Öka utrikes födda kvinnors chans till jobb

Migrationsverket, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att gemensamt öka utrikes födda kvinnors chans till jobb.

Kvinna med sjal

Verktyg som stöd för dialog

Många organisationer får frågor om hur man hittar jobb och hur det fungerar att jobba i Sverige. Flera myndigheter har därför tillsammans tagit fram ett dialogverktyg som en utgångspunkt för samtal. Dialogverktyget är ett sätt för oss som myndigheter att ge stöd till er som möter utrikes födda kvinnor som vill jobba, exempelvis i språkgrupper eller öppna förskolan.

Ämnen att utgå från i samtal om arbete

Dialogverktyget handlar om jobbsökande och bitar som behöver vara på plats för att kunna jobba: barnomsorg, utbildning, språk, jämställdhet i familjelivet och stöd från samhället. Förhoppningsvis kan du ha nytta av verktyget när du träffar kvinnor som har flyttat till Sverige och som vill ha ett arbete. Dialog ger ofta mer kunskap och förståelse än exempelvis skriftlig information.

Dialogverktyget Jobba i Sverige

Nu finns materialet att ladda ned och senare i vår kommer du också att kunna få tryckta versioner genom att beställa dem här.

Broschyr för utrikes födda kvinnor på flera språk.

Jobba i Sverige (svenska) Pdf, 2 MB.

Jobba i Sverige (arabiska) Pdf, 2 MB.

Jobba i Sverige (somaliska) Pdf, 1 MB.

Dialogstöd för samtalsledare

Dialogstöd Jobba i Sverige (svenska) Pdf, 2 MB.

Broschyren Jobba i Sverige för de utrikes födda kvinnorna innehåller enklare faktatexter, övningar, QR-koder till poddavsnitt, personliga berättelser och diskussionsfrågor. Det finns också plats för att skriva ned egna tankar. Jobba i Sverige finns på svenska, arabiska och somaliska.
Dialogstödet för samtalsledare följer de avsnitt som finns i broschyren och ger möjlighet att utforska ämnen vidare. Där finns reflektionsfrågor, uppgifter och utmaningar.

Du använder dialogverktyget efter verksamhetens förutsättningar och behoven hos dem du möter. Dialogverktyget är tänkt att kunna användas både i samtal i grupp och enskilt. Det kan användas vid flera träffar i en återkommande grupp eller så kan du lyfta ut enskilda avsnitt.

Verktygets digitala förutsättningar och möjligheter:

  • kräver inte tillgång till datorer för deltagarna men det finns bonusövningar där datorer behövs
  • mobiltelefoner behövs då det finns QR-koder till poddavsnitt
  • i dialogstödet för dig som samtalsledare finns hänvisningar till webbsidor för mer information.

Du behöver inte ha några förkunskaper för att använda dialogverktyget. Däremot kan det vara bra om du förbereder dig genom att gå igenom både broschyren och dialogstödet.

Om du vet att du ska ha samtal med utgångspunkt i materialet kan det också vara bra att:

  • fundera på vad som passar just de kvinnor du möter
  • förbereda de avsnitt, diskussionsfrågor och övningar som passar för dem du ska träffa.