Hovslagare

En hovslagare skor en häst i ett stall.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Vägen till yrket

Yrket kräver eftergymnasial utbildning upp till två år.

  • Gymnasieutbildning

    En bra grundutbildning för den som vill bli hovslagare kan vara gymnasieskolans naturbruksprogram.

  • Eftergymnasial utbildning

    För att bli utbildad hovslagare i Sverige idag behöver man gå en eftergymnasial utbildning vid någon av de olika hovslagarskolor som finns. Information om hur och var man kan utbilda sig till hovslagare finns hos Svenska Hovslagareföreningen. Utbildningar till hovslagare finns även inom Yrkeshögskolan.

  • Övriga krav och meriter

    Utbildningen som kommer finnas från och med 1/1-2026 är 3 årig yrkeshögskola. Som hovslagare kan man välja att bli godkänd av Jordbruksverket, om man har tillräcklig utbildning. Godkännandet ger utökad behörighet att behandla hästar som är sjuka. Man kan också arbeta som hovslagare utan att vara godkänd. Mer information om vad ett godkännande innebär finns hos Jordbruksverket. Det finns även fortbildningar för hovslagare och möjlighet att ta gesäll och mästarprov.

Få stöd

Kontakta studie- och yrkesvägledare

Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.

Välj kommunen som du bor i

Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?

Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.

Validera din kompetens eller utbildning

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd