Skriva cv

Se till att ditt cv är så bra och intresseväckande att det tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen – jobbintervjun. Vi ger dig tips på hur du gör för att skapa ett cv som fungerar. Kom igång snabbt med våra gratis cv-mallar i word.

Gratis cv-mallar

Det finns många företag och organisationer som erbjuder snygga och moderna cv-mallar online. Om du till exempel googlar på snygg cv-mall eller cv-mall gratis kommer du att få många bra förslag.

Arbetsförmedlingen har tre cv-mallar i word med olika design som du kan ladda ner och utgå ifrån. Byt ut texterna i cv-mallarna till din egen. Välj den cv-mallen som bäst passar ihop med hur ditt personliga brev ser ut. Cv-mallarna finns även på engelska, byt språk på sidan för att se dem.

Matchande mallar för personligt brev

Ladda ner valfri mall för cv

Cv-mall grön med foto

Cv-mall grön med foto Word, 1 MB.

Cv-mall med gröna fält där du kan lägga till ett foto på dig själv. I cv-mallen ger vi exempel på rubriker och hur du kan skriva in dina erfarenheter och utbildningar.

Cv-mall blå

Cv-mall blå utan foto Word, 76 kB.

Cv-mall med blå fält utan foto. I cv-mallen ger vi exempel på rubriker och hur du kan skriva in dina erfarenheter och utbildningar.

Cv-mall enkel

Cv-mall enkel utan foto Word, 72 kB.

En enkel cv-mall utan foto, med exempel på rubriker och hur du kan skriva in dina erfarenheter och utbildningar.

Skriva cv – så här gör du

I ditt cv ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill lyfta fram. Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker. Lyft upp erfarenheter som är viktiga för jobbet. Du behöver alltså inte ta med precis allt du har gjort. 1–2 sidor är en bra längd för ett cv.

En enkel struktur och tydliga rubriker gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. Det beror bland annat på vilket jobb du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Några vanliga rubriker i ett cv är:

  1. Utbildning. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning du gått kan du även kort beskriva innehållet i utbildningarna.
  2. Erfarenheter. Jobb, praktikplatser och annat som kan vara relevant för jobbet du söker. Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.
  3. Kontaktuppgifter. Förutom telefonnummer, mejladress och postadress kan du också skicka med länk till din Linkedin-profil eller din webbplats om du har en sådan. Om du skickar med ett foto, välj ett med professionell framtoning.
  4. Sammanfattning. Här summerar du dina erfarenheter. En kort sammanfattning kan öka chansen att du snabbt når fram till arbetsgivaren.

Det finns fler saker än jobb och utbildning som du kan ta med i ditt cv, till exempel om du talar flera språk, hanterar olika dataprogram och så vidare. Lägg dessa under egna rubriker, till exempel Språkkunskaper, Datorkunskaper, Föreningsliv eller liknande.

Få hjälp att skapa ett cv

Är du medlem i ett fackförbund erbjuder de ofta cv-stöd. Kolla med ditt fackförbund!

Be en person du litar på att ge dig feedback på ditt cv. Kanske kan du få tips på saker du missat eller att personen ser saker som kan förbättras.

På vår playtjänst finns mer tips som du kan ta del av när du behöver inspiration för att skapa det bästa cv:t.

Checklista när du skriver cv

  • Kolla alltid stavningen en extra gång.
  • När du skickar ditt cv och personliga brev via mejl, skicka helst dokumenten som pdf. Döp dokumenten till exempel till ”cv Förnamn Efternamn”.
  • Skicka din ansökan i tid – alltid före senaste ansökningsdatumet.
  • Skicka alltid ditt cv tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumenten ska höra ihop.

Skriva personligt brev

Tips att tänka på när du skriver ett personligt brev.

Jobbintervjun

Förbered dig inför intervjun med hjälp av praktiska tips.

Skapa en profil

Bli hittad av arbetsgivare - skapa ett digitalt cv.