Eures firar 30 år med stora rekryteringsevent

Publicerad: 2024-10-11

De erbjuder vägledning och arbetsförmedling till både arbetssökande och arbetsgivare med intresse för den europeiska arbetsmarknaden. I år fyller European employment services, Eures, 30 år.

30-tal länder samarbetar

Sedan 1994 samarbetar Arbetsförmedlingen med ett 30-tal länder i Europa inom nätverket Eures, som består av både statliga arbetsförmedlingar och privata organisationer.

Jon Stråth

Jon Stråth

– Uppdraget är att underlätta den fria rörligheten på den europeiska arbetsmarknaden, berättar Jon Stråth, chef för samordning av Euresnätverket i Sverige.

Under första halvåret hade det svenska Euresnätverket 17 000 kontakter med arbetssökande och 3 500 arbetsgivarkontakter, vilket resulterade i att totalt 275 verifierade rekryteringar genomfördes. Framför allt inom yrken med stora behov av arbetskraft, till exempel inom hälsoområdet, it och besöksnäringen.

Hjälper företag hitta arbetskraft

En viktig del i verksamheten är Euresportalen med över 3 miljoner jobbannonser från europeiska arbetsgivare och över en miljon registrerade cv:n från arbetssökande.

På Arbetsförmedlingen finns 29 Euresrådgivare, det vill säga arbetsförmedlare som har till uppgift att erbjuda arbetsförmedlingstjänster som främjar rörligheten på den europeiska arbetsmarknaden. De kan bland annat erbjuda ekonomiskt stöd till arbetssökande och arbetsgivare för flytt, resor i samband med jobbintervjuer och språkkurser.

Euresrådgivarna både arrangerar och medverkar vid jobbmässor. Via nätverkets cirka 1 000 Euresrådgivare kan de till exempel ordna rekryteringsevent utomlands för att hjälpa svenska arbetsgivare att hitta svårrekryterad arbetskraft.

– Eures är en av pusselbitarna för att hjälpa företag att hitta arbetskraft, till exempel i norra Sverige, konstaterar Jon Stråth.

Flera fördelar med att bli medlem

När Eures startade för 30 år sedan var enbart statliga arbetsförmedlingar medlemmar men 2016 öppnade en ny förordning upp nätverket. I dag består det svenska nätverket av 16 organisationer, allt från kommunal verksamhet och regioner till icke vinstdrivande och privata organisationer. Och det finns utrymme för fler, enligt Jon Stråth. Han pekar på flera fördelar med att bli medlem, bland annat ett breddat nätverk inom rekrytering i Europa och möjligheter till utbildning för den egna personalen.

– Tillsammans kan vi erbjuda ett bredare stöd, i dag har vi förutom rekryteringsföretag till exempel med organisationer som kan hjälpa till att ordna bland annat barnomsorg, bostad, hitta jobb till medföljande och omlokaliseringstjänster, säger han.

Så firar Eures 30 år

Eures 30-årsjubileum firas i hela Europa med allt från rekryteringsmässor och informationsdagar till kurser och seminarier. På gång i höst är bland annat :

  • 22 oktober hålls eventet European Online Job Days, som livesänds från Stockholm. Det är öppet för arbetssökande som vill veta mer om vilka jobbmöjligheter som finns i de olika länderna i Europa.

European Job Day

  • 24 oktober äger det årliga digitala eventet Swedish Day rum. Svenska arbetsgivare kommer att berätta vad de kan erbjuda europeiska kandidater och via livesändningen får arbetssökande möjlighet att direkt ställa frågor till arbetsgivare och Eures-rådgivare.

Swedish Day 2024

 

  • 18-19 november hålls den årliga konferens för den svenska delen av nätverket.