Europeiskt och internationellt arbete
Arbetsförmedlingen samarbetar inom EU och internationellt för att bidra till en hållbar utveckling av arbetsmarknaden i Sverige och länder vi samarbetar med.
Samarbeten och nätverk
Vårt samarbete inom EU och globalt grundar sig i
- Sveriges medlemskap i EU
- FN:s mål för hållbar utveckling i Agenda 2030
- Sveriges politik för global utveckling och EU:s biståndspolitik
- EU:s biståndspolitik.
En allt mer global och digitaliserad arbetsmarknad ökar kraven på oss att, i samarbete med andra, bidra till en hållbar utveckling på arbetsmarknaden. Speciellt gällande omställningen av arbetskraften för att möta framtida kompetensbehov. Kapaciteten hos de offentliga arbetsförmedlingarna i EU och världen är central för att bidra till att öka sysselsättningen, vilket är avgörande för att motverka utanförskap och minska fattigdom. Som medlemsland i EU har Sverige också förbundit sig att underlätta arbetskraftens fria rörlighet och bidra till att stärka den gemensamma europeiska arbetsmarknaden.
Vi strävar efter att vara en lärande organisation som aktivt verkar för att uppnå europeiska och globala mål. Att ha tillgång till internationella nätverk utgör en grund för myndighetens utveckling och lärande. Arbetet bidrar till nya perspektiv för utveckling av myndighetens uppdrag, verksamhet och uppsatta mål.
Här kan du läsa om några av de nätverk och samarbeten vi ingår i.
EU-fonder
Vi är en viktig aktör i flera av EU:s fonder och program. Vi driver och medfinansierar projekt som ligger i linje med vårt uppdrag och som bidrar till utvecklingen av vår verksamhet.
Internationellt utvecklingssamarbete
Arbete och sysselsättning är en effektiv bekämpare av fattigdom där den offentliga arbetsförmedlingen har en central roll för att utveckla en välfungerande arbetsmarknaden. Vårt samarbete med andra länder bedrivs i projekt och ska bidra till genomförandet av
- Sveriges politik för global utveckling
- FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030
- Sveriges och EU:s biståndspolitik.
Pågående projekt
Vi driver internationella utvecklingssamarbetsprojekt inom en rad områden som handlar om arbetsmarknaden.
I projekten samarbetar vi oftast med arbetsmarknadsdepartement och arbetsmarknadsmyndigheter på central, regional och lokal nivå. För att få hållbara resultat i arbetet med kapacitetsutveckling krävs också att vi samverkar med flera andra aktörer.
Arbetsförmedling i Europa
Arbetar ditt företag eller organisation med rekrytering och erbjuder tjänster till arbetssökande och arbetsgivare? Upptäck möjligheten att jobba med den europeiska arbetsmarknaden. Läs mer om hur du blir medlem i Eures-nätverket och vilka fördelar det kan ge.