Sveriges trygghetssystem

I Sverige finns det ett trygghetssystem för att se till att du som lever här ska ha tillräckligt mycket pengar oavsett hur din livssituation ser ut.

Studera

Om du ska studera i Sverige kan du ansöka om studiemedel för att klara av dina kostnader. Du kan få studiebidrag som varierar beroende på din ålder och du kan även ta ett studielån. Det är Centrala studiestödsnämnden, CSN, som har hand om studiemedlen.

CSN.se

Utbildningar och studier

Semester

I Sverige har alla anställda rätt till 25 dagars semester under ett år oavsett ålder och anställningsform. Man skiljer mellan rätt till ledighet och rätt till ersättning. Beroende på när på året du börjar din anställning justeras ersättningen under semestern, du kan alltså vara ledig utan att få betalt. Semestern är till för att du ska kunna vila och återhämta dig.

Verksamt.se - om semester

Riksdagen.se - om semesterlagen

Tjänstledig – ledighet utan betalt

Du kan ansöka om att få tjänstledigt hos din arbetsgivare för att göra ett uppehåll i din anställning och syssla med något annat. Du kanske vill studera, prova ett annat yrke, starta eget företag eller ge vård åt en nära anhörig. Efter en tjänstledighet har du rätt att återgå till ditt arbete med samma villkor som tidigare.

Kolla med din arbetsgivare eller ditt fackförbund för att få information om vad som gäller för dig om du vill vara tjänstledig.

Om du blir sjuk

Om du arbetar och blir sjuk måste du anmäla det till din arbetsgivare. Den första dagen du är sjuk kallas karensdag, då får du inte betalt. Sjukdag 2 till 14 betalar din arbetsgivare ut sjuklön till dig. Sjuklönen är 80 procent av din lön. Om du är sjuk i mer än 14 dagar tar Försäkringskassan över utbetalningen av din sjuklön.

Försäkringskassan - sjuk (forsakringskassan.se)

Föräldraledig

Som förälder kan du ha rätt att vara hemma med ditt barn och få ersättning. Din ersättning under föräldraledigheten kallas föräldrapenning och betalas ut av Försäkringskassan. Föräldrapenningen är en del av den föräldraförsäkring som finns i Sverige och gäller både för mammor och pappor.

Försäkringskassan om föräldrapenning (forsakringskassan.se)

Tänk på

Din framtida pension påverkas av hur mycket föräldraledighet du tar då den baseras på hur mycket du har tjänat under ditt arbetsliv.

Vad påverkar din pension? (pensionsmyndigheten.se)

Om ditt barn blir sjukt

Om ditt barn blir sjukt har du rätt att vara ledig från arbetet med tillfällig föräldrapenning fram till att barnet har fyllt 12 år. Ersättningen är ungefär 80 procent av din inkomst. I vardagen kallar vi det för vab, vård av barn. Både mammor och pappor har rätt att vara lediga för vård av barn.

Försäkringskassan - vård av barn (VAB) (forsakringskassan.se)

Arbetslös med a-kassa

A-kassa är en ersättning som du kan få om du blir arbetslös. Inom de flesta yrken finns en a-kassa. Är du medlem i en a-kassa kan du få upp till 80 procent av din lön i ersättning om du blir arbetslös.

Ersättning från a-kassa

Pension

Pension är de pengar du ska leva av den dagen du slutar jobba. Din pension består oftast av tre delar – allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. När du tar ut föräldraledigt kan inkomsten och din pension påverkas. Allmän pension är en statlig pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över.

Pensionsmyndigheten.se - förstå din pension

Svart och vitt arbete

Det är olagligt att jobba svart

Att jobba svart innebär att din arbetsgivare inte betalar några sociala avgifter för dig och att du därmed inte betalar skatt på din inkomst. Skatteverket kan kräva dig på den skatt som du inte betalat in, det är olagligt att arbeta svart och kan leda till fängelse i upp till två år.

Jobba vitt

Om du däremot arbetar, betalar skatt och jobbar vitt, får du tillgång till alla fördelar i Sveriges trygghetssystem.

Skatteverket.se - konsekvenser av svartarbete

Skatteverket.se - så jobbar du vitt

Do you want to work in Sweden?

Information på engelska om att jobba i Sverige.

Do you want to work in Sweden?

Eures-portalen (ec.europa.eu)