Så får du jobb när rekrytering förändras
Många arbetsgivare har svårt att hitta rätt person för jobbet och ändrar sina rekryteringsmetoder, visar en undersökning från Arbetsförmedlingen. För dig som söker jobb innebär det nya möjligheter – om du anpassar din strategi. Här är några av arbetsgivarnas nya metoder och hur du kan dra nytta av dem.

Att hitta rätt person till rätt jobb har blivit en allt större utmaning i Sverige. Bristen på utbildad arbetskraft är ett faktum och påverkar både stora och små företag. Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att över 60 procent av arbetsgivarna som haft svårt att rekrytera har vidtagit åtgärder för att öka chanserna att hitta personal.

– Att enbart söka via jobbannonser kan göra att det tar längre tid att få ett jobb. Du måste tänka utanför boxen och använda flera metoder. Ta reda på hur arbetsgivare rekryterar – det kan ge dig ett försprång och öka dina möjligheter att hitta rätt jobb, säger Charlotte Lindman Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert.
Förmåga att utvecklas
Till exempel sänker flera arbetsgivare kraven på erfarenhet och tittar iställlet på hur bra personen som söker jobbet är på att ta till sig ny kunskap och vill utvecklas.
– Som arbetssökande bör du lyfta fram din förmåga att hantera flera olika arbetsuppgifter och din vilja att lära dig nya saker. Detta gör dig mer attraktiv på en arbetsmarknad som värdesätter flexibilitet.
Tips för att möta nya rekryteringsmetoder
Ha tålamod och följ upp
Rekryteringsprocesser tar längre tid nu eftersom arbetsgivare ofta har svårt att hitta rätt kompetens. Olika tester fördröjer också processen. Vänta inte passivt – följ upp din ansökan med ett vänligt mejl eller samtal. Det visar engagemang och kan göra att just du stannar kvar i rekryterarens minne.
Skräddarsy ditt cv för olika roller
Många arbetsgivare har börjat fokusera mer på potential och breda kompetenser istället för strikt formell erfarenhet. De inser att rätt inställning och förmåga att lära sig snabbt ofta är viktigare än exakt rätt bakgrund. Justera ditt cv för att lyfta fram relevanta färdigheter, även om de kommer från en annan bransch eller ett annat yrke. Använd nyckelord från jobbannonsen för att visa att du passar för rollen. Ett bra sätt kan vara att dra nytta av ett AI-verktyg för att vässa ditt cv.
Sök jobb i andra branscher
Många branscher har brist på personal och söker därför medarbetare med överförbara kompetenser från andra områden. Industrin, vården och tekniska yrken rekryterar exempelvis personer från andra sektorer. Var öppen för jobb utanför din nuvarande bransch. Identifiera vilka färdigheter du har som kan vara användbara i en annan roll och lyft fram dem i dina ansökningar.
Visa upp dina personliga egenskaper
Färdigheter som kommunikation, samarbete och problemlösning blir allt viktigare, eftersom teknisk kunskap ofta kan läras på jobbet. Arbetsgivare vill ha medarbetare som fungerar bra i team och kan anpassa sig till förändringar. Lyft fram exempel på när du har samarbetat effektivt, löst problem eller kommunicerat bra, både i ditt cv och under intervjun.
Dra nytta av dina mjuka kompetenser
Nätverka smart
Statistik visar att cirka 50 procent av alla jobb tillsätts via kontakter. Många arbetsgivare föredrar att rekrytera personer de har en relation till eller som har rekommenderats av någon. Delta i branschevenemang, gå med i relevanta nätverk på LinkedIn och våga ta kontakt med personer i din bransch.
Se webbinarium - så kan du nätverka
Är bara lönen viktig?
För att attrahera rätt kompetens erbjuder en del arbetsgivare förmåner som flexibilitet, kompetensutveckling och distansarbete. Fråga vid intervjun om sådana förmåner. Ett jobb med exempelvis mer flexibla arbetstider kan vara värt mer än ett med högre lön men sämre arbetsvillkor.
Håll dig uppdaterad på arbetsmarknaden
Efterfrågan på kompetens förändras snabbt. Genom att följa med i trender kan du anpassa din ansökan och göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Läs nyheter om arbetsmarknaden, följ rekryteringsföretag och Arbetsförmedlingen för att se vilka yrken och kompetenser som efterfrågas mest.