Skriva cv

Se till att ditt cv är så bra och intresseväckande att det tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen – intervjun. Vi ger dig tips på hur du gör för att skriva ett cv som fungerar. Kom igång snabbt med vår cv-mall.

Skriva cv – så här gör du

I ditt cv ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill lyfta fram. Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker. Lyft upp erfarenheter som är viktiga för jobbet du söker. Du behöver alltså inte ta med precis allt du har gjort. 1-2 A4-sidor är ett bra riktmärke för längden på ditt cv.

Så här skriver du ett cv

film
/

59 sekunder

Tips på hur du skriver ditt cv.

Använd en tydlig och enkel struktur

En enkel struktur och tydliga rubriker gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. Det beror bland annat på vilket jobb du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Några vanliga rubriker i ett cv är:

  • Utbildning. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning du gått kan du även kort beskriva innehållet i utbildningarna.
  • Erfarenheter. Jobb, praktikplatser och annat som kan vara relevant för jobbet du söker. Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.
  • Kontaktuppgifter. Förutom telefonnummer, mejladress och postadress kan du också skicka med länk till din Linkedin-profil eller din webbplats om du har en sådan. Om du skickar med ett foto, välj ett med professionell framtoning.
  • Sammanfattning. Här summerar du dina erfarenheter. En kort sammanfattning kan öka chansen att du snabbt når fram till arbetsgivaren.

Det finns fler saker än jobb och utbildning som du kan ta med i ditt cv, till exempel om du talar flera språk, hanterar olika dataprogram och så vidare. Lägg dessa under egna rubriker, till exempel ”Språkkunskaper”, ”Datorkunskaper”, "Föreningsliv" eller liknande.

Cv-mall att ladda ner

Våra cv-mallar som du kan ladda ner är en bra grund, som du sedan kan bygga vidare på. I pdf:en hittar du förklaringar och tips till de olika delarna i cv:t.

Ladda ner vår cv-mall Word, 21 kB.

Så här använder du vår cv-mall Pdf, 85 kB. 

Det finns många fler gratis cv-mallar att ladda ner om du söker på nätet.

Du kan också enkelt skapa ett cv med uppgifterna i din profil.

Ladda ner vår cv-mall i Word

Cv-mall Word, 21 kB.

När du skrivit ditt cv - tänk på det här

  • Kolla alltid stavningen en extra gång.
  • När du skickar ditt cv och personliga brev via mejl, skicka alltid dokumenten som pdf. Döp dokumenten till exempel till ”cv Förnamn Efternamn”.
  • Skicka din ansökan i tid – alltid före senaste ansökningsdatumet.
  • Skicka alltid ditt cv tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumenten ska höra ihop.

Skapa en profil på arbetsformedlingen.se

Hjälp arbetsgivare att hitta just dig! Lägg in ditt cv och skapa en jobbsökarprofil. Då matchas du mot arbetsgivare som söker just din kompetens.

Skapa en profil

Personligt brev

Tips att tänka på när du skriver ett personligt brev.

Skriva personligt brev

Hjälp oss att bli bättre

Vi vill gärna ha dina synpunkter.