Vårt hållbarhetsarbete
Som en av Sveriges största myndigheter har vi ett stort ansvar att främja hållbar utveckling. Vi jobbar med hållbarhet i vårt interna arbete, i vår verksamhet med arbetssökande och arbetsgivare och i upphandling.
Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet
Vi har fattat beslut om att vara en hållbar myndighet och införa ett strukturerat hållbarhetsarbete i hela verksamheten. I allt vi gör ska vi agera ansvarsfullt och ta hänsyn till de tre dimensionerna
- social hållbarhet
- miljömässig hållbarhet
- ekonomisk hållbarhet.
Vi har en hållbarhetspolicy som gäller hela myndigheten, en strategi för hur arbetet ska genomföras och vi redovisar hur det går årligen i en rapport.
Vår hållbarhetsredovisning finns under Styrning och resultat
Agenda 2030
Vi har som myndighet förbundit oss till att bidra till det nationella genomförandet av FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Vi samarbetar med andra svenska myndigheter för att på bästa sätt få in hållbarhet i kärnverksamheterna.
Fokus på utvalda mål
I princip hela vårt uppdrag ryms inom mål nummer 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Arbetstagarnas rättigheter nationellt och internationellt är viktiga skydda för att stoppa modernt slaveri, människohandel och barnarbete. Genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entreprenörskap, samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla, gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället. Under de kommande 20 åren väntas den globala arbetskraften öka med 800 miljoner människor, vilket kräver stora ansträngningar för att skapa nya jobb som också är hållbara för människa och miljö.
Utöver mål 8 har vi valt att fokusera på ytterligare sju mål:
4. God utbildning för alla
5. Jämställdhet
10. Minskad ojämlikhet
12. Hållbar konsumtion och produktion
13. Bekämpa klimatförändringarna
16. Fredliga och inkluderande samhällen
17 . Genomförande av globalt partnerskap
Miljö och klimat
Arbetsförmedlingen bedriver ett miljöledningsarbete. Det skapar förutsättningar för oss att minska vår verksamhets miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande och uppföljning. Miljöarbetet ska integreras i hela verksamheten och bidra till de nationella miljömålen och de Globala hållbarhetsmålen. Varje år redovisar vi vårt bidrag till miljömässig hållbarhet till Regeringskansliet och Naturvårdsverket.
Vår miljöledningsredovisning finns under styrning och resultat
Definition av hållbar utveckling
Den vedertagna definitionen av hållbar utveckling är ”en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”
(Brundtland-rapporten, FN, 1987)