Kom igång och lär dig svenska

För att du så snabbt som möjligt ska börja jobba och bli delaktig i det svenska samhället är det viktigt att du lär dig svenska.

Språket är en nyckel till samhället

Börja lära dig svenska så snabbt som möjligt. Det är viktigt för att du ska kunna etablera dig i det svenska samhället. Tänk på att du ofta lär dig språket allra bäst om du kombinerar studierna med andra aktiviteter. Det är inte alla jobb som kräver perfekt svenska från början, utan du får möjlighet att lära dig under tiden.

Lär dig svenska på egen hand

Du kan träna svenska på egen hand med hjälp av olika gratistjänster på nätet. På Information Sverige hittar du tips på appar, filmer, ordlistor med mera.

Tips på hur du kan börja lära dig svenska (informationsverige.se)

Svenska för invandrare, sfi

Svenska för invandrare, sfi, är en språkutbildning för dig som är över 16 år och som inte har grundläggande kunskaper i svenska. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket till vardags och i arbetslivet. Utbildningen ger dig också en orientering i hur det svenska samhället fungerar. Utbildningen anordnas av din kommun och finns på olika nivåer för att passa alla. Du behöver inte betala någon avgift för att delta i utbildningen.

Du ansöker till sfi hos din kommun.

Hitta information om din kommun (informationsverige.se)

Träna svenska ihop med andra

Flera av gratistjänsterna för att lära sig svenska passar utmärkt att användas tillsammans med dina vänner. Att träna svenska ihop blir både roligare och mer effektivt.

Ett bra sätt att lära sig svenska är att prata med människor som redan kan svenska. Kommuner och olika organisationer ordnar till exempel språkcaféer där du får tillfälle att träna din svenska. Du kan också få hjälp med att få kontakt med en svensk person som blir din språkvän eller flyktingguide. På Information Sverige hittar du fler tips och länkar.

Träna svenska med andra (informationsverige.se)

Yrkessvenska

Yrkessvenska är en utbildning i svenska som är anpassad efter olika branscher och yrken. Det innebär att du lär dig den svenska du behöver för att kunna jobba inom ett visst yrkesområde. Utbildningen är en förberedelse inför en yrkesutbildning, praktik eller ett jobb. Du behöver vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen för att ha möjlighet att delta i den här utbildningen.

Lära svenska

På Information Sveriges webbplats hittar du flera olika hjälpmedel och verktyg där du kan träna svenska själv eller med andra.

Hjälpmedel för att lära dig svenska (informationsverige.se)