Arbeten med matlagning inom restaurang
Fysiska krav
Arbetsuppgifterna ställer krav på förmåga att stå och gå under större delen av arbetspasset, ofta på hårda golv. Mycket av arbetsuppgifterna går ut på att använda hela överkroppen, vilket ställer krav på bålstyrka och stabilitet. Arbetsuppgifterna kräver även förmåga att lyfta, bära och dra föremål av olika tyngd och storlek. En del av arbetsuppgifterna kräver en kombination av uthållighet och muskulär styrka som exempelvis beredning av såser och styckning. Arbetsuppgifterna är fysiskt tunga och bål, armar, nacke, axlar, ben och knän belastas under lång tid. Vid beredning av mat krävs det precision i rörelser med i första hand arm och hand och i viss mån på kroppsbalans. För att kunna presentera mat på ett aptitligt och säljande sätt krävs god finmotorisk förmåga, liksom förmåga till stabilitet i hand och arm. Balansförmåga och koordination är viktigt eftersom heta, tunga eller vassa föremål ibland förflyttas bland andra människor. Inom arbetsuppgifterna förekommer ett stort antal handtvättar, vilket ställer krav på att händerna måste klara av mycket kontakt med vatten, tvål- och handspritningar under en arbetsdag.
Psykiska krav
Arbetsförutsättningarna och intensiteten kan se olika ut eftersom arbetsuppgifterna är starkt styrda av kundflöden. Under vissa perioder/tider kan det vara många gäster samtidigt, vilket innebär arbete i högt arbetstempo samt att möjligheten att påverka arbetsbelastningen är liten. Då ställs det krav på situationsanpassning och flexibilitet samt att snabbt kunna skifta uppmärksamheten. Arbetsmiljön innebär hög och ojämn ljudnivå vilket ställer krav på att kunna fokusera i dessa typer av arbetsmiljöer. Arbetsuppgifterna utförs i många fall med hög tidspress och krav på en presentabel produkt, vilket ställer krav på koncentration och uthållighet. Förmågan att planera, organisera och ta egna initiativ är ett framträdande krav. Arbetsuppgifterna ska utföras i en bestämd ordning enligt instruktioner och ställer därför krav på problemlösning inom givna ramar. Exempel kan vara vid skapande av menyer eller när råvaror saknas under ett arbetspass. Det ingår ofta att leda personal vilket ställer krav på förmåga att kunna uttrycka sig i tal och relatera till kollegor i en tidspressad arbetsmiljö. Arbetsuppgifterna utförs ofta i arbetslag, vilket ställer krav på förmåga att samarbeta och hantera sociala relationer.
Vanliga arbetsuppgifter inom yrkesgruppen
Kock och kallskänkor arbetar i olika typer av kök där de lagar, lägger upp och garnerar mat. Arbetet innebär också att göra inköp och att kostplanera. Köksmästare ansvarar för och leder dagligt arbete i kök i en restaurang. Skapar rätter samt planerar matsedel och menyer.
SSYK och eventuella yrkesbenämningar
Svensk standard för yrkesklassificering (SSYK) är en nomenklatur som beskriver olika yrkesgrupper och dess arbetsuppgifter.
- Kockar och kallskänkor SSYK 5120
- Köksmästare SSYK 3451