Arbeten med hantverk inom bygg
Fysiska krav
Arbetsuppgifterna utförs som regel stående eller gående majoriteten av arbetsdagen. Arbetsuppgifterna ställer krav på fysisk styrka i bål, ben, skuldror, axlar, armar och händer. Både statisk och dynamisk styrka krävs löpande under arbetsdagen. Arbetsuppgifterna är repetitiva och utförs stundtals i oergonomiska arbetsställningar som i framåtlutande position eller ovanför axelhöjd. Arbetsuppgifterna ställer krav på finmotorisk förmåga eftersom de i stor utsträckning bygger på precision och rörelser med armar och händer. En förutsättning för att klara arbetsuppgifterna är att både händer och armar kan användas på ett stadigt sätt under stora delar av dagen. Belastning i form av starka vibrationer från maskiner och verktyg kräver även att yrkesutövaren på ett stabilt sätt kan stödja ett verktyg med handen eller armen. Arbetet ställer krav på att kunna koordinera olika kroppsdelar, samt förmåga till precision och avvägning i sina rörelser, då arbetsuppgifterna kombineras genom att yrkesutövaren håller i tungt material och samtidigt utför finmotoriska arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna utförs ofta utomhus och på höga höjder, vilket ställer krav på balans och koordination. Det är viktigt att kunna hålla balansen i olika kroppsställningar på mer eller mindre stabila underlag som till exempel byggnadsställningar eller i trånga utrymmen.
Psykiska krav
Arbetsuppgifterna ställer krav på noggrannhet och förmåga att föreställa sig produkten ur flera perspektiv utifrån kvalitetsaspekten. Det ställer även krav på att kunna förstå och tolka kommunicerade idéer och instruktioner. Förmågan att föreställa sig slutresultatet av arbetsuppgifterna är viktig. Arbetsuppgifterna ställer även krav på förmågan att även i intensiva situationer självständigt kunna fatta beslut, hantera och lösa konkreta problem och situationer som kan uppstå i direkt anslutning till utförandet av en arbetsuppgift, till exempel när ritningar och instruktioner saknas. Arbetsuppgifterna ställer även krav på planering- och initiativförmåga, särskilt när de utförs ensamt, eftersom arbetsuppgifterna innebär ett ansvar att producera och leverera inom en viss tid. Arbetsuppgifterna innefattar kontakter med kunder, kollegor, arbetsledare och leverantörer, vilket ställer krav på samarbetsförmåga samt att vara lyhörd för andras behov och önskemål.
Vanliga arbetsuppgifter inom yrkesgruppen
Träarbetare, snickare m.fl. bygger och uppför träkonstruktioner inom husbyggnad, anläggning eller gruva. Bygger formar inför betonggjutning. Arbetsuppgifternas art och materialet som används varierar beroende på arbetsplats. Murare och plattsättare skapar och renoverar badrum, kök och andra ytor med noggrant underarbete och millimeterprecision. Klär väggar med fasadtegel. Murar skorstenar, öppna spisar och kakelugnar. Putsar väggar och tak. Tillverkar och monterar inredningsdetaljer av gips och gör fasadutsmyckningar. Betongarbetare armerar och gjuter betongkonstruktioner såsom golv, väggar, valv, pelare och broar. Borrar och sågar hål i betongkonstruktioner. Byggnadsplåtslagare monterar tak- och fasadbeklädnader av plåt. Tillverkar och monterar plåtdetaljer efter ritningar eller egna måttagningar. Utför underhållskontroller av tidigare utförda plåtarbeten på tak och fasader.
SSYK och eventuella yrkesbenämningar
Svensk standard för yrkesklassificering (SSYK) är en nomenklatur som beskriver olika yrkesgrupper och dess arbetsuppgifter.
- Träarbetare, snickare m.fl. SSYK 7111
- Murare SSYK 7112
- Betongarbetare SSYK 7113
- Byggnads och ventilationsplåtslagare SSYK 7213