Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare står på ett tak och jobbar.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Vägen till yrket

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

  • Gymnasieutbildning

    Grundutbildning till byggnadsplåtslagare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter ca två år som lärling får man sitt yrkesbevis som plåtslagare, förutsatt att man har en komplett grundutbildning.

  • Företagsförlagd utbildning

    Om gymnasieskolan inte har inriktningen plåtslageri kan man läsa kärnämnena på bygg- och anläggningsprogrammet i skolan och få den praktiska utbildningen genom att vara lärling på ett plåtslageriföretag, något som kallas för arbetsplatsförlagt lärande. I det fallet får man kompletterande utbildning vid branschens skola, PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

  • Vuxenutbildning

    En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

  • Övriga krav och meriter

    Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett företag. Modellen kräver kompletterande utbildning på PVF Teknikcentrum. Denna utbildningsväg tar cirka fyra år. Mer information finns på PVF Yrke och Utbildning.

Arbetsmarknadsutbildning

En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.

En arbetsmarknadsutbildning stärker din kompetens och gör det lättare att få ett jobb. Utbildningarna ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet, och är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Få stöd

Kontakta studie- och yrkesvägledare

Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.

Välj kommunen som du bor i

Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?

Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.

Validera din kompetens eller utbildning

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd