Spana in arbetsgivarna som behöver dig!

Publicerad: 2024-04-08

Går jobbsökandet trögt? Ändå finns det branscher som skriker efter folk och gör sitt bästa för att locka dig och andra till sin verksamhet. Surfa runt bland webbsidorna vi har samlat från några av branscherna. Kanske får du inspiration, hittar en utbildning – eller ett jobb.

Ibland är det bra att byta fokus när det går trögt med jobbsökandet. Passa på att upptäcka yrken och arbetsgivare vill att du kommer till dem. Det finns både jobbannonser och mycket att läsa om arbetsuppgifter, yrkesroller, utbildningsvägar och om hur det är att jobba inom de olika branscherna.

Energi

Drifttekniker, driftingenjör och beredare, det finns gott om jobb och yrken att utforska hos Energiföretagen. De här arbetsgivarna behöver locka till sig väldigt många för att klara av underhåll och utbyggnad av elnätet när Sverige elektrifieras. Surfa in på deras sida och kolla om det finns något som intresserar dig.

Energiföretagen (energiforetagen.se)

Försvar

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. Ökade satsningar på försvarsmakten gör att rekryteringsbehoven är stora, både av heltids-, deltids- och civilanställda. Se vad som krävs och hur du kan göra för att ansöka.

Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Tåg

Tågklarerare, signaltekniker eller lokförare? Du kommer upptäcka att det finns många sorters yrken att välja mellan om du surfar in på Järnvägsbranschens samverkansforums webbsidor. Det satsas stort på att bygga ut, underhålla och utöka järnvägstrafiken i hela landet. Men för att det ska vara möjligt behöver de bli fler som jobbar i branschen.

Järnvägsjobb (jarnvagsjobb.se)

Kött och chark

Kött och charkföretagen letar ständigt efter styckare och charkuterister och även andra roller inom näringen. Dessa går det att lära sig mer om och, en klickbar karta visar var i landet du hittar företag som annonserar efter personal. Många av jobben arbetsgivare erbjuder utbildning på arbetsplatsen i samband med anställning.

Kött- och charkföretagen (kcf.se)

Kriminalvård

Kriminalvårdare, kock, friskvårdsinspektör. Kriminalvården bygger ut med fler fängelser och anstalter. Men redan nu är behoven stora hos myndigheten som söker personal både på lång sikt och inför sommaren. Kolla om det kan vara något för dig.

Kriminalvården (kriminalvarden.se)

Djur och jordbruk

Nyfiken på jobb inom jordbruk, djur, natur, livsmedel, trädgård, golf eller skog? Webbplatsen gröna jobb är ett initiativ av LRF, lantbrukarnas riksförbund och arbetsgivare inom gröna näringar som vill få dig att jobba hos dem. Här hittar du direkt jobbannonser för sommarjobb och längre anställningar inom en rad yrken.

Gröna jobb (gronajobb.se)

Transport

Lastbilsförare, mekaniker eller kanske jobb inom sjöfart. För att hjulen ska kunna snurra i transportbranschen behövs bland annat tusentals buss- och lastbilsförare rekryteras varje år. Spana in Transportföretagens webbsidor om utbildning, jobb och karriärvägar i branschen.

Transportföretagen (transportforetagen.se)

Handel

Butiksarbetare, marknadsassistent eller UX-designer? Det finns gott om möjligheter att göra karriär inom handeln, vilket Handelsrådet hjälper dig att se med sin webbplats. Läs mer om utbildningsvägar och olika yrken.

Karriär i handeln (karriarihandeln.se)

Möbler och hus

Trä- och möbelföretagen vill ha tag på personer till cnc-operatörer, möbelsnickare, ytbehandlare med flera yrken för att möta efterfrågan av alltifrån möbler till modulhus. Hos dem kan du läsa på om olika yrken och hitta utbildningsvägar. Titta in om du är nyfiken.

Trä- och möbelföretagen (tmf.se)

Nyfiken på andra branscher och yrkesområden?

Kanske vill du veta mer om vilka branscher och yrkesområden som finns att välja mellan? I så fall kan du besöka Arbetsförmedlingens tjänst Hitta yrken och ykrkesområden. Där hittar du information om det mesta vill få reda på om en bransch eller ett specifikt yrkesområde.

Hitta yrken