bli permitterad innebär att du gå ner i arbetstid utan att förlora din lön. Det kan också vara så att du inte arbetar alls men ändå får full lön. Du har alltid kvar din anställning när du är permitterad och måste vara beredd att börja jobba som vanligt igen när det går bättre för företaget.

Ibland kan man även bli korttidspermitterad. Det innebär att du går ner i arbetstid, men att du får lite mindre i lön än om du är permitterad. Detta kallas också för korttidsarbete. Korttidspermittering kan bli aktuellt när ett företag får tillfälliga problem som är helt oväntade.

Den permanenta lagen för stöd vid korttidsarbete (tillvaxtverket.se)

Du behöver inte anmäla dig till Arbetsförmedlingen när du är permitterad eller korttidspermitterad eftersom du fortfarande är anställd. Det är först när du blir arbetslös du ska kontakta Arbetsförmedlingen.

När du har blivit uppsagd

Om du har blivit varslad behöver du inte höra av dig till oss. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så.

Om du blir uppsagd – skriv in dig hos oss första dagen du är arbetslös.

Skriv in dig