Fler sätt att hitta jobb

Ett snabbt sätt att hitta lediga jobb är att söka i Platsbanken. Det finns även andra sätt att söka jobb och vi har samlat tips om det på denna sida.

Skicka en spontanansökan

Har företaget där du vill jobba ingen ledig tjänst som passar dig? Skicka in en spontanansökan! Det kan väcka ett intresse hos arbetsgivaren. Berätta i ditt personliga brev varför du vill jobba där och vilka områden som du kan jobba inom. Vissa arbetsgivare har ett formulär för spontanansökningar på deras hemsida. Om det inte finns kan du kontakta organisationens personalavdelning, en chef eller infomejladressen.

Kontakta rekryteringsföretag

Det finns många bemanning- och rekryteringsföretag i Sverige. Arbetsgivare hör av sig till dem för att få hjälp att hitta personal. Om du registrerar ditt cv hos bemannings- och rekryteringsföretag blir du sökbar när deras rekryterare letar efter personal. Jobben är ofta indelade efter heltid, deltid och som extrapersonal.

Be ditt nätverk om tips

Ett bra sätt för att få hjälp att hitta lediga jobb är att be sin omgivning om hjälp. Ditt nätverk kan exempelvis bestå av familj, grannar, tidigare kollegor, vänner, bekanta från träning eller kurser. Ta kontakt och berätta att du söker jobb. Ge inte upp om du inte får tips om lediga jobb direkt, försök istället tänka långsiktigt. Nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk så kanske någon tänker just på dig.

Gå på mässor

I Sverige är det vanligt med jobbmässor och rekryteringsträffar. Det är ett evenemang, som oftast arrangeras under 1-3 dagar, där arbetsgivare finns på plats med syftet att träffa nya medarbetare. Jobbmässor är ofta inriktade på olika yrkesområden. Det enklaste sättet att hitta jobbmässor i din stad är att söka på Google.

Hitta jobbmässor och rekryteringsträffar

Tips på var du hittar mässor i Sverige (allamassor.se)

Sök jobb efter årstid och behov

Fundera på vilka verksamheter som finns i närheten av dig, som ibland kan få ökat behov av personal. På sommaren behövs ofta fler personal till exempelvis nöjesparker, kiosker, guidade turer för turister och kommunens parkskötsel. På vintern behövs ofta fler personal inom exempelvis snöröjning, på skidanläggningar, lagerarbete och personal till julbord.

Kanske bor du i närheten av en arena som anordnar idrottsevenemang eller konserter? Finns det ett köpcentrum som kan behöva extra hjälp under julhandeln när det är högt tryck? Behöver ditt lokala bageri extra hjälp under semmelsäsongen? Kanske behöver mat- och klädesbutiker extra hjälp att räkna varor under inventeringen?

Skriv ned ett årshjul där du markerar tider på året då behovet av extra personal kan öka för arbetsgivare. Hör sedan av dig och berätta att du är intresserad av att hjälpa till.

Sök sommarjobb 2024

Hitta lediga jobb i sociala medier

Vissa arbetsgivare lägger ut inlägg om att de söker nya medarbetare i sina sociala medier. Genom att följa företag i sociala medier kan du få notiser om de har ett ledigt jobb som skulle passa dig. Det kan också vara en bra idé att skriva ett inlägg i sociala medier där du berättar att du söker jobb.

  • Tips för Instagram: Följ arbetsgivare som du skulle kunna tänka dig att jobba för. Vissa lägger ut info om att de söker personal via inlägg i deras flöde eller på deras Instagramstory. När du följer en arbetsgivare på Instagram kan du även få en bild av hur det verkar vara att jobba där.
  • Tips för Facebook: På Facebook finns många grupper där användare tipsar varandra om lediga jobb. Ibland lägger även arbetsgivare ut inlägg om att de söker nya medarbetare i dessa grupper. Om du skriver ett inlägg om att du söker jobb kan dina Facebookvänner tipsa dig när lediga jobb dyker upp.
  • Tips för Linkedin: På Linkedin finns en jobbflik där du kan hitta lediga jobb som arbetsgivare har lagt upp. Du kan även söka på specifika arbetsgivare för att se om de har skapat inlägg om lediga tjänster just nu.

Fler tips på digitalajag.se

Många upplever att det kan vara svårt att söka jobb digitalt. Därför har vi på Arbetsförmedlingen tillsammans med Google tagit fram en utbildning. I utbildningen kan du lära dig mer om att söka jobb, skriva cv och personligt brev. Du kan också lära dig mer om e-legitimation, sociala medier och videosamtal.

Bli mer digital och tryggare på nätet (digitalajag.se)