Yrkesintroduktion för personer med synnedsättning
Om du har synnedsättning eller synsvaghet kan en anpassad insats efter dina individuella behov och förutsättningar vara en väg in på arbetsmarknaden.
Vad är yrkesintroduktion för personer med synnedsättning?
Insatsen yrkesintroduktion för personer med synnedsättning bidrar till att öka dina möjligheter till arbete. Innehållet i insatsen gör det möjligt för dig att
- få anställning inom ditt yrkesmässiga och geografiska sökområde
- börja utbildning, till exempel komvux, yrkeshögskola eller någon av Arbetsförmedlingens upphandlade yrkesinriktade utbildningar
- starta företag som egenföretagare.
Insatsen består av fyra delar. I den första delen får du information om insatsens innehåll och hur den kan anpassas efter dina behov. Den andra delen är valbar och handlar om orientering för utrikesfödda i svenskt arbetsliv och arbetsplatskultur. Den tredje delen går ut på att hitta en lämplig yrkesinriktning. Om du bedöms ha förutsättningar att klara av studier eller arbete går du vidare till den fjärde delen. Där får du praktisk arbetslivserfarenhet och vi tar reda på vad du behöver inför en anställning eller studier.
Vem kan få yrkesintroduktion för personer med synnedsättning?
Yrkesintroduktion för personer med synnedsättning är en insats för dig som är eller riskerar att bli arbetslös. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos oss. Du ska också ha en dokumenterad synskada eller synsvaghet som gör att du behöver anpassade insatser för att kunna få ett arbete.
Så här fungerar det
- Det är vi på Arbetsförmedlingen som bedömer om yrkesintroduktion för personer med synnedsättning är en insats som passar dig.
- Du kan kombinera insatsen med sfi.
- Olika leverantörer i landet ger insatsen och den finns permanent i Stockholms län, Västra Götalands län och Skånes län.
- En stor del av insatsen sker på en arbetsplats, men det går också att delta på distans.
- Upp till 50 procent av tiden arbetar du självständigt med hemuppgifter.
- Du deltar i utbildningen i upp till 84 veckor.
Ersättning och villkor
När du tar del av denna insats deltar du i ett program och du kan ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. På sidan När du deltar i ett program berättar vi hur du ansöker om ersättning och vad som gäller när du är inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i ett av våra program.
Så här tar du nästa steg
Kontakta oss
Förbered dig så att du kan motivera varför stödet kan öka dina möjligheter till jobb.
Bedömning
Tillsammans kartlägger vi din situation. En arbetsförmedlare bedömer om stödet är ett bra sätt att öka dina möjligheter till jobb.
Beslut
Vilket stöd vi kan erbjuda dig beror på hur just din situation ser ut. Vem som har rätt till ett stöd regleras ytterst av regeringen.