Tips inför jobbintervjun

Dags för intervju? Grattis! Intervjun är arbetsgivarens sätt att se om du passar för jobbet. Och ditt sätt att se om jobbet passar dig. Här får du tips på hur du kan finslipa intervjutekniken och vad du ska tänka på före, under och efter anställningsintervjun.

Förbered dig inför jobbintervjun

Om du är väl förberedd för din jobbintervju är chansen större att du gör ett gott intryck.

  • Ge exempel som visar din kompetens. Fundera på några konkreta situationer som lyfter fram din kompetens. Har du ingen erfarenhet från arbetslivet så går det lika bra med ett exempel från dina studier eller din fritid.
  • Läs på om arbetsgivaren. Då förstår de att du är intresserad av just dem. Förbered några frågor om arbetsgivaren och om tjänsten.
  • Ta med kopior av ditt cv och personliga brev. De är bra att ha framför dig under intervjun om arbetsgivaren vill titta på dem. Samma sak gäller för arbetsprover och referenser – se till att ha dem lättillgängliga, så att du kan ta fram dem under intervjun.
  • Öva på frågor och svar hemma. Tänk igenom vilka frågor som du tror kan komma, och vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt. Kanske kan du be en kompis intervjua dig? Frågor som är bra att förbereda sig på är hur du vill presentera dig själv, vilken roll du tar i en grupp och hur du hanterar konflikter. Självklart ska du också ha ett bra svar på varför arbetsgivaren ska anställa just dig.

Vanliga intervjufrågor

Förbered din jobbintervju

film
/

1 minut 4 sekunder

Tips inför din nästa jobbintervju.

Några praktiska tips inför intervjun

  • Förbered vad du ska ha på dig. Välj plagg som du trivs i, och som gör ett gott intryck.
  • Ta med block och penna. Skriv ner de frågor du har och några saker som du särskilt vill komma ihåg att nämna för arbetsgivaren.
  • Kontrollera karta och kommunikationer, så att du vet hur du tar dig dit. Ta också med arbetsgivarens kontaktuppgifter, ifall du behöver nå den du ska träffa.
  • Kom i tid och stäng av mobiltelefonen innan intervjun börjar.

Ersättning för resekostnader

När du ska på anställningsintervju på annan ort kan du ansöka om bidrag för rese- och boendekostnader.

Ersättning för resekostnader vid jobbintervju

Att tänka på under jobbintervjun

Det är vanligt att arbetsgivaren börjar med att berätta om verksamheten, eller ber dig berätta vad du känner till om dem. Därefter brukar du få berätta om dig själv och varför du har sökt jobbet, och sedan svara på arbetsgivarens frågor. Här är några saker att tänka på:

  • Nervös? Då kan du tala om det. Det visar att du är ärlig. Ett bra knep kan vara att ta ett andetag och fundera en sekund innan du svarar på frågorna. Och kom ihåg att ju fler intervjuer du går på, desto säkrare och tryggare kommer du att bli.
  • Alla i rummet lika viktiga. Om flera personer intervjuar dig, tänk på att alla är lika viktiga. Rikta dina svar till alla oavsett vem som ställde frågan.
  • Tänk på ditt kroppsspråk. Se till att lyssna uppmärksamt och kom ihåg ögonkontakten! Och glöm inte att andas.
  • Fick du med allt? Kika på ditt block där du har skrivit ner det du vill lyfta fram, och se om du har sagt det du vill. Är det någon fråga du tycker att du inte har fått så passar du på att ta upp den nu. Fråga också om nästa steg i processen, så att du vet när du kan få ett svar.

Följ upp jobbintervjun

Det är viktigt att du följer upp intervjun efteråt. Använd sedan dina erfarenheter så blir du ännu bättre på nästa intervju.

  • Fundera på hur du tycker att det gick på intervjun. Skriv gärna ner dina tankar. Fundera på de frågor du fick, och på de frågor du själv ställde. Var du osäker på någon fråga? Fundera på hur du ska svara nästa gång.
  • Reflektera över vad som gick extra bra. Om du är helt nöjd, var det något särskilt som gjorde att det kändes så? Kan du återskapa det vid nästa tillfälle?
  • Tveka inte att höra av dig till arbetsgivaren. Hör du inget från arbetsgivaren inom den överenskomna tiden så kan du ringa och fråga hur det går i rekryteringsprocessen. Det är inte ovanligt att det drar ut på tiden, men då är det bra för dig att känna till det.
  • Våga be om återkoppling. Om du inte fick jobbet är det bra att få veta vad som krävdes för tjänsten. Du får förhoppningsvis en fingervisning om anledningen, och kan göra något åt saken inför nästa intervju.

Ska du på snabbintervju? Så här går det till

Har du sökt ett jobb och fått ett mejl av arbetsgivaren med en inbjudan till snabbintervju? Snabbintervju är ett kort videosamtal, en digital intervju, som du kan delta i hemifrån. Det är Arbetsförmedlingen som har skapat verktyget.

  • Inbjudan. Arbetsgivaren skickar dig en inbjudan till snabbintervju till din mejl. Anmäl dig till intervjun genom att klicka på länken och följ instruktionerna.
  • Länk till intervjun. När du anmält dig frår du ett nytt mejl med en länk till själva intervjutillfället. Om du inte har fått mejlet inom 10 minuter kan du se efter om det har hamnat i din skräppost.
  • Anslut till snabbintervjun. När det är dags för din snabbintervju går du med i mötet genom att klicka på länken i mejlet du fick. Fem minuter innan intervjun startar kan du ta plats i kön. Glöm inte att testa din kamera och mikrofon.
  • Sitt ostört. Sitt ostört och använd headset för bästa upplevelse.
  • Ha din mobil i närheten. Om något går fel med tekniken under intervjun kan arbetsgivaren välja att ringa dig istället. Se till att ha din mobiltelefon i närheten.

Digital intervju – så fixar du tekniken

film
/

5 minuter 23 sekunder

Att tänka på vad gäller ljud, ljus och kamera. Så du är redo när en arbetsgivare bjuder in dig till en digital intervju.

Vanliga frågor och svar om snabbintervju

Vilken teknik behöver jag för att genomföra snabbintervjuer?

Du behöver en dator, telefon eller surfplatta med webbkamera. Det är viktigt att du har en stabil internetuppkoppling.

Snabbintervjuer fungerar med följande webbläsare: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari eller Samsung Internet. Se till att din webbläsare är uppdaterad till senaste version.

För androidtelefoner rekommenderas Android verison 11 eller senare. För Iphone rekommenderas IOS 12.2 eller senare.

Vad gör jag om ljudet eller bilden inte fungerar?

Kontrollera att du har godkänt att webbläsaren får åtkomst till din mikrofon och kamera. I de flesta webbläsare kan du ändra inställningarna genom att klicka på symbolen (ofta ett hänglås) i adressfältet.

Har du godkänt åtkomst till mikrofon och kamera men det ändå inte fungerar kan du prova att uppdatera sidan.

Fungerar det fortfarande inte? Stäng ner webbläsaren och logga in via länken i mejlet igen.

Vad gör jag om jag får tekniska problem?

Ring till vår tekniska support på 0771-416 416 om du behöver hjälp. Säg teknisk support i röstvalet.