Skriva personligt brev

Ett personligt brev, även kallat ansökningsbrev, är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb. I ett personligt brev har du chansen att visa att du är rätt person för det jobb du söker. Skapa det bästa personliga brevet med hjälp av våra tips och mallar.

Gratis mallar för personligt brev

Det finns många företag och organisationer som erbjuder mallar för ett vinnande personligt brev online. Om du till exempel googlar på personligt brev exempel eller personligt brev mall kommer du att få många bra förslag.

Arbetsförmedlingen har tre mallar för personligt brev i word som du kan ladda ner och utgå ifrån. Byt ut texterna i mallarna till din egen. Välj den mall som bäst passar ihop med hur ditt cv ser ut.

Matchande mallar för cv

Ladda ner valfri mall för personligt brev

Mall för personligt brev, grön med foto

Mall för personligt brev, grön med foto Word, 1 MB.

Mall med gröna fält där du kan lägga till ett foto på dig själv. I mallen ger vi exempel på hur du kan skapa ett personligt brev.

Mall för personligt brev, blå

Mall för personligt brev med blå färg Word, 77 kB.

Mall med blåa fält utan foto. I mallen ger vi exempel på hur du kan skapa ett personligt brev.

Mall för personligt brev, enkel

Mall för personligt brev enkel Word, 24 kB.

En enkel mall utan foto. I mallen ger vi exempel på hur du kan skapa ett personligt brev.

Skriva personligt brev – så här gör du

Ett personligt brev är en närmare presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker ett jobb. Se till så att cv och personligt brev kompletterar varandra, och att du inte upprepar dig. Max en A4-sida är en bra längd på ett personligt brev.

  1. Börja med det viktigaste. Skriv en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Då fångar du läsarens intresse direkt.
  2. Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb du söker. Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons.
  3. Uttryck dig professionellt. Men undvik att bli alltför formell eller att använda interna branschord som inte alla förstår. Och krångla heller inte till det med för mycket detaljer.
  4. Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper. Som läsare kommer man bättre ihåg en sådan beskrivning jämfört med om du bara listar dina egenskaper. Beskriver du dig själv till exempel som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från jobb och studier, men lika gärna något från din fritid.
  5. Skippa klyschorna! Istället för stresstålig, ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften” – var konkret och lyft fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person.
  6. Avsluta gärna ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.

På vår playtjänst finns mer tips som du kan ta del av när du behöver inspiration för att skapa ett personligt brev.

Vilka ord beskriver bäst dig själv?

Det är viktigt att lyfta fram dina egenskaper när du skriver ett personligt brev. Ta hjälp av vår lista med egenskaper.

Personliga egenskaper A-Ö

Vet du inte riktigt hur du ska presentera dig själv?

Ta hjälp av vår karriärvägledningsguide och kartlägg dina kompetenser.

Kartlägg dina kompetenser

Skriva cv

Tips att tänka på när du skriver ett cv. Cv-mallar att ladda ner.

Jobbintervjun

Förbered dig inför intervjun med hjälp av praktiska tips.

Välj rätt referenser

Referenser ska vara personer som känner dig väl, helst från tidigare jobb.