Lastbilsförare, Lastbilschaufför

En bild på en lastbil.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Vägen till yrket

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

  • Gymnasieutbildning

    Utbildning till lastbilsförare ges på fordons- och transportprogrammet inom gymnasieskolan.

  • Vuxenutbildning

    Alternativ väg till utbildning är vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

  • Företagsförlagd utbildning

    Grundläggande utbildning leder efter godkänt prov till ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset måste förnyas vart femte år hos utbildningsanordnare som har tillstånd av Transportstyrelsen. I dag är alla yrkesförare för C1, C1E, C-, CE-, D1, D1E, D- eller DE-fordon inom EU, EES samt Norge, Island och Liechtenstein skyldiga att ha ett yrkeskompetensbevis. Läs mer om yrkesförarkompetens hos Transportstyrelsen.

  • Övriga krav och meriter

    Åldersgränsen för att få köra medeltung lastbil (behörigheterna C1 och C1E) är 18 år. Åldersgränsen för behörigheterna C (tung lastbil) och CE (tung lastbil med släp) är 21 år. Den som genomgår yrkesförarutbildning till lastbilsförare kan få körkort med behörigheter C och CE från 18 års ålder för att få utföra sådana transporter. All information om kraven för körkort för lastbil finns på Körkortsportalen.

Arbetsmarknadsutbildning

Alternativ väg till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning. Kontakta din Arbetsförmedling för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

En arbetsmarknadsutbildning stärker din kompetens och gör det lättare att få ett jobb. Utbildningarna ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet, och är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Få stöd

Kontakta studie- och yrkesvägledare

Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.

Välj kommunen som du bor i

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd