Vägledningsmaterial för pedagoger, studie- och yrkesvägledare
Vad vet skolungdomar om arbetsmarknad och yrkesval? Alldeles för lite, säger de själva i olika undersökningar som har gjorts. Med det här materialet ökar du kunskapen om arbetsmarknaden, yrken och studier bland yngre.
Innehållet i vägledningsmaterialet är i första hand tänkt för elever i grundskolan och gymnasiet, men går mycket väl att använda även för vuxna i behov av vägledning. Med hjälp av länkar till statistik, fakta, intervjuer, listor, filmer, tester, diskussionsfrågor och uppgifter kan eleverna analysera och formulera sina framtidsdrömmar, kunskaper och färdigheter. Och själva hitta vilken väg de vill gå. Vi presenterar också vad Arbetsförmedlingen gör och lite om vad som gäller i arbetslivet.
Så här använder du materialet
Varje avsnitt är en Powerpointpresentation med bilder. Bilderna ska fungera som bildstöd till innehållet i anteckningsfältet till respektive bild. Du kan använda materialet i helklass, i mindre grupper eller tillsammans med enskilda elever/deltagare.
I varje kapitel finns en uppgift och en eller flera diskussionsfrågor. Meningen är att du ska aktivera eleverna/deltagarna, väcka tankar och ge utrymme för egen reflektion. För att få ut mesta möjliga av innehållet i presentationen bör en pedagog, handledare eller studie- och yrkesvägledare lotsa eleverna/deltagarna genom presentationen med hjälp av talmanuset som ligger i anteckningsfältet.
Varje kapitel är beräknat att ta ungefär 40 minuter att gå igenom.
Längst ned i varje avsnittsbeskrivning här nedan hittar du länk till presentationen. När du klickar på länken laddar du ner en Powerpoint-presentation. I vissa fall är din webbläsare inställd på att öppna den direkt i webbläsaren - du kan då högerklicka på länken och välja att spara filen på din dator. Om du föredrar det. När du ska presentera avsnittet för en klass/delagare går du in i bildspelsläget. Prova i förväg och se så att du har tillgång till anteckningsfältet när du presenterar, eftersom det är där själva talmanuset ligger. Det är också en fördel att kolla igenom presentationen på egen hand innan du ska presentera det för andra, så att du är lite förberedd på vad den innehåller.
Lycka till!
Alla kapitel och länkar till presentationer
Kontakt
Har du frågor och synpunkter kring materialet?