Under senare år har pizzan fått ett uppsving med exklusivare stenugnsbakade pizzor med extra lyxiga ingredienser. Den som kan skapa koncept med restaurang, bemötande och marknadsföring har stora möjligheter att göra det här.
Hygien är väldigt viktig i ett kök. Som pizzabagare måste du vara noggrann och hålla arbetsplatsen ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt.
Det är också viktigt att ha kunskap om och kunna redovisa ingredienserna i maten som lagas så att de gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur stor pizzerian/butiken/restaurangen är. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar, tar betalt, serverar, plockar disk och diskar. Periodvis kan det bli många beställningar samtidigt som man bakar pizzan och har kundkontakt, vilket innebär att arbetet stundtals blir stressigt.
Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.