Vägledningsmaterial för pedagoger, studie- och yrkesvägledare

Vad vet skolungdomar om arbetsmarknad och yrkesval? Alldeles för lite, säger de själva i olika undersökningar som har gjorts. Med det här materialet ökar du kunskapen om arbetsmarknaden, yrken och studier bland yngre.

Man i blå skjorta i lektionssal framför elever

Innehållet i vägledningsmaterialet är i första hand tänkt för elever i grundskolan och gymnasiet, men går mycket väl att använda även för vuxna i behov av vägledning. Med hjälp av statistik, fakta, intervjuer, listor, filmer, tester, diskussionsfrågor och uppgifter kan eleverna analysera och formulera sina framtidsdrömmar, kunskaper och färdigheter. Och identifiera vilken väg de vill gå. Vi presenterar också vad Arbetsförmedlingen gör och vilket stöd hen kan få av oss.

Så här använder du materialet

Presentationerna ska fungera som bildstöd till innehållet i talmanuset. Du kan använda materialet i helklass, i mindre grupper eller tillsammans med enskilda elever/deltagare.

I varje kapitel finns en uppgift och en eller flera diskussionsfrågor. Syftet med dessa är att aktivera eleverna/deltagarna, väcka tankar och ge utrymme för egen reflektion. För att få ut mesta möjliga av innehållet i presentationen bör en pedagog, handledare eller studie- och yrkesvägledare lotsa eleverna/deltagarna genom presentationen med hjälp av talmanuset. Varje kapitel är beräknade att ta ungefär 40 minuter att gå igenom.

Längst ned i varje kapitelbeskrivning finns länk till presentationen. Den öppnas via Prezis webbplats och du kan klicka på fullskärmsläge när du startat den för att fylla ut hela skärmen. För att visa presentationen behöver du försäkra dig om att du har en bra internetuppkoppling.

Alla kapitel, talmanus och länkar till presentationer

Talmanus till alla avsnitt (pdf, 8 MB)

Introduktion av alla kapitel

Den här presentationen innehåller en introduktionsfilm och en översikt av alla kapitel.

Öppna introavsnittet via prezi.com

Drömmar och mål

Avsnittet handlar om vikten av att göra medvetna val baserade på fakta, intresse och förutsättningar. Det behandlar även vilka mekanismer som styr oss när vi väljer, samt visar på strategier för att sätta upp mål och stegen för att nå målen.

Öppna avsnittet Drömmar och mål via prezi.com

Arbetsmarknaden

Det här avsnittet beskriver hur den svenska arbetsmarknaden har förändrats över tid och innehåller också fakta och statistik om bland annat befolkningen och gymnasieskolans program. Avsnittet avslutas med information om olika yrkesområden och varför det ibland blir en så kallad missmatch på arbetsmarknaden.

Öppna Arbetsmarknaden via prezi.com

Yrke och framtid

Här finns information och stöd för diskussioner om yrken och yrkesliv. Vi presenterar också var man kan hitta information om var jobben finns i framtiden, framtidsutsikter och prognoser för olika yrken.

Öppna Yrke och framtid via prezi.com

Plugga

Vi presenterar olika utbildningsalternativ. Ska du välja att plugga utifrån intresse eller utifrån hur framtidsutsikterna för olika yrken ser ut? Vill du gå på högskola, Folkhögskola eller väljer du hellre en praktisk yrkesutbildning? Vi visar på möjligheterna för alla att plugga och lyckas och att det lönar sig att plugga. Många byter jobb flera gånger under sitt yrkesliv och det är aldrig försent att byta bana och välja nytt.

Öppna Plugga via prezi.com

Jobba utomlands

Avsnittet handlar om att ta fram de möjligheter som finns att hitta jobb utomlands. Vi berättar om olika typer av jobb för ungdomar. Vid erbjudande om jobb utomlands går det att söka ersättning för flytt och bosättning via Arbetsförmedlingens EU-projekt Your first EURES job.

Öppna Jobba utomlands via prezi.com

Rättigheter och skyldigheter i arbetslivet

Både när du söker jobb och när du får ett jobb så finns det vissa rättigheter och skyldigheter som är bra att känna till. I det här kapitlet går vi igenom några av dem. Det kan till exempel handla om vad du får i lön, att du får ett anställningsavtal när du börjar jobba och din skyldighet att betala skatt.

Öppna Rättigheter och skyldigheter via prezi.com

Om Arbetsförmedlingen

Handlar om Arbetsförmedlingen och hur vi har utvecklats under de senaste 100 åren. Vi går igenom vilka olika stöd Arbetsförmedlingen kan erbjuda ungdomar idag och visar olika kreativa sätt att söka jobb på.

Öppna Om Arbetsförmedlingen via prezi.com

Kontakt

Har du frågor och synpunkter kring materialet?

Lämna dina frågor och synpunkterVi behöver din mejladress för att kunna återkoppla till dig. Dina uppgifter kommer inte att sparas i något register.
Vi behöver din mejladress för att kunna återkoppla till dig. Dina uppgifter kommer inte att sparas i något register.