Om du får varsel om uppsägning eller permitteras

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar. Varsel och uppsägning förekommer ofta vid arbetsbrist. Vi ger tips om hur du kan förbereda dig även om du inte vet om du blir arbetslös. Här får du även veta vad som gäller om du blir permitterad, uppsagd eller om din arbetsgivare går i konkurs.

Har du fått varsel om avsked?

Det är inte säkert att du blir uppsagd och arbetslös även om du har blivit varslad. Du kan hitta ett nytt jobb under perioden och förutsättningarna kan ändras på din arbetsplats, så att du får ha kvar din anställning.

Det är viktigt att du skriver in dig den första dagen som arbetslös. Då kan du även ansöka om a-kassa direkt. Du behåller också din sjukpenningsgrundade inkomst, SGI.

Hur gör jag om jag blir uppsagd?

När du blir varslad behöver du inte höra av dig till oss. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så.

Om du blir uppsagd – skriv in dig hos oss första dagen du är arbetslös.

Vad betyder varsel?

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda, ofta på grund arbetsbrist. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Alla som varslas blir inte uppsagda.

Rent praktiskt innebär det att arbetsgivaren gör en anmälan både till den fackliga organisationen och till oss. Anmälan innehåller bland annat skälen till de planerade neddragningarna, när de kommer att ske och hur många som omfattas.

Information om varsel för arbetsgivare

Checklista om du blir varslad om uppsägning

Det är inte alls säkert att ett varsel slutar med att du blir uppsagd, men det kan ändå vara bra att förbereda sig. Här är några tips när du blivit varslad.

  • Kolla upp vad som gäller kring uppsägningstid, försäkringar och tjänstepension. Kolla också om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. I så fall finns det möjlighet att få stöd från en omställningsorganisation. Tala med din arbetsgivare eller din fackförening för mer information.
  • Skapa en profil här på vår webbplats. Då har du ökat dina möjligheter att hitta ett nytt jobb.
  • Sök lediga jobb i Platsbanken.
  • Ta reda på vad du vill om du blir utan jobb. Du kan använda Karriärvägledning på egen hand för att få verktyg för att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning.
  • Förbered ditt cv och jobbansökan och få tips på hur du blir en bra jobbsökare. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

Är du permitterad?

Att bli permitterad innebär att du gå ner i arbetstid utan att förlora din lön. Det kan också vara så att du inte arbetar alls men ändå får full lön. Du har alltid kvar din anställning när du är permitterad och måste vara beredd att börja jobba som vanligt igen när det går bättre för företaget.

Ibland kan man även bli korttidspermitterad. Det innebär att du går ner i arbetstid, men att du får lite mindre i lön än om du är permitterad. Detta kallas också för korttidsarbete. Korttidspermittering kan bli aktuellt när ett företag får tillfälliga problem som är helt oväntade.

Hur gör jag om jag permitteras?

Du behöver inte anmäla dig till Arbetsförmedlingen när du är permitterad eller korttidspermitterad eftersom du fortfarande är anställd. Det är först om du blir arbetslös du ska skriva in dig hos Arbetsförmedlingen.

Lönegaranti om din arbetsgivare går i konkurs

Statlig lönegaranti innebär att du får ut din lön trots att din arbetsgivare har gått i konkurs. Det är staten som betalar ut pengarna via Länsstyrelsen. Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti. Kontakta konkursförvaltaren om du har frågor om din lön. Om du vill veta vem som är förvaltare kan du vända dig till tingsrätten som fattat konkursbeslutet.

När får man lönegaranti?

Lönegarantin omfattar den lön du har tjänat in men inte fått, men också lön under uppsägningstiden och semesterersättning. Du behöver skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen för att få lönegaranti. Anmälan till a-kassan gör du din första arbetslösa dag utan lönegaranti.

För att få lön och semesterersättning under uppsägningstiden behöver du skicka in blanketten ”Försäkran enligt lönegarantilagen” till Länsstyrelsen. Blanketten hittar du på Länsstyrelsens webbplats.