Tips inför jobbintervjun

Dags för intervju? Grattis! Intervjun är arbetsgivarens sätt att se om du passar för jobbet. Och ditt sätt att se om jobbet passar dig. Här får du tips på hur du kan finslipa intervjutekniken och vad du ska tänka på före, under och efter intervjun.

Så här förbereder du dig inför intervjun

Om du är väl förberedd för din jobbintervju är chansen större att du gör ett gott intryck.

 • Hur kommer intervjun att gå till? Du kan alltid ringa och fråga. Kommer det till exempel vara en eller flera som intervjuar dig? Var kommer ni hålla hus någonstans? Hur lång tid är avsatt?
 • Öva på frågor och svar hemma. Tänk igenom vilka frågor som du tror kan komma, och vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt. Kanske kan du be en kompis intervjua dig? Frågor som är bra att förbereda sig på är hur du vill presentera dig själv, vilken roll du tar i en grupp och hur du hanterar konflikter. Självklart ska du också ha ett bra svar på varför arbetsgivaren ska anställa just dig.
 • Exempel som visar din kompetens. Fundera på några konkreta situationer som lyfter fram din kompetens. Har du ingen erfarenhet från arbetslivet så går det lika bra med ett exempel från dina studier eller din fritid.
 • Läs på om arbetsgivaren. Då förstår de att du är intresserad av just dem. Förbered några frågor om arbetsgivaren och om tjänsten.
 • Ta med kopior av ditt cv och personliga brev. De är bra att ha framför dig under intervjun, och dela ut om någon saknar ett eget exemplar. Samma sak gäller för arbetsprover och referenser – se till att ha dem lättillgängliga, så att du kan ta fram dem under intervjun.

Att tänka på under intervjun

Det är vanligt att arbetsgivaren börjar med att berätta om verksamheten, eller ber dig berätta vad du känner till om dem. Därefter brukar du få berätta om dig själv och varför du har sökt jobbet, och sedan svara på arbetsgivarens frågor. Här är några saker att tänka på:

 • Nervös? Då kan du tala om det. Det visar att du är ärlig. Ett bra knep kan vara att ta ett andetag och fundera en sekund innan du svarar på frågorna. Och kom ihåg att ju fler intervjuer du går på, desto säkrare och tryggare kommer du att bli.
 • Alla i rummet lika viktiga. Om flera personer intervjuar dig, tänk på att alla är lika viktiga. Rikta dina svar till alla oavsett vem som ställde frågan.
 • Tänk på ditt kroppsspråk. Se till att lyssna uppmärksamt och kom ihåg ögonkontakten! Och glöm inte att andas.
 • Fick du med allt? Kika på ditt block där du har skrivit ner det du vill lyfta fram, och se om du har sagt det du vill. Är det någon fråga du tycker att du inte har fått så passar du på att ta upp den nu. Fråga också om nästa steg i processen, så att du vet när du kan få ett svar.

Förbered din jobbintervju

film
/

1 minut 4 sekunder

Tips inför din nästa jobbintervju.

Så här följer du upp intervjun

Det är viktigt att du följer upp intervjun efteråt. Använd sedan dina erfarenheter så blir du ännu bättre på nästa intervju

 • Fundera på hur du tycker att det gick på intervjun, och skriv gärna ner dina tankar. Fundera på de frågor du fick, och på de frågor du själv ställde. Var du osäker på någon fråga? Fundera på hur du ska svara nästa gång.
 • Om du är helt nöjd, var det något särskilt som gjorde att det kändes så? Kan du återskapa det vid nästa tillfälle?
 • Hör du inget från arbetsgivaren inom den överenskomna tiden så kan du ringa och fråga hur det går i rekryteringsprocessen. Det är inte ovanligt att det drar ut på tiden, men då är det bra för dig att känna till det.
 • Fick du inte jobbet? Våga be om återkoppling för att få veta vad som krävdes för tjänsten. Du får förhoppningsvis en fingervisning om anledningen, och kan göra något åt saken inför nästa intervju.

Några praktiska tips inför intervjun


 • Förbered vad du ska ha på dig. Välj plagg som du trivs i, och som gör ett gott intryck.
 • Ta med block och penna. Skriv ner de frågor du har och några saker som du särskilt vill komma ihåg att nämna för arbetsgivaren.
 • Kontrollera karta och kommunikationer, så att du vet hur du tar dig dit. Ta också med arbetsgivarens kontaktuppgifter, ifall du behöver nå den du ska träffa.
 • Kom i tid och stäng av mobiltelefonen innan intervjun börjar.

Ersättning för resekostnader

När du ska på anställningsintervju på annan ort kan du ansöka om bidrag för rese- och boendekostnader.

Ersättning för resekostnader vid jobbintervju