Ny satsning mot kriminell ekonomi lanserad

Publicerad: 2024-09-17

I det nya ESF-projektet Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) samarbetar Arbetsförmedlingen med myndigheter, Svenskt Näringsliv, LO, TCO, Stockholms Handelskammare och Södertörns högskola mot organiserad brottslighet. Projektet startade den 1 juni och presenterades på tisdagen för politiker och chefer i riksdagshuset.

Deltagare på lanseringseventet för en ny satsning mot kriminell ekonomi i riksdagshuset

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson, längst ned till höger, var en av deltagarna när en ny satsning mot kriminell ekonomi lanserades. Foto: LO

Ett samlat grepp mot organiserad brottslighet

I Sverige uppskattas den kriminella ekonomin till 100-150 miljarder kronor årligen. Den kriminella ekonomin finansieras och drivs genom att kriminella individer och strukturer skaffar sig pengar i form av olika stöd och bidrag, genom att undandra skatter och avgifter, begå bidragsbrott och genom att handla med illegala varor.

Med det nya projektet SMOB tar Arbetsförmedlingen tillsammans med de deltagande aktörerna ett samlat grepp i kampen mot organiserad brottslighet med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Ett samhällsråd ska bildas och en omfattande och integrerad nationell kunskaps- och kompetenssatsning ska genomföras. Målet är att skapa ett nationellt kompetenscentrum för att gemensamt kunna adressera strategiska mål genom utbildning, forskning och innovation.

Lansering av projektet i riksdagshuset

Närmare 150 personer närvarade i riksdagshuset på tisdagen när samarbetet lanserades. Under dagen talade bland annat justitieminister Gunnar Strömmer, Petra Lundh, rikspolischef samt Amir Rostami, projektledare för SMOB. På plats fanns även initiativtagares generaldirektörer och chefer samt ministrar.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson deltog i en paneldebatt där frågor om kriminell ekonomi och organiserad brottslighet diskuterades.

– Som utbetalande myndighet är vi en viktig part i arbetet för att stoppa den kriminella ekonomin. Projektet ger oss möjlighet att ta ett ytterligare steg framåt och stärka vår förmåga. Genom projektet får vi också möjlighet att bidra till och få information av de aktörer som deltar i projektet, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Sverige mot organiserad brottslighet är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.