Lönebidrag
Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett jobb som är anpassat efter dina förutsättningar. Samtidigt kan din arbetsgivare få ekonomiskt stöd till din lön.
Vad är lönebidrag?
Lönebidrag är ett ekonomiskt stöd till din arbetsgivare för att hen anpassar jobbet och arbetsplatsen efter dina förutsättningar. Lönebidrag kan ges:
- för att utveckla din kompetens och arbetsförmåga så att du lättare kan få jobb eller börja studera. Stödet heter lönebidrag för utveckling i anställning.
- för att öka dina möjligheter att få och behålla ett jobb som passar din kompetens och dina färdigheter. Detta stöd kallas lönebidrag för anställning.
- till dig som behöver ett långvarigt stöd för att få och behålla ett jobb. Det här stödet heter lönebidrag för trygghet i anställning.
Du kan jobba både hos privata och offentliga arbetsgivare. Du kan vara tillsvidareanställd eller ha en tidsbegränsad anställning och du kan jobba antingen heltid eller deltid.
Ett första beslut om lönebidrag omfattar högst ett år. Om du behöver anpassning under längre tid kan vi förlänga beslutet. På sikt är målet att din anställning övergår till en anställning utan ekonomiskt stöd till arbetsgivaren.
Vem kan få lönebidrag?
Du kan få en anställning med lönebidrag om du är arbetssökande med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos oss.
Så här fungerar det
- Vi gör en bedömning utifrån din aktuella situation och dina förutsättningar innan vi fattar beslut om lönebidrag.
- Tillsammans med dig och arbetsgivaren utreder vi behovet av anpassning och stöd i förhållande till det aktuella arbetet, och arbetsplatsens förutsättningar. Vi upprättar ett beslutsunderlag med dokumentation av anpassning och stöd.
- Dokumentationen av utredningen beskriver hur du kan öka din arbetsförmåga så att lönebidrag på sikt inte behövs. Kompetensutveckling, handledning och arbetshjälpmedel är exempel på sådant som kan ingå.
- Vi kontaktar dig några månader efter anställningens start för att göra en uppföljning av hur det har fungerat för dig och för din arbetsgivare.
Lön
Du har rätt till lön och andra anställningsförmåner som står i kollektivavtalet som finns i branschen. Om det inte finns ett kollektivavtal ska lön och andra förmåner vara lika i viktiga delar med kollektivavtalet.
Så här tar du nästa steg
Kontakta oss
Förbered dig så att du kan motivera varför stödet kan öka dina möjligheter till jobb.
Bedömning
Tillsammans kartlägger vi din situation. En arbetsförmedlare bedömer om stödet är ett bra sätt att öka dina möjligheter till jobb.
Beslut
Vilket stöd vi kan erbjuda dig beror på hur just din situation ser ut. Vem som har rätt till ett stöd regleras ytterst av regeringen.