Förskollärare
Förskollärare arbetar med yngre barns lärande och utveckling genom utforskande och lek.
Förskolläraren arbetar med de yngre barnens lärande och utveckling från de första orden fram till att de börjar första klass. I det dagliga arbetet med barnen ingår bland annat läs- och skrivutveckling, samt att uppmuntra till lek och kreativitet. I arbetet ingår även kontakt med föräldrar och dokumentation av det pedagogiska arbetet.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Det bästa med det här jobbet är att jag får vara med när barnen lär sig om världen omkring sig, får ”aha-upplevelser” och förstår något nytt.
Kärleken till barn och natur möts i Monicas jobb som förskollärare
Monica Lennartsson arbetar som förskollärare på Bonnagårdens förskola i Växjö. Verksamheten har särskild inriktning mot barn, odling, djur och natur. Här möts hennes två stora intressen – barn och natur. – Att vara förskollärare är enligt mig världens bästa jobb. På den här förskolan kan jag vara ute mycket med barnen och tillsammans utforskar vi världen omkring oss, säger hon.
Vad har du för arbetsuppgifter?
– Jag arbetar med barnens lärande och omsorg. Jag följer barnen i deras utveckling, är deras ”medforskare” när de upptäcker världen runt omkring sig. Jag stimulerar dem till lärande, det är mitt uppdrag.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med det här jobbet är att ingen dag är den andra lik. Jag får vara med när barnen lär sig om världen omkring sig, får ”aha-upplevelser” och förstår något nytt. – Jag tycker om att vi har så stor del av tiden med barnen utomhus – jag älskar att vara ute! Det är roligt och inspirerande att tillsammans med barnen hjälpa till med odlingarna och med skötseln av djuren.
Vad kan vara svårt med ditt jobb?
– Det kan vara svårt att känna att jag räcker till för alla barnen. De är alla olika individer med sina egna behov och jag måste se och uppmärksamma alla. Men det är också det som gör jobbet roligt och utmanande!
Vilka förmågor är bra att ha som förskollärare?
– Tålamod är en bra egenskap. Vissa saker kan ta tid, och vår verksamhet måste få följa barnens dygnsrytm. Om barnen är trötta så måste jag ha förståelse för det, det handlar om att vara en bra medmänniska. – Att vara flexibel är också en bra egenskap. Ibland kan jag ha en perfekt plan för någon aktivitet jag vill göra med dem, men de vill något helt annat just då och då måste jag kunna tänka om.
Vad har du för planer i framtiden – hur vill du utvecklas?
– På längre sikt tror jag att jag vill vidareutbilda mig till specialpedagog. Jag möter många barn som har särskilda behov och skulle vilja arbeta mer med att hjälpa dem. Min utbildning till förskollärare gör det lätt för mig att studera vidare och fördjupa mig i framtiden, om jag skulle vilja det.