Prova att bo och sommarjobba i norra Sverige

Publicerad: 2024-03-06

I norra Sverige är jobbchanserna mycket goda - både kortare och längre anställningar. Varför inte testa att sommarjobba i norr? Det kan bli ditt steg vidare till både ny karriär och hemort.
– På några orter kan du till och med få resa och boende betalt, tipsar Camilla Edholm, arbetsförmedlare och projektledare för rekrytering i norra Sverige.

Den gröna omställningen och nya företagsetableringar i norra Sverige innebär mycket stora jobbmöjligheter inom i stort sett alla yrkesområden. Men att flytta till ett jobb på en annan ort är inget beslut man fattar utan att ha tänkt igenom det ordentligt.

Camilla Edholm, arbetsförmedlare

– Ett smart sätt att prova på hur det är att bo och arbeta i en kommun i Norrbotten eller Västerbotten är att sommarjobba där. Om det visar sig att allt känns rätt så kan sommarjobbet mycket väl bli ditt steg vidare till ett fast jobb, säger Camilla Edholm.

Kan få resa och boende betalt

Enligt Camilla finns det just nu väldigt många sommarjobb lediga i norra Sverige – och många av dem kräver ingen utbildning. Hennes förhoppning nu är att arbetssökande från andra delar av landet ser möjligheten till både sommarjobb och att få utforska en ny stad.

– För att inspirera arbetssökande att prova på att bo och jobba i norr erbjuder Arbetsförmedlingen i samarbete med Piteå, Skellefteå och Kiruna kommuner möjlighet att få resa och boende betalt under tiden du sommarjobbar inom vård och omsorg. För dessa jobb kan det i många kommuner även finnas möjlighet till bonusersättning - utöver din ordinarie lön, säger hon.

Hur många sommarjobb finns det?

– Behoven i norr är enormt stora och många av våra arbetsgivare har svårt att hitta tillräckligt med sommarjobbare att anställa. Just nu finns i Västerbotten och Norrbotten över 4 500 lediga sommarjobb i Platsbanken. Totalt finns omkring 14 000 lediga jobb i dessa län.

Lediga sommarjobb i Västerbotten och Norrbotten

Samtliga lediga jobb i Västerbotten och Norrbotten

Jobba i norra Sverige - allt du behöver veta

Vilken typ av jobb handlar det om?

– Det finns verkligen sommarjobb inom alla branscher, exempelvis restaurang, butik, vård, undervisning, it och transport.

Hur länge pågår sommarjobben?

– Under juni till augusti och det finns stora möjligheter till fortsatt arbete efter sommaren då behoven av arbetskraft är stora året runt.

Kan jag hitta sommarjobb utan utbildning?

– Absolut! Eftersom bristen på arbetskraft är så stor i norra Sverige har du goda möjligheter att hitta sommarjobb även om du inte har utbildning och det blir då också ett första steg in på arbetsmarknaden och du får erfarenhet på köpet

Finns det bostad om jag får jobb?

– Kommunerna har egna webbsidor med bra information om hur du hittar bostad på den ort du är intresserad av. På dessa sidor finns även information om barnomsorg, skola och andra tips som kan hjälpa dig att bli en ny medborgare i kommunen.

Sommarjobba inom vård och omsorg - få resa och boende betalt

Du som får en kommunal anställning inom vård och omsorg i Piteå, Skellefteå och Kiruna kommun i sommar kan få både ditt boende och resan dit betald. Du behöver vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att ta del av den möjligheten. Antalet sommaranställningar är begränsat och du måste söka senast 30 april.

Lediga jobb - Jobba hos oss (pitea.se)

Här anmäler du ditt intresse för att höra mer om sommarjobben i Kiruna (recruto.se)

Här anmäler du ditt intresse för att höra mer om sommarjobben i Skellefteå (recruto.se)