CNC-operatör
CNC-operatörer sköter datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer.
Det kan handla om en hundradels millimeter för att få ett resultat att överensstämma med kundens önskemål. Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Beroende på CNC-operatörens kompetens kan arbetsuppgifterna variera från att bara rigga maskiner till att självständigt programmera och läsa ritningar.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Mitt arbete handlar om att styra och programmera en maskin som svarvar till en yta som ska ha en viss funktion.
Intervju med Emil Björnerman, CNC-operatör
CNC-operatören Emil Björnerman arbetar med bearbetningstekniken svarvning. Under Yrkes-EM 2016 tävlade han istället i fräsning. Teknikintresset förde honom till yrket, trots att han inte hade kommit i kontakt med CNC-teknik tidigare. – Jag har lätt för att förstå hur det är uppbyggt, säger han. På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Emil i sitt yrke. Tävlingen gick ut på att genomföra tre moment med olika krav på utformning och metoder inom fräsning.
Vad arbetar du med som CNC-operatör?
Jag arbetar med teknisk bearbetning av olika material i produktionen på ett företag som tillverkar pumpar. Med CNC-teknik styr man olika verkstadsmaskiner. Jag fräser på tävling och svarvar på jobbet. Fräsning och svarvning är två bearbetningstekniker i en tillverkningsprocess. I en svarv roterar materialet och i en fräs roterar verktyget medan materialet är stilla. – Mitt arbete handlar om att styra och programmera en maskin som svarvar till en yta som ska ha en viss funktion. Mycket handlar om att se till att allt rullar på som det ska i processen. Jag svarvar detaljer som kan vara en meter i diameter, exempelvis ett kopplingshus eller ett nav, vilket är olika delar på de pumpar som företaget tillverkar. Materialen vi jobbar med är rostfritt stål, gjutjärn och hårdjärn.
Varför valde du att bli CNC-operatör?
Jag var inne på antingen CNC-teknik eller skog. Att jag funderade på skog var för att jag är uppväxt på en gård. CNC-teknik var helt nytt för mig, men det kändes rätt då jag är tekniskt intresserad och har lätt för att förstå hur det är uppbyggt.
Hur känns det att tävla i ditt yrke?
Det är roligt att jämföra sig med andra länder. Jag får pressa mina gränser och vara lite extra överpresterande.
Vad finns det för utmaningar inom yrket?
Utmaningen är till exempel när jag ska lära mig en ny maskin. Det gäller att vara noggrann, sätter man en siffra fel kan man krascha hela maskinen. Jobbet är utmanande hela tiden, yrket utvecklas och finns i alla tillverkningsprocesser.
Hur ser du att du kan utvecklas inom yrket?
Med tiden skulle jag vilja gå mer mot att jobba med nytänkande, strategiska frågor inom CNC-teknik.
Vilka förmågor är viktiga i yrket?
Att vara framåt och vilja lära sig. Det gäller att vara klurig och finurlig i hjärnan! Man kan lösa problem på många olika sätt.