Ambulanssjuksköterska är en skyddad yrkestitel, men ibland kan man vara grundutbildad sjuksköterska och arbeta inom ambulanssjukvården.
Vid större olyckor med många skadade är det du som ambulanssjuksköterska som prioriterar så att den med störst skada får hjälp först. Men det handlar inte alltid om livshotande lägen i ambulanssjukvården. Arbetet kan vara av betydligt lugnare karaktär, till exempel när du deltar i att transportera patienter mellan olika sjukhus eller när sjukdomen/skadan bedöms mindre akut. Ibland handlar det till exempel om att övervaka patientens tillstånd.
Ambulanssjuksköterskan samarbetar antingen med en sjuksköterska eller en ambulanssjukvårdare. Vid samarbete med sjukvårdare är det ambulanssjuksköterskan som har det medicinska ansvaret. Det innebär att det är du som gör de undersökningar och behandlingar som krävs innan ambulansen kommer fram till sjukhuset. Till exempel administrerar ambulanssjuksköterskan de läkemedel som patienten kan behöva. I arbetet ingår också att hantera trafiken och att läsa kartor via GPS för att hitta fram till rätt plats. Ambulansteamet turas om att köra ambulansen.
När teamet är klara med ett uppdrag, rapporterar ambulanssjuksköterskan vårdarbetet till nästa instans som fortsätter med den vård man har påbörjat.