Innan lackeringsmomentet tar vid krävs ett noggrant grundarbete som är avgörande för slutresultatet. I arbetet ingår att maskera, slipa, spackla och grunda. Maskering innebär att täcka den yta på fordonet som inte ska bearbetas. Därefter slipas, spacklas och grundas skadan. Lackeraren gör en färganalys och färgblandning för att få fram rätt kulör till fordonet. Efter att fordonet är lackerat avsynas och efterjusteras det av en avsynare (polerare) för att säkerställa en god kvalité.
En fordonslackerare kan själv utföra alla arbetsmoment eller vara specialiserad på en uppgift. En del fordonslackerare arbetar i lag där flera lackerare jobbar med olika moment.
Inom yrket kan du också utbilda dig till plastreparatör för att kunna reparera stötfångare, kåpor till motorcyklar, lastbilsdelar och annat. Det finns även mindre områden att specialisera sig på inom fordonslackering, exempelvis foliering och motivlackering. Foliering innebär att klä fordonet med en tunn folie för att förändra utseendet. Motivlackering kan exempelvis handla om att lackera bilder på företagsbilar.