Musiker

En musiker som producerar musik.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Musiker

Musiker skapar och framför musik med instrument, röst eller digital teknik som verktyg.

Musiker har gemensamt att de arbetar med musik och använder ett instrument eller sin röst för att skapa musik. Det vanligaste är att det tar sig i uttryck som klassisk musik, folkmusik eller populärmusik. Musiker kan exempelvis arbeta som gitarrist i ett rockband, som cellist i en symfoniorkester eller som sångare. Men arbetsplatserna, uppdragen och sammanhangen för detta är oändliga.

Lediga jobb just nu

Till Platsbanken

Upptäck utbildningen

Till utbildningar

En hälsning från verkligheten

Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Daniel framifrån med cello
Det är roligt att få dela med sig av glädjen och andra känslor till publiken. För mig är det viktigt att vara innerlig!

Daniel Tengberg

Musiker med stor innerlighet för klassiska toner

Musikern Daniel Tengberg började spela cello redan vid tre års ålder. Efter många års utbildning på musikhögskolor i Stockholm och Schweiz, har han landat i Växjöbaserade kammarorkestern Musica Vitae. Där arbetar han som cellist och stämledare. – Jag älskar det jag gör, på många sätt känns det inte som att jag jobbar. Det bästa är att få dela med sig av känslorna till publiken som musiken ger upphov till, säger Daniel.

Vad innebär ditt arbete som orkestermusiker inom klassisk musik?

– Det innebär väldigt mycket eget ansvar genom att förbereda sig och öva själv inför kommande projekt med orkestern. Det gäller att ha självdisciplin och en hög ambitionsnivå. Man måste vara väl förberedd innan vi övar tillsammans. – Musica Vitae är en av de orkestrar i Sverige som reser runt mest. Vi är en stråkorkester som mestadels spelar i södra Sverige, men även i de större konserthusen runtom i landet samt utomlands. Vi framför musik från 1500-talet och framåt samt mycket nyskriven musik.

Hur är det att spela i en orkester?

– Det är jätteroligt att spela i en liten orkester. I en stor symfoniorkester kan det vara tio cellister, vi är två. Man känner sig otroligt viktig och behövd. Samarbetet och gruppdynamiken är jätteviktig. Det tar tid att få en förståelse för de andra i orkestern. Mycket är osagt, man bara vet vad som gäller och märker direkt hur gruppdynamiken påverkas när det kommer en vikarie. Vi samarbetar även ofta med gästsolister.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Jag älskar det jag gör! På många sätt känns det inte som att jag jobbar. Det är roligt att få dela med sig av glädjen och andra känslor till publiken. För mig är det viktigt att vara innerlig. Jag strävar alltid efter att hitta rätt känsla i ett stycke, något vi naturligtvis även gör tillsammans i orkestern. Musik för mig är en gåva från Gud. Många gånger kan musik säga så mycket mer än vad ord kan.

Vilka utmaningar möter du?

– Det är en utmaning att koppla av sitt yrke, jag har det hela tiden med mig. Jag kan sällan njuta fullt ut av musik på fritiden, jag lyssnar ofta kritiskt och analyserar. – Ibland kan det vara tröttsamt med turnélivet och långa resor. Yrket är också mentalt krävande, man utsätts för en hög psykisk press. Jag tror att många musiker har en prestationsångest. Man kan i stor utsträckning jämföra det med att vara en elitidrottare. – En annan utmaning för yrket är att det är mycket svårt att få en fast tjänst i en orkester. Många yrkesmusiker arbetar med frilansuppdrag.

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd