Vägen till yrket
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande. För mer information om utbildningsvägarna nedan, kontakta Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd eller Mobilkranföreningen.
Gymnasieutbildning
Det bedrivs ingen gymnasieutbildning för kranförare idag, men en utbildning från bygg- och anläggningsprogrammet eller fordons- och transportprogrammet är ofta en bra grund för vidareutbildning i ett företag.
Företagsförlagd utbildning
Den vanligaste utbildningsvägen för kranförare är via företagsförlagd utbildning, även kallad traditionell lärlingsutbildning. Under tiden läser man en teoretisk distansutbildning. Det tar cirka 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare. Det finns också möjlighet att gå en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsgivare. Därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.
Vuxenutbildning
Ett tredje alternativ till grundutbildning är via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
Övriga krav och meriter
Yrkesbevis krävs för att arbeta som kranförare. BYN eller TYA utfärdar yrkesbevis efter avslutad lärlingsutbildning. C-körkort är ett krav för att framföra mobila kranar.
Få stöd
Kontakta studie- och yrkesvägledare
Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.
Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?
Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.