Rusta och matcha

Behöver du extra stöd för att hitta jobb? Med vår tjänst rusta och matcha får du det stöd du behöver. Du väljer själv vilken leverantör du vill ha stöd av och får en egen handledare som hjälper dig. Målet är att du ska få jobb eller börja studera så fort som möjligt.

Stäng

Så väljer du

I Rusta och matcha väljer du själv leverantör. Gör ett val som passar dina behov.

För vem

Rusta och matcha är för dig som kan jobba, men som behöver extra stöd för att hitta jobb eller börja studera. Med hjälp av en handledare hos en av våra leverantörer får du ta del av individuellt anpassade aktiviteter som hjälper dig att snabbare nå ditt mål: jobb eller utbildning. Det kan vara kontakter med arbetsgivare, stöd att hitta och söka jobb, information om utbildningsmöjligheter samt vägledning. Är du ny i Sverige kan du delta i svenska för invandrare, sfi, under den tid tjänsten pågår.

Du kan också ta del av stöd som praktik, yrkeskompetensbedömning eller validering om vi bedömer att det är motiverat. Minst en gång varannan vecka har du individuella utvecklingsmöten med din handledare.

Om du inte talar svenska kan du få stöd på ditt eget språk.

Idag finns tjänsten i 85 kommuner. Om du inte bor i någon av dessa kommuner kan du i stället vara aktuell för tjänsten stöd och matchning.

Du måste bo i någon av följande kommuner

Västerås: Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Sala, Surahammar, Västerås

Umeå: Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs

Trollhättan: Färgelanda,Grästorp, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Sotenäs, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg

Oskarshamn: Högsby, Mönsterås, Oskarshamn

Blekinge: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby

Lidköping:Götene, Lidköping, Vara

Eda: Eda

Eskilstuna: Eskilstuna, Vingåker, Flen, Katrineholm

Fagersta: Skinnskatteberg, Norberg, Fagersta

Filipstad: Filipstad

Gotland: Gotland

Hagfors: Hagfors

Hällefors: Hällefors

Karlskoga: Storfors, Degerfors och Karlskoga

Karlstad: Kil, Hammarö, Munkfors, Forshaga, Grums, Sunne, Karlstad, Kristinehamn, Arvika, Åmål, Säffle

Kristianstad: Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Sölvesborg och Bromölla

Torsby: Torsby

Årjäng: Årjäng

Örebro: Lekeberg, Laxå, Hallsberg, Örebro, Kumla, Askersund, Nora och Lindesberg

Östergötland: Kinda, Åtvidaberg, Linköping, Finspång, Valdemarsvik, Norrköping, Söderköping, Ödeshög, Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstena

Så här fungerar det

  • Det är vi som bedömer om tjänsten rusta och matcha är en tjänst som passar dig. Så här gör vi vår bedömning.
  • Du deltar i tjänsten i sex månader, sedan utvärderar vi hur det har gått. Vid behov kan du delta i ytterligare sex månader, sammanlagt totalt 12 månader.
  • Det är du som väljer vilken leverantör du vill ha. Här på webbplatsen kan du söka efter leverantörer på din ort. Du hittar också information om deras metodik samt språk- och branschkunskaper.
  • Meddela oss vilken leverantör du har valt när du har ditt bokade möte med oss. Vi behöver också det så kallade KA-numret, som du hittar under leverantörens namn.
  • En handledare hos leverantören kommer att kontakta dig för ett första möte. Ni tar sedan tillsammans fram en individuell utvecklingsplan för hur du snabbast ska få jobb eller börja studera.
  • Om du inte kan eller vill välja leverantör använder vi ett så kallat ickevalsalternativ. Du får då stöd av den leverantör som har sin verksamhet närmast där du bor.
  • Om du inte är nöjd med den hjälp du får kan du byta leverantör. Kontakta oss om du vill byta.
  • I tjänsten ingår teckenspråkstolk.

Ersättning och villkor

När du tar del av detta stöd deltar du i ett program och du kan ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Här berättar vi hur du ansöker om ersättning och vad som gäller när du är inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i ett av våra program.

När du deltar i ett program

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om rusta och matcha.

Frågor och svar

Din samarbetshistorik hjälper oss att förbättra rusta och matcha

När du deltar i Rusta och matcha ingår du även i ett europeiskt socialfondsprojekt (ESF-projekt). Syftet är att dra lärdom om samt förbättra Arbetsförmedlingen matchningstjänster. Varje månad dokumenterar din leverantör de aktiviteter som ni har genomfört enligt er gemensamma planering. Rapporten, som kallas samarbetshistorik, hittar du under Mina sidor varje månad. Där kommer du att få se över och godkänna samarbetshistoriken, så att ni är överens om att uppgifterna stämmer.

Mer information om samarbetshistorik

Så här tar du nästa steg

Kontakta oss

Förbered dig så att du kan motivera varför stödet kan öka dina möjligheter till jobb.

Bedömning

Tillsammans kartlägger vi din situation. En arbetsförmedlare bedömer om stödet är ett bra sätt att öka dina möjligheter till jobb.

Beslut

Vilket stöd vi kan erbjuda dig beror på hur just din situation ser ut. Vem som har rätt till ett stöd regleras ytterst av regeringen.

Hitta fler stöd

Detta projekt medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden