Turistinformatör

En turistinformatör ger en vägbeskrivning till en turist.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Turistinformatör

Turistinformatör är ett serviceyrke med fokus på att ge besökare bra upplevelser.

Som turist kommer man ofta för första gången till en plats och behöver hjälp att orientera sig och planera sin vistelse. I din roll som turistinformatör kan du på ett inbjudande sätt svara på frågor på olika språk och ge förslag på var man kan bo och vilka aktiviteter och sevärdheter som finns. En majoritet av turistinformatörerna är säsongsanställda.

Lediga jobb just nu

Till Platsbanken

Upptäck utbildningen

Till utbildningar

En hälsning från verkligheten

Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Johnny profilbild
Att kunna ha ett leende på läpparna när frågan om var spårvagnen stannar ställs för tjugotredje gången.

Johnny Andersson

Nöjda turister är meningen med jobbet för turistinformatören

Turistbyrån i Kulturhuset på Sergels torg har just öppnat för dagen. Några hundra besökare väntas de närmaste timmarna. Under högsäsong har turistbyrån emot 2700 besökare per dag. Många olika frågor att besvara, tjugo års vana ger rutin. Johnny Andersson berättar att den dag han får en fråga han inte kan svara på slutar han som turistinformatör. Han säger det med ett skratt, för kollegorna – ”världens bästa” – kan hjälpa till om det skulle behövas.

Vad krävs som turistinformatör?

– Nyfikenhet, att kunna ge service, vara framåt och vara intresserad av sevärdheterna. Tålamod, att kunna ha ett leende på läpparna när frågan om var spårvagnen stannar ställs för tjugotredje gången. Samtidigt måste man känna av hur mycket information kunden vill ha, så man inte pratar om sådant de inte vill veta.

Vad är roligast i jobbet?

– Att få feedback! Att göra det lilla extra för kunden. Jag rekommenderar till exempel en restaurang och kunden kommer tillbaka och berättar hur nöjda de är.

Hur är en dag på jobbet?

– Främsta uppgiften är att hjälpa turisterna. Vi har vårt eget uttryck här; ”DLX”, det lilla extra. När någon frågar var spårvagnen går gäller det att känna in situationen. Har de biljetter, vill de se något museum, behöver de tips om hotell? Om någon söker vägen till Gamla Stan så tipsar jag om Medeltidsmuseet i närheten, som har spännande utställningar om Stockholms historia. Vi är minst två som jobbar samtidigt. Personalen består av fem fast anställda i olika åldrar, praktikanter från Södertörns högskola vår och höst och timanställda på somrarna. – Vi har öppet alla dagar i veckan utom julafton, juldagen och nyårsdagen. Vi jobbar varannan helg. Personalgruppen är rolig, vi kompletterar varandra och ger och tar utan problem. Alla har egna specialområden. Stockholms skärgård och sport är mitt område. Jag vet vilka öar som är lugna och vilka som är livligare. Det gäller att veta var de kan hyra båtar, hitta boende och var det finns caféer och restauranger för dem som vill turista i skärgården.

Hur ser du på framtiden?

– Jag var på turistkonferens i Budapest och diskuterade papperskartorna, behövs de ännu? Ja, turisterna vill ha en karta i handen, inte bara mobilen. Facebook är ett annat exempel. Vår turistbyrå har just nu 125 000 följare. Många kommer från andra länder och vill spendera tid i Stockholm. De har hört att skärgården är vacker, och har googlat, men de har inte förstått hur avstånd och kommunikationer ser ut. Då är det bra att det finns turistbyråer att fråga!

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd