Vägar vidare mot utbildning eller jobb

Är det en utbildning som är ditt mål, eller siktar du på att hitta jobb direkt? Vi guidar dig vidare på vägen mot ditt mål. Du får hjälp med att sätt upp realistiska delmål och övervinna eventuella hinder på vägen.

Hitta utbildning eller jobb

När du har klart för dig vilket yrkesalternativ som passar dig bäst finns det olika vägar att gå, beroende på vad som är målet för just dig. Antingen behöver du göra upp en plan för en utbildning, eller en plan för hur du hittar och söker jobb.

Oavsett det är utbildning eller jobb som är aktuellt för dig, är det viktigt att formulera tydliga mål och delmål. Ta hjälp av våra olika verktyg för att skaffa dig en grund för din plan.

Gör så här

  1. Vill du veta vilken utbildning du behöver för att nå ditt mål? Under Att välja utbildning kan du ta reda på vilken utbildning som passar dig utifrån din situation. Under Utbildningsvägar kan du läsa om yrkesutbildningar, distansutbildningar och andra alternativ. I Hitta yrken finns tips om vilken utbildning som behövs.
  2. Har du tillräckligt med kompetens och erfarenhet för att direkt kunna söka jobb? Då kan du få tips på olika sätt att Hitta jobb. Under Cv, jobbansökan och intervju  hittar du också våra bästa tips på hur du vässar ditt cv eller skriver ett personligt brev.

Kom ihåg att anteckna de tips och funderingar som dyker upp. Vilka utbildningsalternativ passar mig? Hur kan jag ta reda på vilken utbildning som krävs? Hur hittar jag och söker jobb? Dina anteckningar har du stor nytta av när det är dags att fylla i din plan.

Ta fram en plan

En viktig start är att du sätter upp ett tydligt mål. För att nå ditt mål är det viktigt att du delar upp vägen dit i mindres steg – delmål. Det är lättare att behålla motivationen om slutmålet inte känns för stort eller långt bort. Du behöver också göra tydligt för dig själv vilka hinder som kan finnas på vägen, och hur du tar dig runt dem.

Gör så här

  1. Gå igenom vår guide Formulera mål och delmål. Här hittar du goda råd om hur du skriver realistiska, inspirerande och smarta delmål.
  2. Som vuxen är det inte ovanligt att uppleva hinder av olika slag för att studera. Det kan till exempel handla om ekonomin, boende eller ovana att studera. Gå igenom Våga ta klivet till studier för att göra dina hinder synliga och hitta vägar runt dem.

Utbildning

Vi ger dig tips om allt som har med utbildning att göra. Att studera, välja utbildning med mera.

Utbildning och studier