Anställningsformer
Det finns två anställningsformer i Sverige, tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Men det finns många olika begrepp som du kan stöta på.
Tillsvidareanställning
En tillsvidareanställning, kallas även för fast anställning i vardagligt tal, betyder att anställningen fortsätter tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension. Det finns inte något tidsbestämt datum när anställningen upphör.
Provanställning
När du får ett nytt jobb kan det börja med att du får en provanställning. Det innebär att både du och din arbetsgivare har en prövotid på högst sex månader för att se om du passar för jobbet. Om arbetsgivaren är nöjd och om du själv vill fortsätta övergår provanställningen sedan automatiskt till en tillsvidareanställning.
Tidsbegränsad anställning
Anställningen kan vara en vanlig allmän tidsbegränsad anställning, ett vikariat eller en säsongsanställning.
Olika typer av tidsbegränsade anställningar:
Särskild visstidsanställning
Särskild visstid (SÄVA) är en tidsbegränsad anställning som pågår under en begränsad tid och kan användas utan någon särskild anledning av arbetsgivaren. Den används ofta vid kortare anställningar, arbetstoppar eller så kallade inhopp. Om du har haft en särskild visstid hos samma arbetsgivare i mer än 12 månader under en femårsperiod har du rätt till en tillsvidareanställning.
Vikariat
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställningsform och innebär att du hoppar in som ersättare för någon som till exempel är sjuk, på semester, tillfälligt har något annat uppdrag eller är föräldraledig. Inom flera branscher går vägen till ett fast jobb via ett vikariat. Om du har haft ett vikariat i mer än två år under en femårsperiod har du rätt till en tillsvidareanställning.
Säsongsarbete
Sommarjobb eller säsongsjobb under till exempel julhelgen kallas ofta feriejobb eller feriearbete. Det kan till exempel vara att säsongsarbeta på en campingplats på sommaren eller en skidort på vintern.
Andra former du kan stöta på
Projektanställning
Projektanställd är du när du är anställd för att genomföra ett visst projekt. När projektet är klart är också jobbet slut.
Provisionsjobb
Provisionsjobb innebär att du får lön efter prestation. Det kan till exempel vara telefonförsäljning eller att värva abonnenter av tv-kanalpaket. Ibland kombineras provisionslönen med någon form av grundlön.
Lärling
En lärlingsanställning är en speciell anställningsform som innebär att du fortsätter att utbilda dig inom ditt yrkesområde, men inte i skolan utan på en arbetsplats, med lärlingslön.
Egenanställning
När du jobbar som egenanställd har du ett avtal med ett egenanställningsföretag. Egenanställningsföretaget sköter fakturering och all annan administration mellan dig och din uppdragsgivare. Egenanställningsföretaget har också arbetsgivaransvaret, redovisar arbetsgivaravgifter, gör skatteavdrag och betalar ut lön till dig.
Uthyrd
Är du anställd av ett företag som hyr ut personal till ett annat företag är du uthyrd som konsult. Du får månadslön av uthyrningsföretaget, men utför dina arbetsuppgifter ute hos en kund. Efter 24 månaders uppdrag hos samma kund har du rätt att få ett erbjudande om en tillsvidareanställning hos kundföretaget.
Arbetsgivare kan i stället för ett erbjudande om tillsvidareanställning betala 2 extra månadslöner. Detta alternativ är inte aktuellt inom det statliga området.
Frilans
En frilansare är inte anställd utan är egenföretagare och säljer in sina produkter eller tjänster. Vanliga yrkesgrupper som arbetar som frilansare är journalister och fotografer.
Heltid eller deltid
En normal heltidsanställning i Sverige är 40 timmars arbetstid per vecka. Heltid är detsamma som 100 procent. Om du jobbar deltid får du en lön som är uträknad efter hur många procent av en heltidstjänst du jobbar. Du kan också vara timanställd.
Tänk på
En del arbetsgivare försöker få framförallt ungdomar, att "provjobba" gratis under en eller flera veckor och kallar detta felaktigt för provanställning. En grundregel är att du aldrig ska jobba gratis. Du ska ha lön även om du jobbar på prov.