Villkor när du har ersättning från a-kassan
När du har ersättning från a-kassan behöver du bland annat aktivt söka lämpliga jobb och lämna in en aktivitetsrapport till oss varje månad. Här kan du läsa om vad du behöver göra för att inte riskera att få en varning eller bli utan ersättning i en eller flera dagar.
Det här behöver du göra
För att du inte ska riskera att missköta ditt arbetssökande och bli utan ersättning i en eller flera dagar behöver du aktivt söka jobb och följa den planering du har med oss.
Det innebär att du behöver:
- söka minst 6 lämpliga jobb per månad (om det inte står något annat antal i din handlingsplan som du hittar på Mina sidor): annonserade jobb, jobb som vi har tipsat dig om eller uppmanat dig att söka och spontansökningar, till exempel lämna ditt cv till arbetsgivare
- söka de jobb som vi har uppmanat (anvisat) dig att söka
- lämna in din aktivitetsrapport till oss mellan den 1:a och den 14:e varje månad där du fyller i alla jobb du har sökt och vilka andra aktiviteter du har gjort
- tillsammans med oss ta fram en handlingsplan för hur du ska få ett jobb
- delta i möten med oss och våra leverantörer
- svara i telefon när vi kommit överens om att ringa dig
- kontakta oss och våra leverantörer på bokade tider.
För att inte förlänga din arbetslöshet och riskera din ersättning i flera dagar behöver du också tacka ja till:
- jobb som du blir erbjuden
- jobbintervjuer, och göra ditt bästa för att du ska få ett jobb
- extra stöd genom program som vi erbjuder dig.
Du kan också riskera att bli utan ersättning i flera dagar om du orsakar din arbetslöshet genom att:
- själv välja att lämna ett program eller ett jobb utan giltig anledning
- uppträda på ett sätt som gör att vi avbryter ditt program
- orsaka att din arbetsgivare avslutar din anställning.
Jobb du ska söka
När du blir arbetslös bedömer vi om du har goda möjligheter att få ett jobb inom ditt yrkesområde, och som du kan dagpendla till. Har du inte det måste du söka jobb inom andra yrken och i andra delar av landet.
Ibland gör vi kontroller för att undersöka om du har sökt de jobb som du har redovisat i din aktivitetsrapport. Det är därför viktigt att du sparar underlag i minst tre månader som kan visa att du har sökt jobben.
Det här händer om du inte gör det du ska
Arbetsförmedlingen informerar din a-kassa om vi har anledning att anta att du missköter ditt arbetssökande, eller förlänger eller orsakar din arbetslöshet. Om din a-kassa startar en utredning kontaktar de dig och du får möjlighet att beskriva vad som har hänt innan de beslutar om ersättningen.
Din a-kassa kan besluta att du får en varning eller blir avstängd från ersättning i en eller flera dagar. De kan också besluta att din ersättning inte ska påverkas, till exempel om de bedömer att du har ett godtagbart skäl.
Då informerar vi din a-kassa
Om vi får kännedom om något som skulle kunna hindra dig från att söka och ta jobb måste vi informera din a-kassa. Det kan till exempel vara att du studerar, är sjuk, vårdar sjuka barn, har ett företag eller är utomlands. Om a-kassan startar en utredning kontaktar de dig innan de beslutar om det påverkar din rätt till ersättning.
Vi informerar också din a-kassa när du har meddelat oss att du har börjat jobba och inte längre är arbetslös eller av någon annan anledning inte längre är arbetssökande. Om du därefter vill söka jobb och ersättning igen behöver du ringa oss din första arbetslösa dag. Har du skrivit ut dig från Arbetsförmedlingen behöver du skriva in dig igen.