Arkivarien utreder, granskar och bedömer vilka handlingar som ska bevaras för framtiden, både för allmänheten och för forskningen. Informationen finns i fysiska arkiv, historiska samlingar eller i databaser.
Att ge råd och service till arkivets användare och besökare är vanligt. Arkiven måste vara lätta att hitta i och det är arkivariens ansvar att göra arkivmaterialet levande. Att hålla kurser och föreläsningar kring hur arkiv är uppbyggda, hur man ska bevara material och hur framtidens arkiv kommer att se ut förekommer också. Som arkivarie kommer du sannolikt att leda eller ingå i olika projekt för att säkerställa att nya arkivkrav används på rätt sätt och att alla berörda känner till dom. Arkivarien deltar även i att skapa IT-lösningar för framtidssäkring av arkivmaterial. Detta görs ofta i samverkan med andra som har ansvar för exempelvis dataskydd, informationssäkerhet.
I arkivariens arbete ingår att säkerställa att myndigheter, företag och organisationer följer de lagkrav som finns kring vad som måste bevaras, vad som kan gallras (sorteras bort och förstöras) samt hur handlingar ska förvaras.
En vanlig uppgift är också att genomföra en sekretessbedömning när handlingar begärts ut. Bland annat därför är det viktigt att arkivarien har juridiska kunskaper i de lagar som styr vem som får lov att ta del av vad; till exempel om offentlighets- och sekretesslagen, tryckfrihetsförordningen, arkivlagen och dataskyddsförordningen.