Jobba utomlands – regler, skatt, försäkringar m.m.
Regler för till exempel arbetstillstånd, skatt och försäkringar ser olika ut beroende på var du ska jobba och hur länge du stannar utomlands. Här är några saker du behöver kolla upp samt tips på var du hittar mer information.
Norden
Om du är nordisk medborgare och vill jobba i ett annat nordiskt land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd. Här är några webbplatser där du kan hitta mer information om att jobba i de nordiska länderna.
Grensetjänsten (grensetjensten.com) – En guide för dig som vill jobba i Norge.
Öresunddirekt (oresunddirekt.se) – En guide för dig som vill jobba i Danmark.
Info Norden (norden.org) – För dig som vill jobba i Norden.
Gränstjänsten Sverige Finland Norge (granstjanst.se)
– En guide för dig som vill jobba i Finland eller Norge.
Länder inom EU och EES samt Schweiz
Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort där medborgarskap framgår, eller pass. Tänk på att körkort inte är en giltig id-handling i det här sammanhanget. Pass är det säkraste valet.
Vissa länder kräver att du registrerar dig hos de lokala myndigheterna för att visa att du jobbar där. Olika länder har olika regler för detta. Kolla upp vad som gäller i ditt fall. Du hittar mer information om vad som gäller på EU:s webbplats Ditt Europa.
Om du har familj som flyttar med
Olika länder har olika regler för detta, så du behöver kolla upp vad som gäller i ditt fall. Läs mer om vad som gäller på EU:s webbplats Ditt Europa.
Länder utanför EU, EES och Schweiz
Vill du jobba i ett land utanför EU, EES eller Schweiz behöver du ha arbetstillstånd. Dessa länder omfattas inte av den fria rörligheten. Kontakta landets ambassad för att få information om hur du söker arbetstillstånd.
Skatt
I vissa fall behöver du inte betala skatt i Sverige på den inkomst som du tjänar utomlands. Reglerna för hur du ska betala skatt och deklarera beror bland annat på hur länge du jobbar utomlands. Tänk på att betala skatt på rätt sätt. Då undviker du ekonomiska bakslag. Kontakta Skatteverket och ta reda på vad som gäller för dig.
Sjuk- och föräldrapenning
Din rätt till vård och ersättning från till exempel sjuk- och föräldrapenning beror på i vilket land du bor och hur din jobbsituation ser ut. Du behöver också anmäla till Försäkringskassan att du flyttar utomlands. Det är viktigt för att du ska få rätt ersättning och slippa bli återbetalningsskyldig,
Försäkringskassan (forsakringskassan.se) – Arbeta utomlands
Här hittar du mer information om hur socialförsäkringen fungerar när du jobbar utomlands.
Riksdagens EU-information – Bo, arbeta och studera (eu.riksdagen.se)
EU-kommissionen – Samordning av de sociala trygghetssystemen i EU (ec.europa.eu)
A-kassa
Ta alltid kontakt med din svenska a-kassa innan du börjar jobba utomlands för att få reda på vad som gäller för just dig. Och gå inte ur din svenska a-kassa innan du har börjat arbeta utomlands och vet vad som gäller. Du behöver också ta reda på vad som händer när du återvänder till Sverige, och vilka intyg och övriga handlingar du då behöver ha med dig. Det här är viktigt för att du inte ska drabbas av glapp i ditt a-kassemedlemskap. Då finns risken att du förlorar din a-kassa om du skulle behöva den när utlandsjobbet är slut.
Reglerade yrken, krav på medborgarskap
För reglerade yrken, det vill säga yrken som kräver legitimation eller liknande, behöver din utbildning godkännas i landet du flyttar till. Det gäller till exempel yrken inom vården, vissa juristyrken, revisorer, arkitekter, veterinärer med flera. Om du söker jobb i ett EU-land kan du vända dig till EU:s informationskontor ENIC-NARIC för att få veta vad som gäller för ditt yrke, och vart du vänder dig för att få din utbildning värderad.
Tänk på att för vissa yrken krävs det att du är medborgare i landet, som till exempel inom polisen, domstolarna, försvaret och statsförvaltningen.