Arbeten inom planering och revision
Fysiska krav
Arbetsuppgifterna utförs i huvudsak sittandes eller ståendes och belastar främst nacke, axlar, armar och händer. De fysiska krav som ställs gäller främst grundläggande muskulär uthållighet som krävs vid dagligt skrivbordsarbete med dator och tangentbord. Arbetsuppgifterna kräver finmotorisk förmåga, som att använda fingrar med precision och hastighet. För att det ska vara möjligt krävs stabilitet i hand, fingrar och arm.
Psykiska krav
Arbetsuppgifterna ställer krav på att kunna analysera och lösa problem av mer komplicerad art samt kunna fokusera på flera arbetsuppgifter och informationskällor samtidigt. Karaktären på arbetsuppgifterna varierar från att vara relativt strukturerade och enligt gängse metoder till att förutsättningar och ramar inte alltid är givna utan delvis skapas av yrkesutövaren. Oavsett inriktning på arbetsuppgifterna ställs krav på att självständigt kunna hitta lösningar och adekvata angreppssätt. Det är viktigt att kunna driva analytiskt krävande processer i relation till en omgivning i förändring och ibland mot oklara målformuleringar. Arbetsuppgifterna kan vara händelsestyrda, vilket ställer krav på förmåga till situationsanpassning och flexibilitet. Att kunna slutföra arbetsuppgifterna inom en bestämd tidsgräns är centralt, vilket bland annat ställer krav på att kunna planera och prioritera bland arbetsuppgifterna. Då arbetsuppgifterna normalt utförs i samverkan med andra krävs förmåga att förstå, sortera och tolka muntlig och skriftlig kommunikation och information. Likaså krävs förmåga att muntligt och skriftligt uttrycka resonemang, idéer och abstrakta tankar på ett ändamålsenligt sätt.
Vanliga arbetsuppgifter inom yrkesgruppen
Planerare och utredare m.fl. planerar, utreder och handlägger ärenden inom offentlig sektor, företag och diverse olika organisationer. Exempel på arbetsuppgifter är att utarbeta rapporter, göra utredningar, utforma direktiv och förordningar och utöva tillsyn. Revisorer, controller och övriga ekonomer utreder, granskar och bedömer företags, organisationers och myndigheters redovisning och förvaltning. Ger råd i boksluts-, redovisnings-, skatte-, finansierings- och försäkringsfrågor. Leder ekonomistyrningen i ett företag eller i en grupp av företag. Ansvarar för upplägg och uppföljning av budget, samt analyserar resultat.
SSYK och eventuella yrkesbenämningar
Svensk standard för yrkesklassificering (SSYK) är en nomenklatur som beskriver olika yrkesgrupper och dess arbetsuppgifter.
- Planerare och utredare m.fl. SSYK 2422
- Revisorer m.fl. SSYK 2411
- Controller SSYK 2412
- Övriga ekonomer SSYK 2419