Skattehandläggare

Närbild på en deklaration som granskas.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Skattehandläggare

Skattehandläggare arbetar som kontrollerande stöd i ärenden som rör skatter för privatpersoner och företag.

Skattehandläggare ser till att privatpersoner och företag betalar skatter och avgifter på rätt sätt. I arbetet ingår att utreda, analysera och fatta beslut i skatteärenden. Vanliga uppgifter är att granska inkomstdeklarationer och företagens redovisning av moms, bokföring och inbetalda arbetsgivaravgifter. Skattehandläggare arbetar också i förebyggande syfte med information till olika målgrupper.

Lediga jobb just nu

Till Platsbanken

Upptäck utbildningen

Till utbildningar

En hälsning från verkligheten

Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Det är ett utvecklande arbete och blir aldrig enformigt eftersom man jobbar med olika saker.

Sandra

Breda utvecklingsmöjligheter för skattehandläggare

Skattehandläggaren Sandra trivs med en statlig anställning och den trygghet det medför. Hon är civilekonom i grunden och har utvecklats mycket sedan hon började jobba på Skatteverket Förutom handläggning av deklarationer är hon funktionsansvarig för inkomstbeskattningen på sitt kontor. – Det är roligt att kunna utvecklas inom ledarskap och den typen av frågor också, säger hon.

Varför ville du arbeta som skattehandläggare?

– Jag ville testa på att jobba statligt och lära mig mer om skatteväsendet. Det berör alla människor och är till för medborgarna. Skatteverket erbjöd ett brett arbetsområde och många utvecklingsmöjligheter.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag arbetar som skattehandläggare och funktionsansvarig avseende inkomstbeskattningen för hela mitt kontor. Som handläggare arbetar jag med beskattning av privatpersoner och näringsidkare. Huvuduppgiften är att granska inkomstdeklarationer så att de blir korrekta. – Jag utreder allt från större avdrag till enkla formaliafel. En annan uppgift är att hantera omprövningar när folk inte är nöjda med sina beslut, till exempel avdrag som inte har blivit godkända. Jag jobbar också med internationella ärenden som kräver lite mer utredning. – Som funktionsansvarig är jag en utökad resurs för arbetsledningen. Jag fördelar uppgifter, planerar och resursätter arbetet tillsammans med min chef. Jag har även ett handledningsansvar för nyanställda. Omfattningen som funktionsansvarig varierar i olika tidsperioder.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att det är så varierat med nya utmaningar hela tiden. Det är ett utvecklande arbete och blir aldrig enformigt eftersom man jobbar med olika saker.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– Det kan komma kluriga ärenden som man inte riktigt vet hur man ska hantera, då kan vi ta hjälp av särskilda kvalificerade beslutsfattare. Vi jobbar även under tidspress och har som mål att ha så kort handläggningstid som möjligt. – Som funktionsansvarig är utmaningen att upprätthålla en bred kompetens och vara uppdaterad kring handläggarjobbet.

Vilka förmågor är viktiga i din yrkesroll?

– Bra bemötande mot deklaranterna och att kunna kommunicera tydligt! Ta initiativ, både för sin egen utveckling och för effektiviteten i arbetet. Kunna arbeta både självständigt och i team. Analysera och dra slutsatser.

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd