Gymnasieutbildning ökar dina jobbchanser

Det kan kännas jobbigt att börja studera om du inte har gått klart grundskolan eller gymnasiet. Men det lönar sig alltid att ha en utbildning. Dina chanser att få jobb ökar när du har läst in en gymnasieutbildning. En studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att ta nästa steg.

Varför är det bra att läsa in gymnasiet?

  • Gymnasieutbildning är ofta ett krav för att få jobb i Sverige.
  • De som inte läst gymnasiet är oftare inskrivna på Arbetsförmedlingen under en längre tid, medan de som har gått ut gymnasiet får jobb snabbare.
  • Om du går en gymnasieutbildning med yrkesinriktning har du goda chanser att få jobb snabbt. Det finns till exempel många lediga jobb som buss- och spårvagnsförare, som VVS-montör samt inom vård och hemtjänst.

Information från Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2023

Kom igång med din utbildning

Det finns två olika utbildningsvägar om du vill läsa in grundskolan eller gymnasiet. Du kan du läsa på komvux i din kommun eller på en folkhögskola.

Studie- och yrkesvägledare hjälper dig

film
/

33 sekunder

Det finns stöd och vägledning för dig som funderar på att läsa in grundskolan eller gymnasiet.

Tommie och Eveen lyckades med utbildningen

Hör Tommie och Eveen berätta om hur det är att läsa på komvux och folkhögskolan.

Tommie var skoltrött och hoppade av skolan

film
/

1 minut 38 sekunder

Tommie läser in grundskolan och gymnasiet på en folkhögskola.

Eveen hade ingen utbildning och pratade inte svenska

film
/

1 minut 40 sekunder

Eveen har lärt sig svenska och läst in grundskolan och gymnasiet via komvux.

Bra att veta

I vissa kommuner startar utbildningarna endast en gång per termin. I andra kommuner startar utbildningarna flera gånger under året. Kom ihåg att du måste skicka in ansökan innan sista ansökningsdatum. Kontakta en studie- och yrkesvägledare så får du hjälp att hitta datum som passar dig. Om du vill hitta datum på egen hand kan du söka på din kommuns eller folkhögskolans webbplats.

Ja, du kan söka om studiemedel från CSN om du uppfyller deras krav. Vissa arbetslösa kan även ansöka om studiestartsstöd från CSN. Det är ett bidrag som kan innebära att du inte behöver ta lån. En studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig få reda på vad som passar bäst för dig.

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen och utbildning är det bästa sättet för dig att få ett jobb kan du ha möjlighet till aktivitetsstöd. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen så får du hjälp.

Mer om att studera med ekonomiskt stöd

Komvux är till för dig som behöver komplettera kunskaper som saknas från grundskolan eller gymnasiet. Du kan läsa enstaka ämnen eller hela utbildningar som du saknar helt sedan innan. Du kan även läsa ämnen som du redan har betyg i för att försöka få bättre betyg. Komvuxkurser och utbildningar följer samma läroplan som gymnasiet gör. Studietakten och hur många ämnen du vill läsa väljer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Tillsammans tar ni fram en studieplan som passar dig.

Ett alternativ till komvux är folkhögskolan. På folkhögskolan är du med och påverkar utbildningen. Samtal och diskussioner är viktiga och kursdeltagarna lär av varandra. Kursernas innehåll och längd anpassas efter dina förkunskaper och ambitioner. Folkhögskolan sätter inte betyg i enstaka ämneskurser men du kan gå på folkhögskolan och få samma behörigheter till högskolan eller yrkeshögskolan som du får på gymnasiet. I stället för betyg får du ett sammanfattande studieomdöme. Om du redan har ett godkänt betyg i ett ämne kan du inte ändra eller höja det på folkhögskolan, eftersom de inte sätter betyg i enstaka ämnen.

Skolverkets information om olika utbildningsformer för vuxna (skolverket.se)

Ja, du kan ofta kombinera utbildningen på komvux eller folkhögskolan med undervisning i svenska. Det kallas kombinationsutbildning. Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare i din kommun eller på den folkhögskolan där du vill studera så får du hjälp att hitta rätt kurser.

Många komvux och folkhögskolor kan erbjuda stöd och anpassning till dig som behöver extra hjälp. Kontakta en studie- och yrkesvägledare i din kommun eller den folkhögskola som du vill läsa på så kan de berätta mer om vilka stöd de har.

På vår webbplats har vi samlat information om olika yrken och utbildningskrav. Där hittar du också filmer med personer som berättar mer om sina olika yrken.

Hitta yrken

Ja, vi har flera tester och guider som kan hjälpa dig. Vår intresseguide kan hjälpa dig att hitta yrken som passar dig. Vi har även yrkesprognoser och karriärvägledning som du kan ta del av på egen hand.

Yrken och framtid