Nystartsjobb gav Tekle fast anställning på gården

Publicerad: 2022-12-09

Tekle Haile hoppade av bussen och sökte jobb på Grinda Säteri. Genom Arbetsförmedlingen kunde han få stödet nystartsjobb och lära sig både svenska och arbetsuppgifterna på säteriet. Nu har han fast jobb och trivs.
– Jag tror det är bättre att träffa och få ögonkontakt med arbetsgivaren än att bara skicka ett cv, säger han.

Tekle Haile utfodrar korna på Grimsta Säteri

Tekle Haile och landsmannen Kahasay Mrach bär ut virke ur en lada till en bil med flak när vi kommer till Grinda Säteri, strax utanför Malmköping. Båda har en bakgrund i Eritrea och har flytt från kriget, de har också gemensamt att ha erfarenhet av lantbruk från landet de lämnat.

– Det kommer till användning när man jobbar här. Men det är inte på samma sätt, vi jobbar till exempel med avancerade maskiner, det tar tid att lära sig, säger Tekle.

Testa om du har rätt till nystartsjobb

Många arbetsuppgifter

Det finns många olika arbetsuppgifter på gården. Utöver att mata och att ta hand om djuren, jobbar de med olika byggprojekt och lägger också tid på skogsbruk i markerna och även ibland åt kunder som hyr in dem för arbete i skogen.

– Många kunder är imponerade av hur snabba och skickliga Tekle och Kahasay är när de jobbar med röjsåg, säger Claes Lundblad som driver Grinda Säteri och är deras arbetsgivare.

Under två år med nystartsjobb kunde Tekle lära sig mycket om djurhållning, byggnadsteknik och att köra och jobba med traktorer och andra fordon som behövs i lantbruket. En person som jobbade på gården var hans mentor under perioden och lärde honom det mesta.

– Jag lärde mig också mycket svenska och det är väldigt viktigt när man ska jobba här, säger han.

Viktigt att ha ett jobb

Nu har han jobbat i fem år på Grinda Säteri och är mentor åt sin kollega Kahasay som är anställd med nystartsjobb. Tekle tycker det känns viktigt att ha ett jobb och trivs väldigt bra i lantbruket.

– Jag gillar att jobba med korna och att jag kan vara ute så mycket, det är jättebra, säger han.

Det var under en period när Tekle dagligen åkte förbi Grimsta med lokalbussen som han kom på idén att söka jobb där.

– En dag hoppade jag av bussen och gick dit, jag var inte så bra på svenska men jag presenterade mig. Jag tror det är bättre att visa upp sig och få ögonkontakt med arbetsgivaren, och berätta vad man kan än att bara skicka ett cv, säger han.

Bra med nystartsjobb

Claes Lundblad som är van att få ansökningar tycker också att det är en fördel att se personen som kan vara aktuell för jobb.

– Och det är viktigt att om man söker jobb och skriver en ansökan verkligen är tydlig med vad man kan och är intresserad av. Det är så många som inte gör det, säger han.

Genom Arbetsförmedlingen kunde Tekle först börja på säteriet på en praktik som sedan övergick i ett nystartsjobb och slutligen fast jobb.

– För mig har det varit ett väldigt bra sätt att få jobb, säger Tekle.

Så funkar nystartsjobb

Med nystartsjobb får du som varit borta från arbetslivet en längre tid en chans att komma tillbaka igen. Den som anställer dig får samtidigt ett bidrag till din lön. Nystartsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på hel- eller deltid.

Allt du behöver veta om nystartsjobb